Zo bescherm je jouw woning tegen verschillende weertypes

Door klimaatverandering wordt het toch al onvoorspelbare Nederlandse weer nog wisselender. En bovendien extremer. Dat levert niet alleen steeds váker schade aan woningen en overlast op. De schades worden ook groter. Toch is het niet alleen noodweer dat voor beschadigingen aan je huis zorgt. De buitenkant van je woning heeft ook veel te lijden onder de veranderende weersomstandigheden en temperaturen door het jaar heen. In dit artikel gaan we er dieper op in.

Wat is precies de invloed van het weer op de buitenzijde van je woning? Aan wat voor schades moet je denken? En belangrijker nog: wat te doen om ze te voorkomen? Wij zetten het op een rij. Zo kun je zelf aan de slag.

Bescherming tegen schade door regen

Wil je waterschades voorkomen? Zorg dan dat regen goed kan worden afgevoerd. Anders overstroomt je dakgoot en loopt het vocht langs de muren omlaag. En als het dan vaak of lang achter elkaar regent, kan het water via de gevel naar binnen trekken. Dit beschadigt de binnenmuren. Er ontstaan vochtplekken, het pleisterwerk laat los en er ontwikkelen zich schimmels. Niet goed voor je woning en je gezondheid.

Ook stilstaand water kan voor grote problemen zorgen. Op een plat dak bijvoorbeeld. Door vocht ontwikkelen zich daar na verloop van tijd mossen, algen en schimmels. En die tasten het materiaal aan. Dit met lekkage tot gevolg. 

Schade door regen voorkomen? Gelukkig kun je van alles doen. Met deze tips kom je een heel eind:

 • Kies voor een groen dak. Tijdens hevige regenbuien vangt het neerslag op. Door een afvoervertraging stroomt het water langzamer naar het riool. Zo verklein je de kans op waterschades in en rond je woning.
 • Voeg boldraadroosters toe bij de instroom van jouw regenpijp. Het rooster voorkomt dat bladeren en vuil in het riool terechtkomen of op weg daarnaartoe tot verstoppingen leiden. 
 • Reinig je dakgoten, regenpijp en boldraadroosters regelmatig. Verwijder takjes, bladeren en viezigheid om een verstopte afvoer, overstromingen en drek langs de muren van je woning tegen te gaan. 
 

Schade door wind voorkomen

Zand en andere natuurlijke en chemische stoffen worden door de wind tegen je huis aangeblazen. Dit laagje opgehoopt vuil houdt makkelijker vocht vast en zorgt ervoor dat de muur minder goed ademt. De perfecte omstandigheden voor algen en mos dus, die voor je het weet je houten kozijnen en gevel aantasten. De wind blaast ook bladeren in je dakgoot en op je dakkapel. Met verstoppingen en overstromingen tot gevolg. En of dat nog niet genoeg is: rottend blad zorgt ook voor schade aan het materiaal op die plekken.

Hebben we het over écht harde wind met een snelheid van 75 tot 88 km/u? Dan spreken we van windkracht 9; storm. Rondvliegende dakpannen, tuinmeubelen, takken of zelfs omgevallen bomen kunnen dan voor schades aan je woning zorgen. Met onze woonhuisverzekeringen ben je hiertegen verzekerd. 

Dit kun je doen om schade door wind te voorkomen:

 • Reinig je dakgoot, rolluiken, houtwerk en kozijnen minstens 1 keer per jaar. Een glad en schoon oppervlak stoot water en rondvliegend vuil makkelijker af. Zo ga je aantasting tegen.
 • Controleer jaarlijks of je dakpannen nog goed liggen. Je hoeft hiervoor niet het dak op. Het kan gewoon vanaf een afstand. En heb je zonnepanelen? Bekijk dan ook of deze nog stevig vastzitten. Dit kun je zelf doen door de schroeven waarmee de panelen bevestigd zijn na te lopen. Ga je liever zelf het dak niet op? Schakel dan een expert in.

Harde wind op komst? Doe dan het volgende:

 • Sluit alle ramen en deuren.
 • Verwijder losse of dode takken van bomen in de tuin en rondom het huis.
 • Berg losse spullen veilig binnen op. Of bind ze stevig vast onder een zeil.

In dit artikel vertelt onze risicodeskundige je meer over hoe je schade door storm kunt voorkomen.

 

Tips tegen schade door de zon

De zon geeft warmte als ze schijnt. Maar zodra ze weer onder is, koelt de lucht af. Door die temperatuurverschillen zetten de materialen van je huis steeds uit en krimpen ze weer. Zo kunnen er scheuren ontstaan. Is het opeens erg warm? Dan zijn je schilderwerk, gevel en dak dus extra kwetsbaar. 

Ook de uv-straling van de zon brengt schade aan je huis toe. Zo verkleurt niet alleen het schilderwerk, ook maakt het de verflaag op je kozijnen langzaam kapot. De verf beschermt het hout dan niet meer goed tegen vocht. En platte daken met bitumen hebben het net zo moeilijk met zonnig weer. De warmte droogt de dakbedekking uit, waardoor deze kan loslaten of scheuren. Een grotere kans op lekkages dus. 

Zo voorkom je schade aan je huis door de zon:

 • Verf al je houten kozijnen en geveldelen elke 5 jaar. Zo blijven ze in goede staat.
 • Een groen dak beschermt tegen uv-straling. Omdat de bedekking minder snel wordt aangetast, gaat je dak al snel 2 keer zo lang mee.
 

Dit kun je doen tegen schade door vrieskou en sneeuw

Sneeuw is leuk voor even. En je dak kan het gewicht van een enkel pak prima aan. Ook in combinatie met een groen dak. Dit wordt voorafgaand aan de plaatsing ervan altijd berekend. Maar voor je woning is het beter als er niet te veel achter elkaar valt. Is er langere periode sprake van extreme sneeuwval? Dan is het verwijderen van sneeuw op je dak mogelijk wel noodzakelijk. Raadpleeg in dat geval de aanbieder van je groene dak. Zij kennen jouw daksituatie en geven advies op maat.

Zodra de temperatuur weer boven 0 °C uitkomt ontdooien de sneeuw en het ijs. Dat levert veel water op. Kan je dakgoot de grote hoeveelheden niet verwerken? Dan zoekt het vocht een andere weg naar beneden. Hierdoor kunnen lekkages ontstaan. En wanneer water in je leidingen achterblijft en bevriest, krijg je door de toenemende spanning mogelijk met gesprongen leidingen van doen.

Deze tips helpen je schade door vrieskou en sneeuw te voorkomen:

 • Sluit in de winter alle buitenkranen af. Zet daarna de tapkraan open. Zo blijft er geen water in je leidingen achter. Dit voorkomt dat ze bij vorst kapot kunnen springen.
 • Zorg ervoor dat je dakgoot en regenpijp schoon zijn, zodat ze grote hoeveelheden smeltwater kunnen afvoeren.
 • Een groen dak biedt uitkomst. De sedumplanten zorgen voor extra isolatie en bescherming van de dakbedekking. Ze zijn goed bestand tegen winters weer. Sneeuwval of vrieskou verdragen ze dan ook zonder problemen. En zodra het dooit? Dan vangen de planten het smeltwater op. Dit ontlast je afvoer en het riool, want het water wordt geleidelijk weggevoerd. 

Met onderhoud nog zekerder van goede bescherming

Onderschat de kracht van goed onderhoud niet. Met de tips hierboven kun jij zelf schades aan je woning door verschillende weersomstandigheden vermijden. Want briesje of storm; een huis in goede staat is écht beter bestand tegen alle weertypes. Controleer je woning dus regelmatig op lekkages of scheuren in het metselwerk. Pak die kwast. En vervang oudere en versleten materialen op tijd. Dan kan je huis nu en in de toekomst veel aan.

Ontstaat er onverhoopt toch schade aan je woning? Meld dit dan. De schade wordt mogelijk vergoed via je woonhuisverzekering.