In de zorgverzekeringswet staan de wettelijke regels van het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel. Bijvoorbeeld de wettelijke rechten en plichten van jou en van zorgverzekeraars. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten.
Inhoud van de zorgverzekering
De basis zorgverzekering dekt zo’n 90% van alle zorgkosten. De basisverzekering is voor iedereen gelijk. De overheid bepaalt elk jaar de inhoud van de basisverzekering. Wil jij je verzekeren tegen kosten die niet in de basisverzekering zitten? Bijvoorbeeld fysiotherapie of tandartskosten vanaf 18 jaar? Kies dan voor een aanvullende verzekering.
In de zorgverzekeringswet staat hoe de kosten voor de zorgverzekering worden betaald. Je betaalt op de volgende manieren mee aan de kosten van de zorgverzekering:
Premie
Je betaalt een maandelijkse premie voor de zorgverzekering. De overheid bepaalt de hoogte van de premie. De premie is voor iedereen gelijk.
Eigen risico
Als je zorgkosten maakt, betaal je eerst eigen risico. Pas daarna betaalt je zorgverzekeraar de kosten. Het eigen risico is in 2025 € 385,-.
Inkomensafhankelijke bijdrage
De inkomensafhankelijke bijdrage heet ook wel de bijdrage Zvw (bijdrage Zorgverzekeringswet). Ben je in loondienst, dan betaalt je werkgever de bijdrage Zvw. In sommige gevallen betaal je de bijdrage Zvw zelf, bijvoorbeeld als je AOW ontvangt.
Plichten van zorgverzekeraars
In de zorgverzekeringswet zijn de plichten van zorgverzekeraars vastgelegd. Zo weet jij waar je recht op hebt. De overheid controleert of de verzekeraars zich hier aan houden. De belangrijkste plichten en regels op een rijtje:
Acceptatieplicht
Een zorgverzekeraar is verplicht je te accepteren voor de basisverzekering.
Zorgplicht
Een zorgverzekeraar moet zorgen dat de verzekerden aanspraak kunnen maken op zorg en een vergoeding daarvan als zij daar recht op hebben. In geval van een natura polis zoals bij Interpolis Zorg betekent dit dat de verzekeraar voldoende zorg moet inkopen voor alle verzekerden. Hoe een verzekeraar dat doet, mag de verzekeraar zelf bepalen.
Verbod op premiedifferentiatie
Een zorgverzekeraar mag geen hogere premie vragen aan iemand op basis van zijn of haar gezondheid.
Transparante informatieplicht
Een zorgverzekeraar moet transparante informatie bieden, zodat je een goede keuze kunt maken voor een verzekeraar.
Meer weten over de inhoud van onze zorgverzekeringen?
Alle details over onze zorgverzekeringen lees je in de voorwaarden.