Een heler ben je sneller dan je denkt

In dé inbraakmaand van het jaar worden online meer gestolen spullen aangeboden dan anders. Wij geven tips ter bescherming van je eigen bezittingen en voor het controleren van jouw tweedehands aankopen.

Weet wat je koopt op Marktplaats

Januari: dé inbraakpiekmaand van het jaar. Misschien denk je nu meteen terug aan het moment dat je vanochtend je huis verliet: deed je de deur wel op slot en waren alle ramen dicht? Maar sta je ook bij die inbraakpiek stil als je aankopen doet via bijvoorbeeld Marktplaats? Want als gevolg van die extra diefstallen worden er automatisch ook meer gestolen tweedehands goederen aangeboden dan anders. Zo word je sneller een heler dan je denkt!

Zonder helers veel minder stelers

Naar schatting wordt 80% van de goederen gestolen om ze vervolgens weer aan de man te brengen. Dat doorverkopen, wordt ‘heling’ genoemd. En niet de verkoper van de spullen, maar de koper ervan is de heler van het verhaal. Koop jij goederen via online platformen, dan zijn er verschillende manieren om te achterhalen of jouw deal wel zuivere koffie is. Het is raadzaam om je er even in te verdiepen. Want al ben jij nog zo ‘onschuldig’; koop jij gestolen spullen, dan heb jij hoe dan ook een geval van heling op jouw naam staan. En dat is strafbaar.

Lijkt iets te mooi om waar te zijn, controleer het

Sieraden, elektronica, fietsen, scooters, motorfietsen en auto’s. Het zijn producten waarbij je bij de aanschaf ervan, extra voorzichtig moet zijn. Maar ook met spullen die niet in dat lijstje voorkomen, kun je eigenaar van gestolen waar worden. Marktplaats bijvoorbeeld spoort potentiële kopers aan om vooral hun verstand te gebruiken. Want de prijs kan gewoonweg te mooi zijn om waar te zijn. De verkoper kan het aankoopbewijs niet willen overhandigen. Of er wordt heel erg mysterieus gedaan over het serienummer. Typische rode vlaggen! Zéker wat dat serienummer betreft. Want met zo’n cijferreeks is tegenwoordig erg makkelijk te controleren of een item al dan niet als gestolen geregistreerd staat. Met de Stop Heling-app van de politie is het een kwestie van het nummerbord, de barcode of het serienummer scannen. Je weet dan met één druk op de knop of het verstandig is om het tot een deal te laten komen. Zo kun jij met een gerust hart je aankoop afronden. Of een gegronde melding maken natuurlijk…
Inbraak Barometer

Waardevol, ook eigen spullen registreren

Heb jij de Stop Heling-applicatie op je telefoon geïnstalleerd? Dan kun je ‘m vaker inzetten dan je wellicht denkt. Want zie jij in deze piekmaand verdacht vaak dezelfde auto stapvoets door jouw wijk rijden? Of worden er wel erg veel spullen een auto in gesjouwd? En dat terwijl naar jouw weten op dat adres niemand verhuist? Door een nummerbord te scannen kun jij controleren of er een gestolen auto bij die verdachte situatie betrokken is. Een melding bij de politie is vervolgens snel gemaakt; via een knop die in zo’n geval automatisch in de app verschijnt. Zo houd je ook je buurt veilig.

Naast het controleren van aankopen en het scannen van nummerborden, is het ook mogelijk om jouw eigendommen te registreren. Dit met serienummers, omschrijvingen en foto’s, voor het geval jij zélf slachtoffer van inbraak wordt. Omdat je een overzicht hebt, kun je dan eenvoudig zien welke eigendommen ontvreemd zijn, heb je alle serienummers op een rij en heb je bewijs in handen dat het jouw bezittingen zijn. Ook in het geval van woningbrand kan het trouwens uitkomst bieden; je weet precies wat er verloren is gegaan. Het is even een klus. Maar als de onwetende koper van jouw laptop het serienummer door diezelfde app heen haalt en melding maakt, dat zijn twee vliegen in een klap dachten we zo.

Over de Stop Heling-app

Stop Heling is al sinds 2011 met een website in de lucht. De bijbehorende app werd recent compleet vernieuwd en opnieuw gelanceerd. In de eerste week na de lancering werd deze ruim 37.000 keer gedownload. En inmiddels zijn in de realtime database bijna 1,5 miljoen geregistreerde gestolen goederen opgenomen, klaar om gevonden te worden.

De database – met alle goederen die sinds 1 januari 2010 bij de politie en Koninklijke Marechaussee als gestolen geregistreerd staan – heeft al vele malen dienst bewezen. Ze werd in de laatste 4 maanden van 2019 bijna een half miljoen keer geraadpleegd via de website stopheling.nl, de Stop Heling-app (Android en iPhone) en de politie-app. Dat leidde zo’n 43.000 keer tot een treffer.

Meten is weten met de InbraakBarometer

‘Voorkomen is beter dan genezen’, zo luidt het spreekwoord. Dat geldt ook voor aankopen via internet. Maar al gebruik je de Stop Heling-app, blijf áltijd alert op spotprijzen. Want er blijft een mogelijkheid bestaan dat de crimineel de aangifte voor is. Dan staat die spotgoedkope camera dus nog niet als gestolen geregistreerd. En wees een dief ook voor door jouw eigen eigendommen te registeren.

Wil jij het probleem bij de kern aanpakken en ook een inbraak bij jou thuis voorkomen? Via onze InbraakBarometer maken wij aan de hand van jouw postcode inzichtelijk hoeveel risico jij op dit moment loopt. En we geven tips om die risico’s te verkleinen. Want niets is zo zuur als je jaar als heler te beginnen, of met een inbraak in je eigen huis. Controleren en registreren die handel dus!