Zo bereid je je voor op een autovakantie

Reizen met een auto is 1 van de tofste manieren om een nieuwe bestemming te ontdekken. Het biedt enorme vrijheid en je ziet de mooiste landschappen voorbij komen. Er komt echter wel meer bij kijken dan in de auto stappen en gaan. Lees daarom onze tips om je goed voor te bereiden op een autovakantie.

Maak je auto vakantieklaar

Check bijvoorbeeld de bandenspanning en de slijtage van het bandprofiel. Vul alle vloeistoffen goed aan en controleer of alle verlichting nog werkt. Neem daarnaast voldoende reservemateriaal mee en een noodhulppakket met startkabels en een sleepkabel. Lees voor een volledige checklist ook het artikel: Zo maak je jouw auto klaar voor de vakantie.

Ken je auto

Weet je wat de verschillende lampjes betekenen mochten deze aanspringen? Ben je in staat om een band te verwisselen? En kun je zelf het onderhoud aan je auto verrichten, zoals olie bijvullen, lampjes verwisselen, enzovoort? Natuurlijk kun je niet altijd alles zelf, daarom is het verstandig pechhulp af te sluiten. Denk er hierbij aan dat je een buitenland dekking aanvraagt, mocht je met de auto over de grens gaan. 

Neem veiligheidsmaterialen mee

Ondanks dat je in Nederland niet verplicht bent om deze in je auto te hebben, wordt het wel aangeraden. Het gaat dan met name om een EHBO doos, een gevarendriehoek en een veiligheidshesje. Daarnaast is het ook altijd handig wat spullen in je auto te leggen voor als je pech krijgt. Warme vesten en eventueel wat flesjes water of eten. 

Vergeet je belangrijke documenten niet

Zorg dat je een aantal belangrijke telefoonnummers in je telefoon zet. Denk hierbij aan het nummer van je pechhulp, maar bijvoorbeeld ook van de huisarts of jouw noodpersoon. Zet deze nummers niet alleen in je telefoon, maar plak ze ook duidelijk op het dashboardkastje en zet er +31 voor. De Interpolis Alarmcentrale, verzorgd door Eurocross, is 24/7 te bereiken op het telefoonnummer +31 13 462 04 62. 
Denk daarnaast aan de volgende documenten:
  • paspoort of ID-kaart

  • rijbewijs
  • eventueel internationaal rijbewijs
  • medisch paspoort (indien van toepassing)
  • zorgpas (of een kopie hiervan)
  • groene kaart

Verdiep je in de regels van de landen waar je doorheen of naartoe reist

Als je naar het buitenland gaat kun je te maken krijgen met andere regels en normen. In Duitsland is het bijvoorbeeld verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben als je de bergen in gaat. En in sommige (delen van) landen heb je een milieusticker of autovignet nodig.

Ook rijstijlen kunnen per land verschillen. In Duitsland wordt er van je verwacht dat je netjes en tijdig naar de rechter rijstrook verplaatst als er een auto met een hogere snelheid aan komt rijden. In Italië vind je het Italiaanse temperament ook terug in de rijstijl. Wegmarkeringen en borden kunnen er ook weer anders uitzien dan je gewend bent. Kortom; verdiep je eens in de landen waar je doorheen of naartoe reist. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
 

Zorg voor de juiste verzekeringen

Wanneer je met de auto op vakantie gaat is het verstandig om een verzekering te hebben die hulp biedt bij autopech. Hier bestaan aanvullende verzekeringen voor zoals pechhulp als aanvulling op de autoverzekering maar ook pechhulp op reis als aanvulling op de reisverzekering. Ontdek welke optie het beste past bij jouw reissituatie.

Ga altijd uitgerust op weg

Heb je aan alle voorbereidingen gedacht? Mooi! Dan kun je met een gerust hart op weg naar jouw vakantiebestemming. Zorg er wel altijd voor dat je goed bent uitgerust als je achter het stuur kruipt. Dus slaap voldoende voor vertrek en neem steeds na twee uur rijden een kwartier rust. Even naar het toilet, rustig wat eten en drinken en vooral even lekker de benen strekken in de frisse lucht. Zo blijf je scherp.

Laat je tijdens het rijden niet afleiden door je telefoon

Dit is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. Laat appen of bellen dus achterwege, en zoek ook niet tussendoor een andere playlist op. Gebruik de AutoModus app om tijdelijk geen oproepen of inkomende berichten toe te laten en veilig te rijden.