Welke autoschade is verzekerd en welke niet?

Met onze autoverzekering ben je altijd verzekerd voor schade die je met jouw auto veroorzaakte aan de auto van een ander. Of andere schade verzekerd is, hangt af van de oorzaak en de dekking op je autoverzekering.
Welke autoschade is verzekerd en welke niet?
WA WA + Beperkt Casco WA + Volledig Casco
Schade aan anderen door jouw schuld (ook schade door een aangekoppelde caravan of aanhanger)
Vinkje
Vinkje
Vinkje
Diefstal van jouw auto
Kruisje
Vinkje
Vinkje
Schade aan je auto door inbraak, brand en joyriding
Kruisje
Vinkje
Vinkje
Schade aan je auto door storm en hagel
Kruisje
Vinkje
Vinkje
Schade aan je autoruit (sterretje, barst en breuk) 
Kruisje
Vinkje
Vinkje
Schade aan je auto door een botsing met wilde dieren
Kruisje
Vinkje
Vinkje
Schade aan je auto door jezelf of door de schuld van een ander
Kruisje
Kruisje
Vinkje
Schade aan je auto door vandalisme
Kruisje
Kruisje
Vinkje
Schade als gevolg van gebruik van alcohol of drugs en opzettelijk veroorzaakte schade
Kruisje
Kruisje
Kruisje

Voorbeelden van autoschades:

Wel verzekerd

  • Je rijdt per ongeluk achterop een andere auto die stilstaat voor het stoplicht. De schade aan de andere auto is altijd verzekerd. Jouw eigen schade alleen als je een WA + Volledig Casco (allrisk) dekking heeft.
  • Je rijdt per ongeluk een hert aan en hebt schade aan je auto. Dit is verzekerd met een WA + Beperkt Casco dekking of WA + Volledig Casco (allrisk) dekking.
  • Je rijdt een fietser of voetganger aan. De schade aan de ander is verzekerd. Jouw eigen schade alleen als je een WA+ Volledig Casco (allrisk) dekking heeft.

Niet verzekerd

  • Iemand heeft krassen op je auto gezet of vernielde je buitenspiegel. En je hebt geen WA + Volledig Casco (allrisk) dekking.
  • Een auto-onderdeel gaat kapot en moet vervangen worden. Dit valt onder het eigen onderhoud van je auto.
  • Er ontstaat lakschade door langzame inwerking van vogelpoep, strooizout of iets anders.

Bekijk je verzekeringen in Mijn Interpolis.

In Mijn Interpolis en de Interpolis App vind je een overzicht van je verzekeringen en voorwaarden. Zo weet je precies waarvoor je verzekerd bent. En meld gelijk je schade, wij zoeken er automatisch je verzekering bij.
Autohersteller die aan het werk is

Autoruitschade

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot autoruitschade. Zoals een opspattend steentje tijdens het rijden of een auto-inbraak. Afhankelijk van je dekking ben je verzekerd voor de reparatie of vervanging van de beschadigde autoruit(en).

Auto gestolen, wat nu?

Doe na diefstal van auto zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Is je auto WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco verzekerd? Meld diefstal van je auto dan bij ons. Wij leggen je graag uit welke stappen je dan doorloopt.
Beschadigde auto doordat er een tak op is gevallen

Stormschade aan mijn auto

Op de dekking WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco is stormschade aan je auto verzekerd.
Je auto is verzekerd als deze omwaait door de storm en als er iets tegen je auto aanwaait door de storm. Met alleen een WA-dekking ben je niet verzekerd voor stormschade. Je hebt geen verplicht eigen risico op de Alles in één Polis autoverzekering. Mogelijk heb je wel gekozen voor een vrijwillig eigen risico. Op de AutoBewust autoverzekering heb je een verplicht eigen risico van € 150,-. Of meer als je koos voor een extra vrijwillig eigen risico.
Wat te doen bij autoschade?

We leggen het graag stap voor stap aan je uit. 

Auto's in de file

Ik heb No-Claim Garantie, wat betekent dat?

Voor ieder jaar dat je geen autoschade claimt, krijg je een schadevrij jaar. Heb je een Alles in één Polis autoverzekering? Dan geldt hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op jouw premie: de no-claimkorting. Met de No-Claim Garantie kun je 1 keer per verzekeringsjaar een schade claimen en toch dezelfde no-claimkorting of bonus-malustrede behouden. Hoe hoog de schade ook is. Op de AutoBewust autoverzekering is het niet mogelijk om de No-Claim Garantie af te sluiten.
Spaarpot met muntgeld

Schadevrije jaren en de invloed op je premie

Schadevrije jaren bouw je op vanaf het moment dat je een autoverzekering afsluit. Heb je een Alles in één Polis autoverzekering? Dan geldt: hoe langer je zonder schade rijdt, hoe hoger je op de bonus-malusladder komt. En hoe meer korting je krijgt op je premie (bonus). Dit is de no-claimkorting. Claim je schade, dan daal je op de ladder (malus). Heb je een AutoBewust autoverzekering? Dan heeft het aantal schadevrije jaren ook invloed op je premie. Maar je hebt geen bonusmalus-trede met bijbehorende no-claimkorting. 

Via de Interpolis App, Mijn Interpolis en op je polisblad zie je hoeveel schadevrije jaren je hebt.

Veelgestelde vragen

Zijn de accessoires van mijn auto of motor verzekerd?
Is de auto of motor WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco verzekerd? Dan zijn accessoires meeverzekerd. Accessoires zijn zaken die aan het motorvoertuig zijn gemonteerd, maar niet standaard tot deze uitvoering horen. Accessoires die volgens de wet niet mogen zijn niet verzekerd, zoals een radardetector.

Voorbeelden van accessoires: radio, schuifdak, spoiler, speciale velgen, trekhaak, gastank, skibox, daktent, fietsenrek/twinnyload, dakkoffer, seizoensmatige accessoires.
Mijn schade is veroorzaakt door vandalisme of inbraak, wat nu?
Heeft u een WA-verzekering? Dan is uw schade door vandalisme of inbraak niet verzekerd. Als u een WA + Beperkt Casco dekking heeft, bent u verzekerd voor een aantal vormen van schade die bewust zijn toegebracht. Denk aan ruitschade, diefstal, inbraak, joyriding en brand. Heeft u WA + Volledig Casco, dan bent u volledig verzekerd. Ook schades zoals kapotgetrapte buitenspiegels, krassen in de lak en lek gestoken banden, vergoeden we.
Mijn schade is veroorzaakt door een onbekend motorvoertuig, wat nu?
Doe aangifte van de schade bij de politie en probeer of u de dader kunt achterhalen. Bijvoorbeeld via getuigen of bewakingsbeelden. Het is belangrijk dat u kunt bewijzen dat de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van verfresten van een ander voertuig. U kunt hiervoor ook een expert inschakelen. Om een schadevergoeding te kunnen krijgen via Stichting Waarborgfonds Motorverkeer, moet u aan deze voorwaarden voldoen:
  • U heeft alle mogelijke moeite gedaan om achter de gegevens van de dader te komen
  • Er aangifte is gedaan bij de politie (binnen 48 uur na een schade tijdens het rijden, binnen 14 dagen na een parkeerschade)
  • Er zijn minimaal 2 of meer getuigen
  • De schade is ontstaan door een ander motorvoertuig en u kunt dit bewijzen
Is diefstal van spullen uit mijn auto verzekerd?

Is de auto WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco verzekerd? Dan zijn je persoonlijke bezittingen tot € 250,- per gebeurtenis verzekerd op je autoverzekering. Zorg er wel voor dat de auto op slot is en je bezittingen uit het zicht liggen. Anders zijn ze niet verzekerd.

Diefstal van diefstalgevoelige bezittingen zijn niet verzekerd. Zoals geld, telefoon, laptop, fototoestel, dvd-speler, tablet, paspoort, horloge en sieraden.

Binnen Nederland kun je je spullen ook verzekeren op de BuitenDeDeur verzekering, zolang je niet op vakantie bent. Of op je reisverzekering met de aanvullende dekking Bagage als je wel op vakantie bent.

Ben ik verzekerd voor letselschade?

Voor letselschade die u aan anderen veroorzaakt, bent u verzekerd met uw WA-autoverzekering. Is de ander verantwoordelijk voor uw letselschade, dan is deze persoon aansprakelijk. De WA-verzekering van de ander vergoedt dan de schade.

 

Met een Interpolis Autoverzekering bent u niet verzekerd voor letselschade bij uzelf en andere inzittenden als u de veroorzaker bent. Met de aanvullende Inzittendenverzekering bent u daarvoor wel verzekerd.

Is mijn auto of motor verzekerd als ik deze uitleen aan vrienden of familie?
Ja, je auto of motor blijft hetzelfde verzekerd. Ook als je deze uitleent. Rijdt er bijna altijd iemand anders in je auto of op je motor? Neem dan contact op met Rabobank voor de mogelijkheden. Verhuur je je auto of motor? Dan is schade door of aan je auto of motor niet verzekerd.
Ik heb een conflict over een aanrijding, wat nu?

Vul bij een schade met een tegenpartij altijd een schadeaangifteformulier in. Doe dit eventueel ieder apart. Noteer hierop ook de gegevens van getuigen. Maak ook foto's van de situatie en de ontstane schade. In de meeste gevallen is met het schadeaangifteformulier, foto’s, getuigenverklaringen of politierapport vast te stellen wie aansprakelijk is voor het ontstaan van de schade. Je kunt je schade gewoon bij ons melden. Afhankelijk van de verzekering die je hebt, helpen wij je verder of verwijzen we je naar juridische hulp.

 

Als je de Rechtsbijstandverzekering met dekking Verkeer hebt, dan helpt de Stichting Achmea Rechtsbijstand je met juridische ondersteuning. Heb je deze niet, dan kun je voor juridische hulp terecht bij Interpolis Rechtshulp en LegalGuard.

Ik ben mijn autosleutel kwijt, wat nu?

Heeft u nog een reservesleutel? Dan kunt u een nieuwe sleutel laten maken. Dit is niet goedkoop, door alle techniek die tegenwoordig in sleutels zit. Als u geen reservesleutel heeft, belt u het beste met de dealer. Een servicemonteur kan uw auto openen met speciale computerapparatuur en een nieuwe sleutel voor u inprogrammeren. Het verlies van autosleutels is niet verzekerd.

 

Zijn uw autosleutels gestolen en heeft u de Interpolis Autoverzekering met WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco? Dan vergoedt Interpolis een vervangende sleutel en het laten vervangen van het slot. Zonder gevolgen voor uw no-claimkorting. Doe voor de schademelding altijd eerst aangifte bij de politie, zo snel mogelijk na de diefstal.

Waar meld ik schade aan mijn auto die is veroorzaakt door een ander voertuig?
Vanaf 1 juli 2021 is er een nieuwe regeling voor schadeafhandeling. Vanaf dan kunt u kiezen of u de schade aan uw auto laat afhandelen door uw eigen verzekeraar of door de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Lees meer over deze regeling.
Mijn auto, motor of kampeerauto is total loss, wat nu?
Is je auto, motor of kampeerauto door de botsing total loss? Dan is je voertuig onherstelbaar beschadigd. Je kunt er niet meer mee rijden, of de reparatie is duurder dan de dagwaarde van de auto, motor of kampeerauto. Je krijgt dan de dagwaarde terug. Soms moet je afstand doen van je auto, motor of kampeerauto. Dat betekent dat je hem in moet leveren.
Wat betaalt Interpolis als mijn auto total loss of gestolen is en deze schade is verzekerd op mijn verzekering?
Wij betalen dan volgens onze aanschafwaarde- of nieuwwaarderegeling. Graag leggen wij je uit wat dit betekent.