Roos maakt zich zorgen over de brandveiligheid van haar houten huis

‘De gedachte dat er iets kan gebeuren, laat ik maar moeilijk los’

Roos woont met haar 4 kinderen in een houten huis in een pittoresk dorpje in Waterland. Het gezin heeft het er enorm naar hun zin, maar tegelijkertijd is Roos bezorgd over de brandveiligheid van haar houten huis. We spraken met Roos over haar zorgen en wat ze kan doen om voor een veilig thuis te zorgen voor haar gezin.

Huis met een ziel

‘Deze plek heeft een historisch karakter en een gezellige dorpse sfeer. Ik vind het heel bijzonder dat ik daar middenin mag wonen’ vertelt Roos. Haar huis is rond 1700 gebouwd en verkeert voor een groot deel nog in de originele staat. Roos: ‘De woning is écht oud. Dat zie en voel je als je binnen bent. Ons huis bestaat voor het grootste gedeelte uit hout en wordt warm gehouden met een grote, oude gaskachel. Het is geen gemakkelijk huis, maar daar hou ik juist van. Het is een huis met een ziel.’
Roos haar houten huis
‘Ik wil mijn zorgen over ons huis het liefst loslaten maar daar moet het wel veiliger voor zijn’.

Experimenteel koken en mobieltjes

De elektra in het huis is verouderd. ‘Soms zie ik vonken vliegen als ik ergens een stekker in doe. Daar krijg ik het benauwd van. De gedachte dat er iets naars kan gebeuren als ik van huis ben, laat ik maar moeilijk los.’ Haar oudste zoon van 16 jaar experimenteert bijvoorbeeld graag in de keuken en dat gebeurt ook wanneer ze niet thuis is of ligt te slapen. Daarnaast slapen de kinderen het liefst met hun mobieltje naast zich aan de oplader. De kans bestaat dat zowel de mobiel als de lader oververhit raken. Van dat risico probeert ze haar kinderen bewust te maken, maar voor de zekerheid doet ze regelmatig een checkronde voordat ze gaat slapen. ‘Het is niet zo dat ik er wakker van lig, maar ik ben me er continu van bewust dat er iets kan gebeuren. Zeker omdat ik een alleenstaande moeder ben’.
Alles is van hout en dat baart me zorgen

Een ronde door het huis

Roos onderzocht hoe ze haar huis brandveiliger kan maken en kwam in contact met Interpolis. Onze risicodeskundige Hans Bergman gaat bij Roos op bezoek om haar te adviseren over wat ze kan doen om haar huis veiliger te maken. Roos neemt Hans mee door haar huis en vertelt: ‘De gevels, het buitenwerk maar ook de vloeren, plafonds, de trap, deuren en het binnenwerk: alles is van hout.’ Ze wijst naar de kachel die midden in de woonkamer staat. ‘Er is letterlijk altijd een vuurtje in huis’. Ze moet er niet aan denken dat de vlam in de kachel overslaat op iets anders.
Roos laat haar woning zien

Concrete tips en hulpmiddelen

Hans slaat gelijk aan bij het zien van de gaskachel die midden in de woonkamer staat. ‘Laat deze regelmatig onderhouden’, zegt hij tegen Roos. Ze vervolgen hun weg naar de keuken waar Roos vertelt over het experimenteel koken van haar oudste zoon. Hans: ‘Door een timer op het stopcontact van de frituurpan te plaatsen gaat de pan na bepaalde tijd weer uit en voorkom je dat het vet te heet wordt en kan ontbranden. Een blusdeken binnen handbereik in de keuken is ook een goed idee. Dan kun je een beginnende keukenbrand direct blussen’.

Op weg naar boven valt het Hans op dat de houten trap de enige manier is om naar beneden te komen. Daarom stelt hij een extra vluchtroute voor. Hans: ‘Als er brand in huis is, is de kans groot dat ook de houten trap in brand staat. Dan biedt een uitrolbare brandtrap op de eerste verdieping uitkomst’.

Bij het nalopen van de technische apparatuur en elektra noemt Hans het belang van onderhoud. Hans: ‘Laat de bekabeling goed nakijken en pas indien nodig zaken aan om de kans op kortsluiting en brand door elektra te verkleinen. Loop ook de aansluiting van de technische apparaten na. Sluit zo veel mogelijk direct aan op het stopcontact en verdeel de grotere installaties (zoals de wasmachine, droger en fornuis) over de verschillende verdeelgroepen in de meterkast. Dat voorkomt overbelasting van het netwerk’. Bij het horen van het gebruik van de mobiele telefoons van haar 4 kinderen zegt hij: ‘Bij mobiele telefoons is het belangrijk een originele lader te gebruiken en de lader uit het stopcontact en telefoon te halen wanneer deze is opgeladen. De goedkopere, nagemaakte opladers zijn van slechte kwaliteit en daardoor onbetrouwbaar. Zowel de telefoon als lader kunnen ‘overladen’ raken en er kunnen giftige gassen lekken’.

Naast de genoemde maatregelen vertelt Hans ook over het belang van rook- en brandmelders. Hans: ‘Om op tijd te handelen moet je direct op de hoogte zijn van een (beginnende) brand. Er bestaan rookmelders, hittemelders en een combinatie van deze twee. Bevestig deze op de plekken in de woning waar de kans op brand het grootst is en waar de rook naartoe gaat’.

Tot slot drukt Hans Roos op het hart: ‘Bespreek dit met je kinderen. Oefen samen de vluchtroutes en zorg dat iedereen weet hoe een kleine brand snel te blussen of veilig weg te komen’.

Lees alle tips van onze risicodeskundige Hans om jouw huis brandveiliger te maken. 

Opgelucht en geïnspireerd

Roos is zowel opgelucht als geïnspireerd door het bezoek van risicodeskundige Hans. ‘Je komt achter allemaal kleine dingen door je eens goed in brandveiligheid te verdiepen. De tips van Interpolis hebben me getriggerd samen met mijn kinderen een rondje door het huis te maken. We hebben nu bijvoorbeeld een vluchtplan zodat, mocht er ooit brand uitbreken, iedereen weet wat we moeten doen. We hebben rookmelders en als ik niet thuis ben en ze detecteren rook, krijg ik daar meteen een melding van op mijn telefoon zodat ik de hulpdiensten in kan schakelen’.
Roos kijkt naar een voorwerp
Van je huis wil je een veilig en comfortabel thuis maken. Op schade zit je daarbij niet te wachten. Wij helpen je graag met informatie, tips en meer op het gebied van veilig wonen. Met onze diensten, services en verzekeringen helpen we mensen te focussen op wat écht belangrijk is.

De tips voor Roos op een rij

  • Regelmatig onderhoud van de houtkachel.
  • Een timer op het stopcontact van de frituurpan. 
  • Een blusdeken binnen handbereik in de keuken.
  • Creëren van een extra vluchtroute. Bijvoorbeeld door een uitrolbare brandtrap.
  • Onderhoud van elektra. Laat de bekabeling nakijken en pas zaken aan om de kans op kortsluiting en brand door elektra te verkleinen.
  • Grote elektrische apparaten aansluiten op meerdere verdeelgroepen in de meterkast.
  • Zo min mogelijk gebruik maken van stekkerdozen en verlengsnoeren.
  • Gebruik maken van originele opladers van apparatuur. Replica’s zijn onbetrouwbaarder.
  • Rook- en hittemelders op plekken in de woning waar de kans op brand het grootst is en waar de rook naartoe gaat.
  • Oefen de vluchtroute(s) met het hele huishouden.
  • Bespreek alle maatregelen met de kinderen en zorg dat iedereen weet wat te doen bij een (beginnende) kleine brand en hoe veilig weg te komen.

Tips voor brandveiligheid: brandveilig wonen doe je zo!