Bescherm je woning tegen bliksemschade.

Uit cijfers van de brandweer blijkt dat bliksem ongeveer 200.000 keer per jaar inslaat in Nederland. Dit kan fikse schade veroorzaken aan bijvoorbeeld je huis of tuin. Wij geven je tips om de kans op schade aan je woning of eigendommen door bliksem te verkleinen.

Blikseminslag kan leiden tot schade aan je woning of apparaten in huis.

Als de bliksem thuis inslaat kan er brand ontstaan. Het is daarom belangrijk om je woning te beveiligen met rookmelders. De meeste schades worden veroorzaakt door overspanning (inductie). De bliksem slaat dan niet direct op je woning in, maar bijvoorbeeld in een boom in de buurt. Via leidingen in de grond kan de spanning zich dan naar jouw huis verplaatsen en doorslaan op je elektrische apparaten. Bliksem kan ook direct op je huis inslaan. Dat kan leiden tot brand, ontzette muren of schade aan je dak of dakpannen. Blikseminslag zelf kun je helaas niet voorkomen, maar gelukkig zijn er wel manieren om de schade die het oplevert, te beperken.

Zorg voor goede bliksembeveiliging in je meterkast.

Een goede manier om het risico op overspanning te beperken, is door bliksembeveiliging in je meterkast te laten aanleggen. De beveiliging zorgt ervoor dat de hoge spanning die door de (indirecte) blikseminslag op het stroomnet komt, via de aarde wordt weggevoerd. De overspanning bereikt je apparaten dus niet. Zo voorkom je schade aan bijvoorbeeld je laptop of televisie. Met goede bliksembeveiliging in je meterkast is je huis ook beschermd als je zelf niet thuis bent. 

Plaats een bliksemafleider op je huis.

Bliksem slaat over het algemeen in op de hoogste plaatsen in een gebied. Ligt je woning in een omgeving waar geen of weinig hogere gebouwen, masten of bomen staan? Dan is het plaatsen van een bliksemafleider op je huis een verstandige zet. Zo verklein je de kans dat de bliksem op het dak zelf inslaat.

Neem deze maatregelen bij onweer.

Om schade te voorkomen én voor je eigen veiligheid, kun je de volgende maatregelen nemen bij onweer:
  • Haal de stekkers van zoveel mogelijk elektrische apparaten uit het stopcontact en schakel de hoofdschakelaar uit vóór een onweersbui. Vergeet internetaansluitingen hierbij niet.
  • Gebruik tijdens onweer geen apparaten met snoer; deze kunnen fysieke schade toebrengen bij een blikseminslag.
  • Sta niet in contact met stromend water; stel het afwassen van de vaat en het nemen van een douche of bad dus uit.
  • Sluit deuren en ramen.

Wat kun je doen bij schade?

Helaas is schade niet altijd te voorkomen. Met een inboedelverzekering zijn de spullen die in je huis staan, zoals de tv, computer en andere elektrische apparaten, verzekerd wanneer bliksem inslaat. Ook je kleding en meubels zijn verzekerd in het geval dat de blikseminslag brand veroorzaakt.

Met een woonhuisverzekering of opstalverzekering verzeker je schade aan je huis, tuin, garage en bijgebouwen door blikseminslag. Door blikseminslag kan er namelijk brand ontstaan, kunnen muren ontzet raken of kunnen er dakpannen van het dak vallen.