Wat doet een groen dak voor mijn bedrijf?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker. Met een groen dak op je bedrijfspand kun je een steentje bijdragen. We leggen uit wat een groen dak is en welke voordelen dit heeft voor jou als ondernemer.

Duurzaam ondernemen met een groen dak

Een groen dak is een plat dak dat bedekt is met sedumplantjes. Sedum is een vetplantje dat onderhoudsarm is en goed tegen droogte en water kan. Omdat het licht van gewicht is en niet diep wortelt, is het heel geschikt om op een dak te leggen. Met een groen dak bespaar je op onderhoudskosten, want de sedumplantjes beschermen je dak tegen beschadigingen. De sedumplanten vangen onder meer water op en beschermen je dak tegen uv-straling. Hierdoor gaat een groen dak ongeveer twee keer zo lang mee als een normaal plat dak. Daarnaast verbetert een groen dak de luchtkwaliteit en vergroot het de biodiversiteit in de omgeving. Met name de grotere dakoppervlakten van bedrijfspanden, loodsen en schuren maken het verschil. Niet gek dus dat steeds meer ondernemers kiezen voor deze oplossing.

Een groen dak helpt wateroverlast voorkomen

Klimaatverandering zorgt voor meer stortbuien. Dit betekent dat daken en riolen steeds vaker in korte tijd veel regenwater moeten verwerken en afvoeren, waardoor wateroverlast kan ontstaan. Een groen dak vermindert de kans op wateroverlast, doordat de sedumplantjes maar liefst 50% van het regenwater vasthouden en langzaam afvoeren richting het riool. Hierdoor neemt de druk op het riool af. Dit helpt tegen het overstromen en tegen water dat kelders en lager gelegen magazijnen inloopt.

Met een groen dak zorg je voor een betere werkomgeving

We krijgen in Nederland steeds vaker te maken met extremer weer. Dat merken we ook op kantoor. We proberen de temperaturen te reguleren met klimaatsystemen en airco’s, maar wist je dat groene daken ook bijdragen aan een beter werkklimaat? De sedumplantjes nemen 50% van het zonlicht op en reflecteren 30% van het zonlicht. Dit verlaagt de warmte van de zon, waardoor er een koeler en aangenaam klimaat op kantoor ontstaat. Op een warme dag kan dit tot wel 4 graden Celsius schelen. De verbeterde isolatiewaarde zorgt het hele jaar door voor energiebesparing. In dit artikel lees je meer over hoe een groen dak helpt hittestress tegen te gaan.

Ook heeft een groen dak een positief effect op de gezondheid van je medewerkers 

Visueel en fysiek contact met groen vermindert stress en geeft meer rust. Wist je dat je al een betere concentratie krijgt als je 40 seconden naar groen kijkt? Een groen dak draagt er dus aan bij dat je medewerkers lekkerder in hun vel zitten.

Met een groen dak kun je in aanmerking komen voor investeringsaftrek

Een groen dak staat op de milieulijst. Dat betekent dat jij in aanmerking kunt komen voor investeringsaftrek vanuit de Wet Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).
Er zijn verschillende redenen waarom een groen dak bijdraagt aan de MVO-strategie van je bedrijf:
  • Een groen dak vangt water op tijdens flinke regenbuien, waardoor er minder water direct richting het riool gaat. Dit helpt tegen het overstromen van riolen.
  • Een groen dak zorgt voor een lagere CO2-uitstoot en vangt fijnstof op. Dit resulteert in een betere luchtkwaliteit.
  • Een groen dak is goed voor de biodiversiteit, want het trekt vogels, bijen en insecten aan.
  • Een groen dak zorgt voor een lagere omgevingstemperatuur en dempt het omgevingsgeluid.

Wil jij ook duurzaam ondernemen?

Een groen dak op je bedrijfspand kan dan een mooie stap zijn.