Dit zijn alle boetes voor fietsers.

Als je als fietser de verkeersregels overtreedt, loop je risico op een boete. En de bedragen hiervan kunnen flink oplopen. Deze bekeuringen worden uitgedeeld om de veiligheid van het verkeer én die van de verkeersdeelnemers te waarborgen. We geven je een overzicht van de verschillende soorten fietsboetes die er zijn.

Boetes voor het breken van de verkeersregels.

Er zijn heel wat boetes die je kunt krijgen als je jezelf niet aan de verkeersregels houdt. Denk bijvoorbeeld aan je fiets stallen op een plek waar dit verboden is, als je geen voorrang verleent bij een kruising, haaientanden of een zebrapad. Maar natuurlijk ook wanneer je de verkeersborden en -lichten negeert en je door rood rijdt of een straat ingaat waar je niet in mag. En vergeet ook niet je hand uit te steken als je afslaat. De boetes voor het schenden van verkeersregels kunnen oplopen tot wel € 190,-. Bekijk een overzicht van alle boetes.

Boetes voor gebreken aan je fiets.

Het is belangrijk om je fiets goed te onderhouden. Natuurlijk om veilig te kunnen fietsen, maar ook om boetes te voorkomen. De boetes voor gebreken aan je fiets liggen tussen de € 45,- en € 120,-. Je kunt bijvoorbeeld een boete krijgen als je geen reflectie op je trappers of wielen hebt. Maar bijvoorbeeld ook wanneer je trappers of rem niet goed vastzitten, je fietsbel kapot is of het frame van je fiets in een slechte staat verkeert. Zorg er dus voor dat je minstens 2 keer per jaar je fiets goed nakijkt. Lees tips hoe jij je fiets als nieuw houdt.

Boetes door afleiding.

Afleiding op de fiets, bijvoorbeeld door telefoongebruik, leidt nog steeds tot veel ongelukken. Om deze afleiding tegen te gaan is 1 juli 2019 een appverbod voor de fiets ingesteld. Dit verbod gaat verder dan alleen het appen zelf. Zo mag je jouw telefoon helemaal niet vasthouden of bedienen tijdens het fietsen. Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld bellen, navigeren, spelletjes spelen of social media checken. De boete voor het vasthouden van je telefoon op de fiets is € 160,-.

Met de PhoNo app houd je de kosten van een boete in je portemonnee. Je raakt niet afgeleid door je mobiele telefoon tijdens het fietsen én je zorgt daarmee voor een veiliger verkeer.

Boetes voor verkeerde of ontbrekende verlichting.

Er zijn een hoop regels voor het gebruik van de juiste fietsverlichting. Aan de voorkant van de fiets moet je wit of geel licht hebben. Achter moet het fietslicht juist rood zijn. Zo weten andere weggebruikers of ze je tegemoet rijden of juist niet, zodat ze de snelheid en afstand goed in kunnen schatten.

Je mag de verlichting vastmaken aan je wiel, maar je kunt ook gebruikmaken van losse fietslampjes. Deze kun je ook vastmaken aan je kleding of tas. Wanneer je hiervoor kiest, is het wel belangrijk dat de lampjes recht naar voren of naar achteren schijnen. Daarnaast moeten ze goed vastzitten en mogen ze niet teveel bewegen tijdens het fietsen. 


De laatste regel is dat je lampjes niet mogen knipperen. Dan kunnen andere weggebruikers namelijk niet goed inschatten wat je koers en snelheid zijn. Indien je voor- en/of achterlicht mist, kun je een boete van € 70,- krijgen.

Alle bedragen zijn exclusief € 9,- administratiekosten en gelden voor personen van 16 jaar of ouder. Boetes die worden gegeven aan personen onder de 16 jaar worden betaald door ouders of verzorgers, en het bedrag hiervan wordt gehalveerd.