Waterschades in en rondom huis voorkomen

Er druppelen dagelijks heel wat schademeldingen binnen bij Interpolis. Een groot deel van de meldingen gaat over overlast door water. Wij vertellen wat de top 10 waterschades in en rondom huis is en wat je kunt doen om de kans op waterschade bij jou thuis te verkleinen. 

Deze 10 waterschades worden het vaakst gemeld

Waterschade door of aan:

 1. Neerslag (regen, sneeuw, smeltwater)
 2. Waterleidingen/sanitair
 3. Riool/afvoerbuizen
 4. Vocht- en waterschade van ‘buiten’ (bijvoorbeeld onder de deur door of via de bovenburen)
 5. Vaatwasser/wasmachine
 6. Ruitbreuk (lekkage)
 7. Overstroming
 8. Hagel
 9. Aquaria/waterbedden
 10. Ruitbreuk als gevolg van hagel (lekkage)

Hoe kun je veelvoorkomende waterschades voorkomen?

Hieronder vind je de belangrijkste tips van onze preventie-experts.

Lekkage aan je dak
Wil je voorkomen dat jouw dak onder het vele Nederlandse regenwater bezwijkt? Om binnendruppelend water, vochtige muren en misschien zelfs drijvende meubels te voorkomen? Dan raden wij het volgende aan:

 • Controleer jaarlijks of je dakpannen nog goed liggen. Je hoeft hiervoor niet het dak op. Het kan gewoon vanaf een afstand. En neem ook de nok van je dak in je inspectie mee. Als het goed is kun je geen scheurvorming in de eventueel aanwezige specie ontdekken. 
 • Bekijk of de loodslabben van de schoorsteen nog goed op de dakpannen aansluiten.
 • Maak ook meteen de goten van het dak schoon, zodat hemelwater een vrije doorgang naar de afvoer heeft.
 • Heb je een plat dak? Controleer dan iedere 6 maanden of het schoon is, en houd het schoon. Zo voorkom je ongewenste plantengroei en daarmee schade aan je dakbedekking.
 • Overweeg ook de aanleg van een groen dak. Dit groen op je dak vangt water op tijdens hevige regenbuien en houdt het vast. Zo ontlast je de afvoer en het riool en neemt de kans op waterschades aan je huis af.
 • Is je platte dak ouder dan 10 jaar? Controleer in dat geval of er geen scheuren of gaten aanwezig zijn. Door uitdroging van het dakleer bijvoorbeeld.
 • Is een loodaansluiting van je platte dak te lang en ligt deze in een plas water? Dan kan er water achter het lood door je woning binnenstromen. Schakel in zo’n geval een gecertificeerde dakdekker in. 

Een lekkende waterleiding
Waterleidingen zijn drukhoudend; er staat altijd kracht op. Onderneem je geen actie bij een lek, dan heb je dus al snel een probleem. En omdat alles rondom het lek met water verzadigd raakt, is de bron steeds moeilijker te ontdekken. Gelukkig hebben wij ook op dit gebied een aantal preventietips voor je:

 • Controleer met regelmaat of de watermeter loopt/draait wanneer je géén water gebruikt. Is dat het geval, dan kan er sprake zijn van een lekkage binnen het systeem. 
 • Vaak (maar niet altijd) wordt een lekkage zichtbaar door natte plekken in huis. Sluit dan direct de watertoevoer af door de hoofdkraan af te sluiten.
 • Ga je een weekend weg of op vakantie? Laat de thermostaat altijd op minimaal 12 graden staan. Dat voorkomt bevriezing tijdens (onverwachte) vorst. En mogelijke scheurvorming, omdat water uitzet als het bevriest.
 • Gebruik een watersensor daar waar waterschade kan ontstaan. Plaats deze op de grond in de keuken, badkamer of bij de wasmachine. Of zet er 1 op het laagste punt in huis neer. Lekt het ergens, dan gaat er meteen een alarm af. En sommige modellen geven ook een melding op je smartphone.
 • Zodra metaal met zuurstof en water in contact komt, kan er corrosie ontstaan. Roest is kwetsbaarder dan metaal. En dus leidt corrosie tot zwakkere waterleidingen. Merk je bij het gebruik van jouw kraan of douche dat de waterdruk lager is dan normaal? En stroomt er roodbruin of blauwgroen water uit je kraan? Controleer dan eerst je watermeter. Loopt deze, sluit dan direct de hoofdkraan van de waterleiding af en schakel een professional in.

Een lekkende afvoerleiding
Een lekkende afvoer betekent veel schade rondom de plek waar het water wegvloeit. Zeker als de afvoer of sifon niet in het zicht hangt en je het lek dus pas laat ontdekt. Omdat deze in een kast of achter een apparaat weggewerkt is bijvoorbeeld. Voorkomen is dus van belang. Dat doe je als volgt:

 • Zorg dat de afvoerslang(en) van je wasmachine en/of wasdroger goed in de afvoerleiding vastzit(ten). 
 • Heb je een afvoerleiding van gietijzer, asbest of steenachtig materiaal? Laat deze dan door een deskundig bedrijf op lekkages controleren. 
 • Gebruik bij alle machines die op de leidingen aangesloten zijn een waterslot. Dit zorgt ervoor dat er niet meer water naar het apparaat gaat dan nodig is. Je bestelt zo’n slot eenvoudig online.
 • Loopt je afvoer slecht door? Laat ‘m dan reinigen door een erkend loodgietersbedrijf. Dat kan wonderen doen.

Lekkende kitvoegen
Kitranden; je hebt er stiekem een hele hoop in huis. Ze beschermen tegen vocht en schimmels. Maar zijn de voegen niet waterdicht meer, dan kunnen ze tot flinke waterschades leiden. Onze preventie-experts adviseren het volgende:

 • Controleer jaarlijks of de kitvoegen bij jou thuis nog in orde zijn. Zijn ze verdroogd of zie je openstaande naden, dan is het tijd voor actie. Want schades door lekkende kitvoegen zijn in de meeste gevallen niet verzekerd.
 • Ga bij twijfel niet zelf met de kitnaden aan de slag. Het is een lastig karwei, dus schakel een erkend bedrijf in. 
 • Vervang kitranden gemiddeld iedere 5 jaar.
 • Laat je bijvoorbeeld een nieuwe badkamer plaatsen? Zorg dan dat er een ‘kimband’ tussen de muren en vloeren wordt gebruikt. Dat is tape waarmee je naden en hoeken in een vochtige ruimte extra vochtbestendig maakt. Een soort waterkering, waar je tegelwerk en kitranden overheen komen. 
 • Controleer ook direct of tegels (nog) goed vastzitten door erop te kloppen. Als je op verschillende plekken een ander geluid hoort, dan zitten de tegels die 'hol’ klinken vaak los.

Waarmee ga jij aan de slag?

De top 10 van meestvoorkomende waterschades is inmiddels duidelijk. En ook de preventietips zijn je nu bekend. Wij zijn benieuwd waar jij mee aan de slag gaat om schades in de toekomst te voorkomen. 

Heb je toch last van waterschade? Blijf er niet mee zitten, maar neem contact met ons op. Via deze pagina helpen we je in 3 stappen naar een oplossing.