Door klimaatverandering wordt het toch al onvoorspelbare Nederlandse weer nog wisselender. En bovendien extremer. Dat levert niet alleen steeds váker schade aan woningen en overlast op. De schades worden ook groter. Toch is het niet alleen noodweer dat voor beschadigingen aan je huis zorgt. De buitenkant van je woning heeft ook veel te lijden onder de veranderende weersomstandigheden en temperaturen door het jaar heen. In dit artikel gaan we er dieper op in.
Wil je waterschades voorkomen? Zorg dan dat regen goed kan worden afgevoerd. Anders overstroomt je dakgoot en loopt het vocht langs de muren omlaag. En als het dan vaak of lang achter elkaar regent, kan het water via de gevel naar binnen trekken. Dit beschadigt de binnenmuren. Er ontstaan vochtplekken, het pleisterwerk laat los en er ontwikkelen zich schimmels. Niet goed voor je woning en je gezondheid.
Ook stilstaand water kan voor grote problemen zorgen. Op een plat dak bijvoorbeeld. Door vocht ontwikkelen zich daar na verloop van tijd mossen, algen en schimmels. En die tasten het materiaal aan. Dit met lekkage tot gevolg.
Schade door regen voorkomen? Gelukkig kun je van alles doen. Met deze tips kom je een heel eind:
Zand en andere natuurlijke en chemische stoffen worden door de wind tegen je huis aangeblazen. Dit laagje opgehoopt vuil houdt makkelijker vocht vast en zorgt ervoor dat de muur minder goed ademt. De perfecte omstandigheden voor algen en mos dus, die voor je het weet je houten kozijnen en gevel aantasten. De wind blaast ook bladeren in je dakgoot en op je dakkapel. Met verstoppingen en overstromingen tot gevolg. En of dat nog niet genoeg is: rottend blad zorgt ook voor schade aan het materiaal op die plekken.
Hebben we het over écht harde wind met een snelheid van 75 tot 88 km/u? Dan spreken we van windkracht 9; storm. Rondvliegende dakpannen, tuinmeubelen, takken of zelfs omgevallen bomen kunnen dan voor schades aan je woning zorgen. Met onze woonhuisverzekeringen ben je hiertegen verzekerd.
Dit kun je doen om schade door wind te voorkomen:
Harde wind op komst? Doe dan het volgende:
In dit artikel vertelt onze risicodeskundige je meer over hoe je schade door storm kunt voorkomen.
De zon geeft warmte als ze schijnt. Maar zodra ze weer onder is, koelt de lucht af. Door die temperatuurverschillen zetten de materialen van je huis steeds uit en krimpen ze weer. Zo kunnen er scheuren ontstaan. Is het opeens erg warm? Dan zijn je schilderwerk, gevel en dak dus extra kwetsbaar.
Ook de uv-straling van de zon brengt schade aan je huis toe. Zo verkleurt niet alleen het schilderwerk, ook maakt het de verflaag op je kozijnen langzaam kapot. De verf beschermt het hout dan niet meer goed tegen vocht. En platte daken met bitumen hebben het net zo moeilijk met zonnig weer. De warmte droogt de dakbedekking uit, waardoor deze kan loslaten of scheuren. Een grotere kans op lekkages dus.
Zo voorkom je schade aan je huis door de zon:
Sneeuw is leuk voor even. En je dak kan het gewicht van een enkel pak prima aan. Ook in combinatie met een groen dak. Dit wordt voorafgaand aan de plaatsing ervan altijd berekend. Maar voor je woning is het beter als er niet te veel achter elkaar valt. Is er langere periode sprake van extreme sneeuwval? Dan is het verwijderen van sneeuw op je dak mogelijk wel noodzakelijk. Raadpleeg in dat geval de aanbieder van je groene dak. Zij kennen jouw daksituatie en geven advies op maat.
Zodra de temperatuur weer boven 0 °C uitkomt ontdooien de sneeuw en het ijs. Dat levert veel water op. Kan je dakgoot de grote hoeveelheden niet verwerken? Dan zoekt het vocht een andere weg naar beneden. Hierdoor kunnen lekkages ontstaan. En wanneer water in je leidingen achterblijft en bevriest, krijg je door de toenemende spanning mogelijk met gesprongen leidingen van doen.
Deze tips helpen je schade door vrieskou en sneeuw te voorkomen: