7 tips om je camper of caravan klaar te maken voor de winterstalling

Wie in het najaar zijn of haar camper of caravan wil stallen weet dat daar heel wat bij komt kijken. Hoe bereid je jouw camper of caravan eigenlijk voor op een winter in de camper- of caravanstalling? Wij geven 7 handige tips.

Tip 1: Ruim je camper of caravan op en laat losse spullen thuis

Ruim je camper of caravan goed op voordat je deze naar een stalling brengt. Houd hierbij rekening met het volgende:

  • Slechts in een aantal stallingen is ruimte voor de opslag van gasflessen. In veel gevallen moet je deze toch thuis laten. Bewaar gasflessen thuis rechtop in een goed geventileerde, koele ruimte. Sluit de (gas)kranen op de gasfles en de hoofdkranen.
  • Laat accu's die los te halen zijn thuis en leg ze daar gedurende de winter aan de druppellader. De accu van je camper zelf kun je soms in de opslag aan een druppellader leggen. Het is belangrijk dat de accu goed vol is bij het wegzetten en dat je deze loskoppelt op het moment dat hij in de opslag staat.
  • Haal alle batterijen uit de apparaten die je bewaart in je camper of caravan. Batterijen kunnen namelijk gaan lekken als ze te lang in een apparaat zitten.
  • Duurdere spullen, zoals een televisie of losse keukenapparatuur, kun je ook beter thuis laten.
  • Laat belangrijke papieren en documenten, zoals je rijbewijs, kentekenpapieren of paspoort ook thuis.
 

Tip 2: Maak de binnenkant van de camper of caravan goed schoon

Heb je je camper of caravan opgeruimd? Begin dan met een grondige schoonmaak. Zo verklein je de kans op schade, ongedierte en schimmel als deze in de wintermaanden in de stalling staat. Gooi kruimels en andere etensresten weg en maak een eventuele douche of wc goed schoon en droog. Zorg er ook voor dat er geen vloeistoffen achterblijven in het toilet, de boiler, wateropslag en de waterleidingen.

Tip 3: Maak ook de buitenkant van de camper of caravan goed schoon

Vuil aan de buitenkant van je camper of caravan kan voor blijvende schade zorgen. Maak daarom kieren of rubbers schoon en spray de rubbers daarna in met siliconenspray om te voorkomen dat ze uitdrogen. Voor sloten bestaat speciale slotspray. Zo weet je zeker dat je camper of caravan na een paar maanden weer soepel van het slot gaat.

Tip 4: Zorg ervoor dat alle technische onderdelen op orde zijn

De banden van je camper of caravan staan in de winter een paar maanden in dezelfde stand. Door de banden goed op spanning te brengen, voorkom je dat ze vervormen. Bij een caravan varieert de bandenspanning tussen de 3 en de 4,5 bar, bij een camper is dit tussen de 4,2 en 4,8 bar.

Bij campers is het daarnaast belangrijk dat je de tank vult voor je de camper naar de stalling brengt. Anders kan er condens ontstaan in de tank. Controleer ook (bij een koude motor!) de koelvloeistof. Vul zo nodig het reservoir bij met koelvloeistof met antivries. Zorg er sowieso voor dat er niet alleen water in het systeem zit, de meeste stallingen zijn namelijk niet verwarmd. Bij een beetje vorst kan er dan schade ontstaan aan de motor, slangen en de radiateur.

Tip 5: Kies voor een binnen- of buitenstalling voor je camper of caravan

Is je camper of caravan van binnen en buiten goed schoon? Dan is het tijd om deze naar de stalling te brengen. Je hebt daarbij de keuze uit een buiten- of binnenstalling. Een buitenstalling is weliswaar goedkoper, maar regen, wind en vorst kunnen je camper of caravan en de onderdelen ervan aantasten. Een speciale hoes beschermt wel wat, maar het komt niet in de buurt van een overdekte stalling. Wil je dus zeker weten dat jouw kampeerwagen komend jaar weer goed uit de stalling komt? Dan is binnen stallen de beste keuze. Er zijn honderden locaties in Nederland waar je jouw camper of caravan kunt stallen. Tip: check voor je een plek gaat reserveren de reviews van anderen die de stalling hebben gebruikt.

Tip 6: Laat je camper of caravan goed achter in de stalling

Soms mag je jouw camper of caravan zelf op z'n plek zetten, soms doet de beheerder van de stalling dat. Vaak worden ze strak naast elkaar weggezet zodat er zoveel mogelijk kampeervoertuigen bijpassen. Spreek altijd met de eigenaar van de stalling af dat je nog wat laatste zaken kunt doen als de camper of caravan eenmaal op z'n plek staat:

  • Zet de koelkast open door iets tussen het deurtje en de koelkast te doen. Zo zorg je ervoor dat deze niet dicht kan klappen.
  • Zet ventilatieroosters en 1 of 2 ramen op een kiertje. Zo kan de camper of caravan luchten en is de kans op vocht (en dus schimmel) het kleinst. Gebruik géén vochtvreters; die trekken juist extra vocht aan.
  • Stop een klein stukje kurk tussen de ruitenwissers zodat deze niet vervormen.
  • Gebruik bij een camper remblokken bij de wielen en zet de versnelling in de neutrale stand. Gebruik niet de handrem.
  • Neem voor vertrek uit de stalling foto's van de buitenkant van je camper of caravan. Zo kun je bij eventuele schade bewijzen dat die er nog niet was toen je de camper of caravan achterliet.

 

Tip 7: Hoe zit het eigenlijk met de verzekering?

Je mag niet zomaar de verzekering van je camper of caravan stopzetten als je deze in de wintermaanden niet gebruikt. Je kunt de verzekering alleen stopzetten als je het voertuig schorst bij de RDW. Daar zijn kosten aan verbonden. Jouw camper of caravan is dan ook niet verzekerd bij diefstal, brand of vandalisme.

Bij de camperverzekering en caravanverzekering van Interpolis wordt er standaard rekening mee gehouden dat je de camper of caravan niet het hele jaar gebruikt. Daardoor betaal je niet te veel. Je kunt voor verschillende dekkingsvoorwaarden kiezen. Zo is er altijd een verzekering die bij jouw situatie past.