Alles over betalen rondom je zorg.

Zoals je zorgkosten, premie van je zorgverzekering en het eigen risico.

Maak jij je zorgen over een rekening van je zorgkosten? 

Of over de zorgpremie die je moet betalen? Wij denken graag met je mee en zoeken samen naar een oplossing. De prijzen van gezondheidszorg, energie en andere basisbehoeften worden steeds hoger. Voor veel mensen betekent dit dat rekeningen niet zonder zorgen betaald kunnen worden. Een basiszorgverzekering is verplicht en daar betaal je premie voor. Maar wat als dat even niet lukt? Wij helpen je graag bij het kiezen van verschillende betaalopties.  

Zorgkosten Betalen in Delen.

Een rekening voor zorgkosten komt vaak onverwacht. En als het een hoge rekening is, komt het betalen ervan niet altijd uit. Dan kun je kiezen voor Zorgkosten Betalen in Delen. Daarbij geef je aan welk bedrag je per maand kunt missen. Krijg je dan een rekening, of heb je die al? Dan beginnen we met afschrijven.

Afschrijfmoment kiezen.

Soms verandert je persoonlijke situatie, en past een andere dag voor de premiebetaling beter. Je kiest bij ons uit 3 verschillende momenten: de 1e, 15e of 27e van de maand. De maandelijkse premie betaal je altijd vooruit. Wil je jouw afschrijfdatum wijzigen? Dat kan ieder moment in het jaar gemakkelijk online via Mijn Zorggebruik.  

Eigen risico in delen betalen.

Verwacht je het verplicht eigen risico volledig te moeten betalen? Dan kun je vooraf gespreid betalen aanvragen. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Je betaalt het verplicht eigen risico in 10 termijnen van € 38,50 per maand.

Betalingsregeling voor je zorgpremie.

Kun je een keer jouw zorgpremie niet betalen? Dat is helemaal niet erg! Samen vinden we een oplossing. Eén daarvan is het afsluiten van een betalingsregeling voor jouw premie. Je betaalt dan iedere maand een deel van de rekening af.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn rekeningen bekijken?
Wil je jouw rekeningen bekijken? Of je zorgkostenoverzicht? Ga naar het Financieel overzicht in Mijn Zorggebruik. Wij willen jouw gegevens zo goed mogelijk beschermen, daarom log je in Mijn Zorggebruik altijd in met DigiD en sms controle of de DigiD app. 
Hoe stuur ik een rekening in?
Je zorgkosten kun je op 3 manieren declareren. Met de Interpolis Zorg app, online via Mijn Zorggebruik of per post.

Voor het declareren van sommige rekeningen heb je een ingevuld declaratieformulier nodig. Deze formulieren vind je onderaan deze pagina. Alle declaratieformulieren zijn in pdf-formaat. Je kunt een ingevuld declaratieformulier samen met jouw rekening(en) online insturen via Mijn Zorggebruik of de Interpolis Zorg app.
Wat gebeurt er als ik niet betaal?
Misschien kun je soms een rekening niet betalen. Voor een keer is dat niet erg. Je regelt dan bijvoorbeeld een betalingsregeling met ons. Of je betaalt de rekening als wij je een herinnering sturen. Voor een langere periode niet betalen heeft wel belangrijke gevolgen die je moet weten.
Wat kan ik verwachten als ik een betalingsachterstand heb?
  1. Je krijgt 11 dagen na de premievervaldatum een 1e herinnering. 21 dagen na de premievervaldatum sturen wij de 2e herinnering. De kosten van de 2e herinnering zijn € 10,-. Bij de 3e herinnering na 35 dagen vanaf de premievervaldatum komt daar € 15,- bij.
  2. Als je na de 3e herinnering niet betaalt dan schakelen wij een incassobureau in. De kosten hiervan betaal je. Behalve als je een betalingsregeling met ons afspreekt. 
  3. Je aanvullende verzekeringen (inclusief tandverzekering) worden beëindigd. Heb je gezinsleden meeverzekerd? Dan worden ook de aanvullende verzekeringen van je gezinsleden beëindigd.
  4. We zetten de betaaltermijn over naar een maandbetaling. Hierdoor vervalt de eventuele korting die je krijgt bij jaarbetaling.
  5. Naast betalingsherinneringen krijg je ook een 2, 4 en 6-maandsbrief in verband met de wettelijke Regeling Wanbetalers. Het CAK voert deze wet uit.
  6. Zolang je een betaalachterstand in premie hebt, kun je niet van verzekeraar veranderen. Dat is wettelijk bepaald. Om die wet uit te kunnen voeren, wisselen zorgverzekeraars gegevens uit over personen met een premie-achterstand.
 
Kan ik mijn premie voor de zorgverzekering ook per jaar betalen?
Ja, je kunt de premie ook per jaar betalen. Als je jouw premie per jaar betaalt, kun je kiezen tussen automatische incasso of betalen op rekening. Bij jaarbetaling krijg je 1% korting op je jaarpremie.
Hoe werkt eigen risico bij een zorgverzekering?
Iedereen van 18 jaar of ouder betaalt het 1e deel van de zorgkosten uit de basisverzekering zelf. Dit heet het eigen risico. Je maakt het eigen risico eerst op voordat je een vergoeding uit de basisverzekering krijgt. Er is een verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt door de overheid bepaald en is voor iedereen hetzelfde. In 2024 is het verplicht eigen risico € 385,- per kalenderjaar. Daarnaast kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico.
Wanneer betaal ik een eigen bijdrage voor ziektekosten?
Gelukkig worden de meeste zorgkosten helemaal vergoed uit de basisverzekering. Maar voor sommige zorgkosten en medicijnen betaal je eigen bijdrage. Elk jaar bepaalt de overheid voor welke zorg een eigen bijdrage geldt. En hoe hoog die dan is. Eigen bijdrage is dus iets anders dan eigen risico.
Waar vind ik het financieel overzicht van mijn zorgverzekering?
In Mijn Zorggebruik staat een financieel overzicht voor jou klaar. In dit overzicht zie je jouw openstaande, betaalde en ontvangen rekeningen. Op de beginpagina van Mijn Zorggebruik zie je ook de stand van het verplicht eigen risico. Zo weet je wat jij eerst zelf moet betalen als je zorg nodig hebt. Wij willen jouw persoonlijke gegevens zo goed mogelijk beschermen. Daarom log je bij Interpolis Mijn Zorggebruik altijd in met DigiD en extra controle via de DigiD app of sms. 
Wat is het rekeningnummer van Interpolis voor de zorgverzekering?
Op zoek naar ons rekeningnummer? Gebruik deze gegevens als je zelf geld naar ons overmaakt. Rekeningnummer: NL12 RABO 0105 2486 22 op naam van Interpolis Zorgverzekeringen NV. Vergeet niet het betaalkenmerk (16 cijfers) of jouw relatienummer erbij te zetten. Betaal je vanaf een buitenlands rekeningnummer? Gebruik dan deze BIC code: RABONL2U.

Ook interessant voor jou

Geldzorgen onder controle

Minder geldzorgen is een eerste stap om je geldzaken weer op orde te krijgen. Met de aanvullende verzekering MeerZeker en ZonderZorgen vergoeden wij een online module (via Stichting Mirro) die helpt om geldzorgen onder controle te krijgen.

Zorgkosten declareren

Bij Interpolis hoef je niet lang te wachten op je geld. Heb je een rekening gekregen voor zorgkosten? Je zorgkosten kun je op 3 manieren declareren: met de Interpolis Zorg app, online via Mijn Zorggebruik, of per post. Declareer je online of met de Zorg app? Dan ontvang je binnen 2 werkdagen het geld op je rekening.

Eigen bijdrage zorgkosten

De meeste zorgkosten worden gelukkig helemaal vergoed vanuit de basisverzekering. Je hoeft daarvoor niets extra’s te betalen. Maar voor een aantal zorgsoorten is dat niet zo. Dan is er een eigen bijdrage. De eigen bijdrage is het deel van de medische kosten uit de basisverzekering dat je zelf moet betalen.

Eigen risico zorg

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen voor zorgkosten die onder de basisverzekering vallen. Met het eigen risico wil de overheid mensen bewuster maken van de zorgkosten. En de zorg betaalbaar houden. Er is een verschil tussen verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico.