Welke autoschade is verzekerd en welke niet?

Met onze autoverzekering ben je altijd verzekerd voor schade die je met jouw auto veroorzaakte aan de auto van een ander. Of andere schade verzekerd is, hangt af van de oorzaak en de dekking op je autoverzekering.
Welke autoschade is verzekerd en welke niet?
WA WA + Beperkt Casco WA + Volledig Casco
Schade aan anderen door jouw schuld (ook schade door een aangekoppelde caravan of aanhanger)
Diefstal van jouw auto
Schade aan je auto door inbraak, brand en joyriding
Schade aan je auto door storm en hagel
Schade aan je autoruit (sterretje, barst en breuk) 
Schade aan je auto door een botsing met wilde dieren
Schade aan je auto door jezelf of door de schuld van een ander
Schade aan je auto door vandalisme
Schade als gevolg van gebruik van alcohol of drugs en opzettelijk veroorzaakte schade

Voorbeelden van autoschades

Wel verzekerd
Niet verzekerd

Bekijk je verzekeringen in Mijn Interpolis

In Mijn Interpolis en de Interpolis App vind je een overzicht van je verzekeringen en voorwaarden. Zo weet je precies waarvoor je verzekerd bent. En meld gelijk je schade, wij zoeken er automatisch je verzekering bij.
Autohersteller die aan het werk is

Autoruitschade

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot autoruitschade. Zoals een opspattend steentje tijdens het rijden of een auto-inbraak. Afhankelijk van je dekking ben je verzekerd voor de reparatie of vervanging van de beschadigde autoruit(en).

Auto gestolen, wat nu?

Doe na diefstal van auto zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Is je auto WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco verzekerd? Meld diefstal van je auto dan bij ons. Wij leggen je graag uit welke stappen je dan doorloopt.
Beschadigde auto doordat er een tak op is gevallen

Stormschade aan mijn auto

Je bent verzekerd voor stormschade aan je auto als je een autoverzekering hebt met WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco dekking. Is je motorvoertuig omgevallen door een flinke storm of is er iets op je auto gevallen? Dan ben je verzekerd. Heb je alleen een WA-dekking, dan ben je niet verzekerd voor stormschade.
Wat te doen bij autoschade?

We leggen het graag stap voor stap aan u uit. 

Auto's in de file

Ik heb No-Claim Garantie, wat betekent dat?

Voor ieder jaar dat je geen autoschade claimt, krijg je een schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op je premie (de no-claimkorting). Met No-Claim Garantie kun je 1 schade per verzekeringsjaar claimen zonder dat je korting daalt. Hoe hoog de schade ook is.

Goed om te weten: als je schade claimt, dalen je schadevrije jaren wel. Sommige schades hebben geen invloed op je schadevrije jaren. Zoals ruitschade, diefstal van of uit je auto en brand-, storm- en hagelschade. Meld je een schade bij ons? Dan kijken we altijd hoe je bij ons verzekerd bent. Zodat we de juiste premiegevolgen en schadevrije jaren toepassen.
Spaarpot met muntgeld

Schadevrije jaren en de invloed op je premie

Schadevrije jaren bouw je op vanaf het moment dat je een autoverzekering afsluit. Hoe langer je zonder schade rijdt, hoe hoger je op de zogenoemde bonus-malusladder komt. En hoe meer korting je krijgt op je premie (bonus). Dit is de no-claimkorting. Claim je schade, dan daal je op de ladder (malus). Je ziet op onze website, in de Rabo App en op je polisblad hoeveel schadevrije jaren je hebt.

Veelgestelde vragen

Zijn mijn auto-accessoires verzekerd?

Bij een WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco dekking zijn accessoires meeverzekerd. Met accessoires bedoelen we alles dat op of aan de auto gemonteerd is en dat er nog niet op of aan zat toen de auto nieuw van de dealer kwam. Heeft u accessoires die volgens de wet niet mogen, zoals een radardetector? Dan betalen we niet als hieraan schade ontstaat. Heeft u alleen een WA-verzekering, dan zijn uw accessoires niet verzekerd.

 

Voorbeelden van accessoires: radio, schuifdak, spoiler, speciale velgen, trekhaak, gastank, skibox, daktent, fietsenrek/twinnyload, dakkoffer, seizoensmatige accessoires.

Mijn schade is veroorzaakt door vandalisme of inbraak, wat nu?
Heeft u een WA-verzekering? Dan is uw schade door vandalisme of inbraak niet verzekerd. Als u een WA + Beperkt Casco dekking heeft, bent u verzekerd voor een aantal vormen van schade die bewust zijn toegebracht. Denk aan ruitschade, diefstal, inbraak, joyriding en brand. Heeft u WA + Volledig Casco, dan bent u volledig verzekerd. Ook schades zoals kapotgetrapte buitenspiegels, krassen in de lak en lek gestoken banden, vergoeden we.
Mijn schade is veroorzaakt door een onbekend motorvoertuig, wat nu?
Doe aangifte van de schade bij de politie en probeer of u de dader kunt achterhalen. Bijvoorbeeld via getuigen of bewakingsbeelden. Het is belangrijk dat u kunt bewijzen dat de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van verfresten van een ander voertuig. U kunt hiervoor ook een expert inschakelen. Om een schadevergoeding te kunnen krijgen via Stichting Waarborgfonds Motorverkeer, moet u aan deze voorwaarden voldoen:
  • U heeft alle mogelijke moeite gedaan om achter de gegevens van de dader te komen
  • Er aangifte is gedaan bij de politie (binnen 48 uur na een schade tijdens het rijden, binnen 14 dagen na een parkeerschade)
  • Er zijn minimaal 2 of meer getuigen
  • De schade is ontstaan door een ander motorvoertuig en u kunt dit bewijzen
Is diefstal van spullen uit mijn auto verzekerd?

Uw persoonlijke bezittingen zijn tot € 250,- per gebeurtenis verzekerd op uw autoverzekering. Uw auto moet dan wel WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco verzekerd zijn. Zorg ervoor dat de auto op slot is. En dat uw bezittingen uit het zicht liggen. Anders zijn ze niet verzekerd. Diefstalgevoelige bezittingen die uit een auto gestolen worden, zijn niet verzekerd. Hieronder verstaan we bezittingen zoals geld, telefoon, laptop, fototoestel, dvd-speler, tablet, paspoort, horloge en sieraden.

 

Binnen Nederland kunnen uw spullen ook verzekerd zijn op uw BuitenDeDeur verzekering, zolang u niet op vakantie bent. Of, als u wel op vakantie bent, op uw Reisverzekering met de aanvullende dekking Bagage.

Ben ik verzekerd voor letselschade?

Voor letselschade die u aan anderen veroorzaakt, bent u verzekerd met uw WA-autoverzekering. Is de ander verantwoordelijk voor uw letselschade, dan is deze persoon aansprakelijk. De WA-verzekering van de ander vergoedt dan de schade.

 

Met een Interpolis Autoverzekering bent u niet verzekerd voor letselschade bij uzelf en andere inzittenden als u de veroorzaker bent. Met de aanvullende Inzittendenverzekering bent u daarvoor wel verzekerd.

Ik leende mijn auto uit toen schade ontstond, ben ik verzekerd?

Ja. U heeft bij het uitlenen of delen van uw auto dezelfde dekking als wanneer u zelf schade veroorzaakt. Schade die deze persoon veroorzaakt heeft aan anderen, wordt vergoed via de WA-dekking van de auto. En schade aan uw eigen auto wordt vergoed als u een WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco dekking heeft. Deze schademelding heeft gevolgen voor uw no-claimkorting als de bestuurder aansprakelijk is. U valt hierdoor terug op de bonus-malusladder. Dit bekent dat u minder schadevrije jaren heeft en dus minder korting op uw premie krijgt.

 

Als u de auto verhuurde toen de schade ontstond, dan bent u niet verzekerd.

Ik heb een conflict over een aanrijding, wat nu?

Vul bij een schade met een tegenpartij altijd een schadeaangifteformulier in. Doe dit eventueel ieder apart. Noteer hierop ook de gegevens van getuigen. Maak ook foto's van de situatie en de ontstane schade. In de meeste gevallen is met het schadeaangifteformulier, foto’s, getuigenverklaringen of politierapport vast te stellen wie aansprakelijk is voor het ontstaan van de schade. Je kunt je schade gewoon bij ons melden. Afhankelijk van de verzekering die je hebt, helpen wij je verder of verwijzen we je naar juridische hulp.

 

Als je de Rechtsbijstandverzekering met dekking Verkeer hebt, dan helpt de Stichting Achmea Rechtsbijstand je met juridische ondersteuning. Heb je deze niet, dan kun je voor juridische hulp terecht bij Interpolis Rechtshulp en LegalGuard.

Ik ben mijn autosleutel kwijt, wat nu?

Heeft u nog een reservesleutel? Dan kunt u een nieuwe sleutel laten maken. Dit is niet goedkoop, door alle techniek die tegenwoordig in sleutels zit. Als u geen reservesleutel heeft, belt u het beste met de dealer. Een servicemonteur kan uw auto openen met speciale computerapparatuur en een nieuwe sleutel voor u inprogrammeren. Het verlies van autosleutels is niet verzekerd.

 

Zijn uw autosleutels gestolen en heeft u de Interpolis Autoverzekering met WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco? Dan vergoedt Interpolis een vervangende sleutel en het laten vervangen van het slot. Zonder gevolgen voor uw no-claimkorting. Doe voor de schademelding altijd eerst aangifte bij de politie, zo snel mogelijk na de diefstal.

Waar meld ik schade aan mijn auto die is veroorzaakt door een ander voertuig?
Vanaf 1 juli 2021 is er een nieuwe regeling voor schadeafhandeling. Vanaf dan kunt u kiezen of u de schade aan uw auto laat afhandelen door uw eigen verzekeraar of door de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Lees meer over deze regeling.