5 tips om dit najaar veilig op reis te gaan

Heb jij dit najaar nog een vakantie op de planning staan? Of het nu een weekendje weg in eigen land, een zonvakantie of wintersportvakantie is: een goede voorbereiding blijft belangrijk. Wij zetten een aantal handige tips voor je reis op een rij.

Tip 1: Controleer je auto.

Ga je met de auto op pad? Check dan voor vertrek de bandenspanning, het bandenprofiel én of winterbanden op de plaats van bestemming verplicht zijn. Vul alle vloeistoffen goed aan en controleer of alle verlichting goed werkt. Zorg daarnaast voor voldoende reservemateriaal zoals lampjes en een noodhulppakket met startkabels en een sleepkabel. Ga je naar een gebied waar veel sneeuw ligt? Neem dan voor de zekerheid sneeuwkettingen en een warme deken voor onderweg mee. 

Ondanks alle goede voorbereidingen, is het natuurlijk niet altijd te voorkomen dat je autopech krijgt. Het is daarom handig om pechhulp af te sluiten.

Tip 2: Ga je met de auto op pad? Rijd zonder afleiding.

Of je nu een lange of korte rit maakt in de auto: veiligheid staat voorop. Zeker bij wat langere afstanden, bijvoorbeeld naar of in wintersportgebieden, is een goede focus extra belangrijk. Laat je daarom niet afleiden tijdens het rijden, door bijvoorbeeld je mobiele telefoon. Met de AutoModus app ontvang je geen berichten of oproepen die je kunnen afleiden als je onderweg bent. Download AutoModus gratis in de App Store of Google Play Store.

Tip 3: Laat je woning veilig achter.

Niets is vervelender dan terugkomen van vakantie en er dán achter komen dat er in je huis is ingebroken. Zorg voor de juiste voorzorgsmaatregelen, zodat je jouw huis met een goed gevoel achterlaat. Met de volgende tips verklein je de kans op inbraak:

  • Sluit alle deuren en ramen, maar maak het ook weer niet overduidelijk dat je weg bent.
  • Zet een timer op je verlichting, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.
  • Vraag de buren om af en toe gordijnen open en dicht te doen, de kliko buiten te zetten, en de brievenbus te legen.
  • Zet een halfvol glas water of kopje koffie zichtbaar op de salontafel.
  • Deel niet op social media dat je op vakantie gaat of bent.

Meer tips om inbrekers buiten de deur te houden lees je in dit artikel.

Tip 4: Ga je op wintersport? Doe de Winterfitscan.

Vertrek je dit najaar naar een wintersportgebied? Dan is een goede voorbereiding extra belangrijk. Check met de Winterfitscan van Eurocross wat jouw skiniveau is, en zorg ervoor dat je met voldoende oefening op de skipiste staat.


Andere tips voor een goede voorbereiding op je wintersportvakantie lees je hier
.

Tip 5: Sluit een reisverzekering af.

Heb je plannen om in Nederland te blijven, en heb je 1 of meerdere overnachtingen geboekt? Of ga je juist een paar dagen naar het buitenland? In beide gevallen is je reisverzekering geldig. Je bent met een reisverzekering verzekerd voor onverwachte kosten op vakantie, als je schade hebt of hulp nodig hebt. Denk ook aan het afsluiten van de aanvullende dekking 'winter- en onderwatersport' als je op wintersportvakantie gaat.

Wil je weten wat allemaal gedekt is met een reisverzekering? Lees dan het artikel waar we er dieper op in gaan.