Alles wat je wilt weten over de woonhuisverzekering

Iedereen met een koopwoning heeft een woonhuisverzekering (ook wel opstalverzekering) nodig. In onderstaande video vertellen we je in detail alles wat je wilt weten over een woonhuisverzekering. Je kunt de belangrijkste informatie uit de video ook hieronder lezen.

Wat is een woonhuisverzekering of opstalverzekering?

Je kunt te maken krijgen met schade aan je woning of tuin door brand, water, storm, diefstal of inbraak. Zo kan er schade in de keuken, badkamer of aan je houten vloer ontstaan. Ook zaken als ramen, zonnepanelen, de tuin en garage kunnen beschadigd raken. Met een woonhuisverzekering ben je hiervoor in de meeste gevallen verzekerd.

Wanneer moet je een woonhuisverzekering afsluiten?

Een woonhuisverzekering wordt door banken bijna altijd verplicht gesteld bij het afsluiten van een hypotheek. Als koper van een huis regel je de woonhuisverzekering zelf en moet je ervoor zorgen dat deze ingaat op de dag dat je officieel de sleutel krijgt. Koop je een appartement, dan loopt de verzekering via de Vereniging van Eigenaren. Huur je een huis of appartement? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het afsluiten van een woonhuisverzekering. Je hoeft dat dan zelf dus niet te doen. Wel is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten voor de spullen in je huis.

Wat valt er wel en niet onder een woonhuisverzekering?

Niet alle schades worden gedekt door de woonhuisverzekering. Bekijk welke zaken wél en niet gedekt worden met de Interpolis woonhuisverzekering

Wanneer moet je een woonhuisverzekering opzeggen?

Een woonhuisverzekering zeg je vanaf de verkoopdatum van je woning op. Je nieuwe koopwoning verzeker je vanaf de aankoopdatum van je nieuwe woning. Het kan dus voorkomen dat je tijdelijk twee woningen moet verzekeren.

Wat is het verschil tussen een woonhuisverzekering en een inboedelverzekering?

Bij een woonhuisverzekering verzeker je de woning zelf, maar ook alles wat vastzit in of aan de woning. Denk aan dakpannen en kozijnen, maar ook aan niet-verplaatsbare zaken in de tuin, zoals een vaste buitenkeuken, pergola of laadpaal voor je auto. Onder de inboedelverzekering vallen alle zaken die je meeneemt als je verhuist. Spullen die dus niet ‘vast’ in of aan de woning zitten, Zoals sieraden, je televisie of meubels.

Wil je ook alle informatie over de inboedelverzekering op een rijtje hebben? Lees dan dit andere artikel.  

Wat kost een woonhuisverzekering of opstalverzekering?

De kosten van een woonhuisverzekering of opstalverzekering verschillen per situatie en hangen af van bijvoorbeeld: 

  • het type woning dat je hebt (een rijtjeshuis of vrijstaande woning);
  • of er een rieten dak op je woning ligt;
  • het aantal personen waarmee je samenwoont.

Waar komt de term ‘opstal’ in de opstalverzekering vandaan?

Veel verzekeraars gebruiken de term 'opstalverzekering'. Opstal betekent letterlijk 'bouwwerk'. Als eigenaar van een woning ben je meestal ook eigenaar van de grond. Op deze grond wordt de woning gebouwd, inclusief funderingen, leidingen en eventuele bijgebouwen. Dit is de 'opstal'. Verzekeraars verzekeren de grond niet, vandaar de term 'opstalverzekering'.

Bij Interpolis gebruiken we 'woonhuisverzekering'. Dit vinden we logischer. Want we verzekeren je huis en alles wat daarbij hoort, behalve de grond en alle verplaatsbare zaken. Een woonhuisverzekering is dus hetzelfde als wat de meeste verzekeraars een opstalverzekering noemen.