Mijn vlucht is geannuleerd of uitgesteld door personeels- of materiaaltekort bij de luchtvaartmaatschappij. Wat moet ik doen?
Neem contact op met je reisorganisatie en/of luchtvaartmaatschappij. Zij hebben een contract met jou en moeten, als zij dit niet na kunnen komen, een passend alternatief bieden. Of gemaakte (extra) kosten vergoeden.
Je kunt in dit geval geen beroep doen op je annuleringsverzekering. Het annuleren van vluchten door personeelsgebrek of materiaaltekort is namelijk niet verzekerd op onze annuleringsverzekering.
Wat vergoedt de luchtvaartmaatschappij bij vertraging van je vlucht?
Ben je door vertraging meer dan 3 uur later aangekomen op je eindbestemming? Dan heb je recht op een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij:
- als je vlucht start in een EU-land, of
- als je vliegt van buiten de EU naar een land binnen de EU met een Europese vliegtuigmaatschappij.
Wat vergoedt de luchtvaartmaatschappij bij annulering van je vlucht?
Wordt je vlucht geannuleerd door de luchtvaartmaatschappij? Dan krijg je je vluchtkosten vergoed. En daar bovenop krijg je soms ook een extra vergoeding. Die is wel afhankelijk van wanneer je precies geïnformeerd bent over de annulering.
- Ben je meer dan 2 weken voor vertrek geïnformeerd? Dan heb je geen recht op een vergoeding.
- Ben je tussen de 14 en 7 dagen voor vertrek geïnformeerd, én meer dan 2 uur eerder vertrokken of 4 uur later aangekomen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding.
- Ben je 7 dagen voor vertrek of daarna pas geïnformeerd, én meer dan 1 uur eerder vertrokken of meer dan 2 uur later aangekomen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding.
Geen vergoeding bij buitengewone omstandigheden.
Het kan gebeuren dat je ondanks vertraging tóch geen recht hebt op een vergoeding. Er is dan sprake van een 'buitengewone omstandigheid'. De vliegtuigmaatschappij moet dan wel kunnen aantonen dat die niet verantwoordelijk is voor de vertraging. Dat is bijvoorbeeld zo bij vertraging of annulering door:
- terrorisme;
- een natuurramp;
- extreme weersomstandigheden, waardoor het vliegtuig niet kan vertrekken;
- een noodlanding, bijvoorbeeld omdat een passagier met spoed medische hulp nodig heeft;
- staking van de luchtverkeersleiding.
Op de
website van Achmea Rechtsbijstand vind je meer informatie over jouw rechten bij annulering, wijziging of het missen van je vlucht. Ook op de
website van de Rijksoverheid vind je informatie over dit onderwerp.