Buitengesloten! Wat nu?

Daar sta je dan: je wilt naar binnen, maar hebt geen sleutels bij je en er is niemand thuis. Je hebt jezelf buitengesloten. Wat doe je op dat moment? Vaak slaat de paniek toe. We zetten wat handigheidjes voor je op een rij over hoe te handelen én over hoe je deze situatie kunt voorkomen.

Wat moet je doen als je jezelf hebt buitengesloten?

  • Blijf kalm.
    Als je paniek de overhand laat nemen, wordt helder nadenken lastig. Mogelijk zie je voor de hand liggende oplossingen dan over het hoofd.
  • Overzie je opties.
    Kijk wat je eerst zelf kunt proberen om alsnog binnen te komen. Staat er bijvoorbeeld een raam open? Kun je via een andere deur naar binnen? Of zijn er nog anderen die een sleutel hebben?
  • Bedenk wie je hiermee kan helpen.
    Misschien heb je een handige buurman of vriend die je kan en wil helpen. Met wat gereedschap of een ladder kun je al ver komen.
  • Zorg voor onderdak als het te lang duurt.
    Blijf niet eindeloos proberen. Zeker niet wanneer het erg warm of koud weer is. Bel in dat geval de politie of een slotenmaker die je te hulp kan schieten en drink in de tussentijd een kop koffie bij de buren.
  • Let op welke slotenmaker je inschakelt.
    Een aantal zaken is daarbij belangrijk. Controleer altijd of de betreffende slotenmaker gecertificeerd is; dit staat vaak vermeld op de website. Zoek een Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) erkende slotenmaker bij jou in de buurt. Ben ook kritisch op de kosten. Let hierbij op (voorrij)kosten en avond- en/of weekendtoeslagen. Hierdoor kunnen de prijzen die slotenmakers rekenen, namelijk erg verschillen. Ook de prijs van het type slot is erg variabel. Kies dus (prijs)bewust maar ook verantwoord. Het ene slot is het andere niet.
  • Ga voor de makkelijke weg.
    Kies in geval van openbreken voor een deur waarvan de sloten eenvoudiger zijn. Een voordeur is bijvoorbeeld zwaarder en vaak voorzien van complexere sloten dan bijvoorbeeld een achterdeur. Dit scheelt in de kosten en tijd.

Zo ben je goed voorbereid en voorkom je dat je jezelf buitensluit.

  • Zorg dat iemand die je vertrouwt in het bezit is van een reservesleutel.
    Het is handig als deze persoon in de buurt woont. Denk aan de buurvrouw met wie je een goede band hebt, je moeder die een paar straten verderop woont of een vriend(in) die je kan bellen wanneer je voor een dichte deur staat.
  • Doe de check!
    Bedenk altijd of je jouw sleutels bij je hebt, voordat je de deur uitgaat. Maak hier een routine van en voeg hier bijvoorbeeld ook nog je portemonnee en telefoon aan toe. Dan loop je altijd naar buiten met jouw essentials.

Tips die geen échte tips zijn.

Niet alle tips die je leest, zijn ook echt nuttig. Sommige helpen je zelfs van de regen in de drup. De volgende 'tips' laat je beter links liggen:
  • 'Laat de achterdeur altijd open.' Je raadt het al: dit is een uitnodiging voor ongenode gasten. Zowel mens als dier!
  • 'Verstop een reservesleutel rondom het huis.' Deze tip wordt vaak genoemd. Vooral het leggen van een reservesleutel onder de bloempot, deurmat of (neppe) steen zijn populaire plekken. Juist omdat deze algemeen bekend zijn, is dit wat ons betreft géén aanrader. Laat de reservesleutel dan liever achter bij iemand die je vertrouwt en die bereikbaar is wanneer je zonder sleutels voor de deur staat.
  • 'Verdeel sleutels over meerdere sleutelbossen. Dan ben je in geval van verlies, diefstal of vergetelheid nooit al je sleutels tegelijk kwijt.' Dit kan een voordeel zijn wanneer je jezelf buiten je eigen woning sluit, maar nog wel de auto kan pakken naar iemand die een reservesleutel heeft. Anderzijds kan het ook gedoe veroorzaken, doordat je meerdere sleutelbossen op zak moet hebben en de kans dus groter is dat je iets verliest.