4 tips om de kans op autoruitschade te verkleinen

Pats! Een steentje tegen je autoruit. Dat kan een flinke ster of barst veroorzaken. Het is beter om daar niet te lang mee rond te blijven rijden. Met de volgende tips verklein je de kans op autoruitschade.

De voorruit is de meest kwetsbare ruit van je auto

Autoruitschade ontstaat meestal door steentjes, hagel of een plotseling temperatuurverschil. Opspattende steentjes kunnen zorgen voor een sterretje in de voorruit. Maar ook je zijruiten en achterruit kunnen beschadigd raken. Het is belangrijk dat je in je autoverzekering de juiste dekkingen kiest om verzekerd te zijn bij autoruitschade.

4 simpele, maar handige tips

 1. Voorkom snelle temperatuurwisselingen in de auto
  Zet in een warme auto de airco niet meteen voluit aan. De koude lucht die via de airconditioning tegen de ruiten slaat, zorgt voor extra spanning in het glas. Andersom is het ook niet verstandig om in de winter de verwarming vol aan te zetten in een koude auto.

 2. Pas je rijgedrag aan bij wegwerkzaamheden
  Bij wegwerkzaamheden kunnen er veel losse steentjes op het wegdek liggen. Verkeersborden waarschuwen je hier ook voor. Dat is niet voor niets, want de kans op schade door opspattend grind is dan een stuk groter. Ga daarom langzamer rijden en houd je aan de aangegeven snelheid. Dat is niet alleen veiliger; het verkleint ook de kans op schade aan je auto(ruiten).

 3. Houd voldoende afstand tot je voorganger
  Genoeg afstand houden tot andere verkeersdeelnemers is altijd belangrijk. Voor de veiligheid natuurlijk, maar ook om autoruitschade te voorkomen. Zeker zware voertuigen, zoals vrachtwagens, zorgen nogal eens voor opspattende steentjes. Als je voldoende afstand houdt, is de kans kleiner dat deze steentjes je voorruit raken.

 4. Laat kleine autoruitschade geen groter probleem worden
  Hoewel je de kans op schade aan je autoruit kunt verkleinen, kan het natuurlijk altijd gebeuren dat er toch een sterretje of barst in de ruit komt. Om meer schade te voorkomen, is het belangrijk om meteen actie te ondernemen. Een kleine barst of ster kan namelijk snel een grote scheur worden. Blijf er dus niet mee doorrijden en laat de beschadiging zo snel mogelijk herstellen. Tip: plak meteen als je ontdekt dat er een sterretje in je ruit zit, een sticker over de ster of barst. Zo komt er geen vuil in, waardoor de reparatie beter uitgevoerd kan worden.