Veelgestelde vragen reisverzekering

Zijn geleende spullen verzekerd op de reisverzekering?
Ja, als je de dekking bagage afsluit op de reisverzekering. En alleen als je deze spullen hebt geleend voordat je op reis gaat en ze zelf op reis gebruikt. Ben je al op reis en leen je op je reisbestemming spullen? Dan is schade aan de geleende spullen niet verzekerd. De eigenaar van de spullen kan de schade bij zijn of haar eigen verzekering melden.
Ben ik verzekerd als ik naar een gebied reis met een negatief reisadvies?
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een reisadvies af. Hiermee geven ze aan of er veiligheidsrisico’s zijn in dat land. Bijvoorbeeld bij een natuurramp, grote demonstraties of een epidemie. Wij leggen je graag uit in welke situaties je wel of niet verzekerd bent.
Ben ik verzekerd op de reisverzekering als ik dagelijks naar het buitenland ga voor mijn werk of studie?
Nee. Dagelijks de grens overgaan is niet verzekerd op de reisverzekering. Wil je je spullen verzekeren op de heen- en terugreis van Nederland naar het buitenland bij woon-werkverkeer? Dat kan met onze BuitenDeDeur verzekering.
Ben ik verzekerd op de reisverzekering als ik in het buitenland de marathon ga lopen?
Ja. De marathon lopen in het buitenland is verzekerd op de reisverzekering. Let op: krijg je sponsorgeld of word je betaald door een organisatie? Neem dan contact op met Rabobank om een zakelijke reisverzekering af te sluiten.
Ben ik verzekerd op de reisverzekering als ik op wintersport ga?
Heb je onze doorlopende of kortlopende reisverzekering mét de aanvullende dekking Winter- en onderwatersport? Dan ben je verzekerd als je op wintersport gaat. Bijvoorbeeld voor de kosten van hulpverlening na een ongeval, kosten voor opsporing, redding en vervoer en onverwachte extra kosten. Je bent ook verzekerd voor skiën of snowboarden buiten gemarkeerde pistes onder professionele begeleiding.

Beoefen jij een extreme vorm van wintersport? Bekijk dan eerst goed de voorwaarden van onze verzekeringen om te bepalen of je verzekerd bent. De meeste extreme wintersporten zijn niet verzekerd.
Ben ik verzekerd op de reisverzekering als ik tijdens mijn reis ga werken?

Ja, maar alleen als je de aanvullende dekking zakenreizen afsluit op je reisverzekering. Dit geldt voor alle dekkingen die je hebt afgesloten. Je kiest ook voor de dekking zakenreizen als je voor een deel van je reis werkt.

Vrijwilligerswerk en vakantiewerk is verzekerd zonder de aanvullende dekking zakenreizen.

Ben ik verzekerd op mijn reisverzekering als ik ga sporten?
Dat ligt eraan wat je gaat doen. Ga je op wintersportvakantie of ga je duiken? Dan zijn de kosten van onverwachte hulpverlening alleen verzekerd als je de dekking ‘winter- en onderwatersport’ afsluit. Bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname, hulp na een ongeval op de piste, of bij overlijden. Let op: bij extreme vormen van wintersport zijn hulpverlening en geneeskundige kosten nooit verzekerd.

Doe je een andere sport tijdens je vakantie? Dan zijn de kosten van onverwachte hulpverlening standaard verzekerd. 

Wil je tijdens het sporten ook verzekerd zijn voor onverwachte medische kosten en spoedeisende zorg die niet door je zorgverzekering worden vergoed? Sluit dan de aanvullende dekking geneeskundige kosten af. Je sportuitrusting is verzekerd als je de aanvullende dekking bagage afsluit.
Ben ik verzekerd op mijn reisverzekering als ik langer dan 2 maanden op reis ga?
Op de doorlopende reisverzekering ben je standaard verzekerd voor een aaneengesloten periode van 60 dagen. Deze periode kun je aanpassen naar 180 of 365 dagen. Het maakt niet uit als je vaker een lange periode op reis gaat. Je bent verzekerd zolang je niet over de maximale reisduur per reis heengaat.
Heb ik een eigen risico bij schade aan mijn bagage?
Bij schade aan je mobiele telefoon, tablet of laptop heb je een eigen risico van € 50,-. Dit eigen risico geldt per object en per gebeurtenis.
Hoe kom ik aan een Ruslandverklaring voor mijn reis?
Op dit moment geven wij geen verklaring voor Rusland af vanwege het gewapend conflict met Oekraïne.

Een Ruslandverklaring vraag je aan bij Rabobank. Zij geven deze verklaring alleen af als je de aanvullende dekking geneeskundige kosten verzekerd hebt op je reisverzekering. Als je naar Rusland reist, dan vraagt de ambassade om een Engelstalige verklaring (confirmation of insurance) waarin wij bevestigen dat je verzekerd bent. In deze verklaring geven wij aan welke geneeskundige kosten je verzekerd hebt op je reisverzekering. 
Hoe zeg ik mijn reisverzekering op?
De doorlopende reisverzekering heeft geen opzegtermijn. Je kunt deze verzekering dus dagelijks opzeggen. Dat kan zowel online als telefonisch via Rabobank.
Ik ga emigreren. Ben ik verzekerd tijdens deze reis?
Nee. Je bent dan niet verzekerd. Voor onze verzekering moet je in Nederland ingeschreven staan op een vast verblijfsadres. De reisverzekering eindigt zodra je geen vast verblijfsadres meer hebt in Nederland.
Ik heb mijn vlucht gemist. Is dit verzekerd op de reisverzekering?
Nee. De extra kosten die je maakt doordat je je vlucht mist zijn niet verzekerd op de reisverzekering. 

Mis je je vliegtuig door de lange wachtrijen vanwege drukte op de luchthaven? Neem dan contact op met Achmea Rechtsbijstand als je een rechtsbijstandverzekering bij Interpolis hebt met de module Consument & Wonen. Heb je ergens anders een rechtsbijstandverzekering? Neem dan contact op met die verzekeraar. De verzekeraar kan een claim neerleggen bij de luchthaven.
Ik maak tijdens mijn vakantie in Europa een dagtrip naar een land buiten Europa. Moet ik mijn reisverzekering wijzigen naar werelddekking?
Ja. Voor een dagtrip naar een land buiten Europa moet je een reisverzekering met werelddekking afsluiten. 
Ga je voor een dag naar Algerije, Egypte, Israël, Libanon, Libië, Marokko, Syrië, Tunesië of Turkije? Dan hoef je geen reisverzekering met werelddekking af te sluiten.
In welke landen ben ik verzekerd met mijn pechhulpverzekering?
Met een gewone autoverzekering ben je niet altijd verzekerd bij onverwachte situaties op vakantie, zoals onverwachte kosten bij pech of een ongeval. Met de aanvullende dekking Pechhulp en vervangend vervoer ben je wel verzekerd. Wil je weten welke landen de pechhulpverzekering dekt, kijk dan op de groene kaart van je auto. Daarop vind je precies in welke landen je verzekerd bent. 
Is mijn bagage tijdens een dagje weg in Nederland verzekerd op de reisverzekering?
Ga je een dagje weg en heb je daarbij geen betaalde overnachting geboekt? Zoals een dagje pretpark of bij een festival. Dan is je bagage niet verzekerd op de reisverzekering. Je kunt hiervoor wel een BuitenDeDeur verzekering afsluiten.
Is mijn bagage verzekerd op de reisverzekering?

Ja, als je de aanvullende dekking bagage afsluit op de reisverzekering. Schade, diefstal en verlies van je persoonlijke bezittingen zijn dan verzekerd tijdens reizen en dagtrips in en naar het buitenland en in Nederland met minimaal 1 overnachting.

 • Op de doorlopende reisverzekering met aanvullende dekking bagage is je bagage standaard verzekerd voor € 3.000,-. Dit bedrag geldt per polis voor alle verzekerden samen en per gebeurtenis. Dit bedrag kun je verhogen tot maximaal €; 25.000,-. Je kunt ook kiezen voor een lager bedrag van € 1.000,- of € 2.000,-.
 • Op de kortlopende reisverzekering met aanvullende dekking bagage is je bagage standaard verzekerd voor € 1.000,-. Dit bedrag geldt per persoon en per gebeurtenis. Dit bedrag kun je verhogen tot maximaal € 8.000,-.
Is schade met of aan een gehuurde auto, scooter, of boot verzekerd op de reisverzekering?
Nee. Schade met of aan een auto, scooter, of boot die je huurt is niet verzekerd op de reisverzekering. Ook het eventuele eigen risico bij een schade is niet verzekerd. Wij adviseren daarom altijd om een aparte verzekering af te sluiten bij de verhuurder.
Waarvoor ben ik verzekerd als ik de dekking geneeskundige kosten afsluit op de reisverzekering?
Met de dekking geneeskundige kosten verzeker je onverwachte medische kosten en spoedeisende zorg in het buitenland die niet door je zorgverzekering worden vergoed. Ook het verplicht eigen risico van je zorgverzekering is verzekerd met de dekking geneeskundige kosten.
Waarvoor heb ik een reisverzekering nodig en is deze verplicht?

Met de reisverzekering verzeker je de kosten van onverwachte hulpverlening tijdens je reis. Bijvoorbeeld de kosten voor hulp bij een ongeval of overlijden. 

 

Je kunt ook aanvullende dekkingen afsluiten. Je raakt bijvoorbeeld je bagage kwijt. Dit is verzekerd op de aanvullende dekking bagage. En wist je dat zorgkosten in het buitenland vaak hoger zijn dan in Nederland? Meestal verzekert je zorgverzekering dit verschil niet. Met de aanvullende dekking geneeskundige kosten verzeker je deze zorgkosten. Andere aanvullende dekkingen zijn annulering en pechhulp.

 

Een reisverzekering is niet verplicht, maar zeker wel verstandig om af te sluiten.

Wanneer heb ik de aanvullende dekking zakenreizen nodig?
Op de reisverzekering kies je voor de dekking zakenreis als je tijdens je reis gaat werken. Ook als je maar voor een deel van je reis werkt. Bijvoorbeeld als je voor zaken naar het buitenland gaat, een congres bezoekt en dit combineert met een vakantie of weekendje weg. Of bij een workation.

Ga je voor een studie, stage, vakantie- of vrijwilligerswerk naar het buitenland? Dan is de dekking zakenreizen niet nodig.
Wat kost een reisverzekering?
Het aantal personen dat je verzekert én de aanvullende dekkingen die je kiest bepalen de prijs van je reisverzekering. Bijvoorbeeld een aanvullende dekking voor medische kosten of bagage op je reisverzekering. Wat je reisverzekering uiteindelijk kost, hangt dus helemaal af van de keuzes die jij maakt. Bij Interpolis kies je uit een doorlopende reisverzekering of kortlopende reisverzekering. En je kunt kiezen uit verschillende aanvullende dekkingen.
Welke landen vallen onder de Europadekking op de reisverzekering?
We hebben een lijst gemaakt met alle landen waar je verzekerd bent met Europadekking.
Wie zijn verzekerd op mijn reisverzekering?
1-persoonshuishouden
Jij, de verzekeringnemer.

2-persoonshuishouden
Jij, de verzekeringnemer en 1 gezinslid. Dit gezinslid is iemand met wie jij samenwoont of een kind dat bij een ex-partner of in een tehuis woont. Ook een uitwonend kind dat voltijd studeert en op kamers woont.

Meerpersoonshuishouden
Jij, de verzekeringnemer en meerdere gezinsleden.
Deze gezinsleden zijn alle personen met wie jij samenwoont. Ook kinderen die bij een ex-partner of in een tehuis wonen. En uitwonende kinderen die voltijd studeren en op kamers wonen.

De gezinssamenstelling die jij verzekerd hebt vind je in Mijn Interpolis, onze app en op je polisblad. Je hoeft de namen van je gezin niet aan ons door te geven.
Zijn de dekkingsgebieden hetzelfde voor de doorlopende en kortlopende reisverzekering?
Het dekkingsgebied van je reisverzekering is niet afhankelijk van het soort verzekering dat je kiest. Met de Interpolis Doorlopende Reisverzekering en de Interpolis Kortlopende Reisverzekering met Europadekking ben je verzekerd voor vakanties binnen Europa. Met de Interpolis Doorlopende Reisverzekering en de Interpolis Kortlopende Reisverzekering met werelddekking ben je overal ter wereld verzekerd.
Zijn mijn skispullen, zoals ski’s en snowboard, verzekerd?
Je skispullen, zoals ski’s en snowboard, verzeker je met de aanvullende dekking Bagage bij je doorlopende reisverzekering. Ook skispullen die je huurt, zijn dan verzekerd. Zo ga je goed verzekerd op wintersport.
Zijn uitwonende kinderen meeverzekerd met een reisverzekering?
Kinderen die voor hun studie ergens anders wonen én voltijd studeren, mag je meeverzekeren op jouw Interpolis Doorlopende Reisverzekering. Zij zijn dan gewoon meeverzekerd. Andere uitwonende kinderen moeten een eigen reisverzekering afsluiten.
Zijn vakanties in Nederland verzekerd?
Vakanties in Nederland zijn verzekerd als het gaat om een reis met minimaal 1 overnachting. Je hebt hiervan een origineel boekingsbewijs of een nota van je verblijf nodig. Als je de vakantie vooraf boekt, dan heb je dekking vanaf het moment dat je vanuit huis vertrekt. Boek je de overnachting pas op de bestemming? Dan ben je verzekerd vanaf het moment van je boeking.
Let op: een dagje uit naar bijvoorbeeld een pretpark of dierentuin in Nederland is dus niet verzekerd.
Wat van mijn bagage valt onder diefstalgevoelige spullen?

Een deel van jouw bagage loopt een grotere kans om gestolen te worden. Vaak omdat de waarde van deze spullen hoger is. Dit noemen we diefstalgevoelige spullen. Hiermee bedoelen wij:

 • Audiovisuele apparatuur, computerapparatuur en telefoons (zoals smartphones, laptops, tablets en draagbare speakers)
 • Edelstenen en zaken van edelmetaal (bijvoorbeeld goud)
 • Foto- en filmapparatuur en zaken die daarbij horen
 • Geld
 • Horloges en wearables
 • Kleding en (hand)tassen met een nieuwwaarde van meer dan € 500,- per stuk
 • Kunst, schilderijen, antiek en verzamelingen (uitgezonderd antieke meubels)
 • Muziekinstrumenten
 • Navigatieapparatuur en zaken die daarbij horen
 • Optische instrumenten (bijvoorbeeld een verrekijker)
 • Paspoorten, identiteitsbewijzen en rijbewijzen
 • Sieraden

 

Let extra goed op je kostbare spullen

 • Laat je spullen niet zonder toezicht achter in een ruimte.
 • Houd je spullen onderweg vast of binnen direct handbereik.
 • Stop je spullen in een dichte koffer, dichte kast of afgesloten kluis als je je hotelkamer verlaat.
Welke spullen zijn niet verzekerd op de aanvullende dekking bagage?
Deze persoonlijke bezittingen zijn niet verzekerd op de reisverzekering met aanvullende dekking bagage:
 • Motorrijtuigen, caravans, vouwwagens, aanhangwagens, koetsen, huifkarren en paardentrailers. En alles wat daarbij hoort, zoals sleutels, voortenten en onderdelen. Bagagerekken, bagageboxen, skiboxen en fietsendragers zijn wel verzekerd.
 • Vaartuigen en alles wat daarbij hoort. Zoals sleutels, buitenboordmotoren en onderdelen. Kano's, zeilplanken, kitesurfplanken, surfboards en opvouwbare en opblaasbare boten zonder motor zijn wel verzekerd.
 • Luchtvaartuigen, zoals parachutes, zeilvliegtuigen, drones (inclusief camera) en zweeftoestellen. En alles wat daarbij hoort, zoals onderdelen.
 • Dieren.
 • Sleutels van kantoor of kluis.
 • Wapens en munitie.
 • Onderdelen van muziekinstrumenten, zoals balgen, trommelvellen, trommelstokken, haren, snaren of rieten.
Op welk moment moet ik een reis- of annuleringsverzekering afsluiten?

Reisverzekering
Een reisverzekering sluit je tot 5 minuten voordat je vertrekt af. Voor een annuleringsverzekering is dit anders:

 

Doorlopende annuleringsverzekering
Sluit de verzekering af voordat je een reis gaat boeken of anders uiterlijk binnen 14 dagen na boeking van de reis. Sluit je de annuleringsverzekering langer dan 14 dagen na boeking van de reis af? Dan ben je voor deze reis niet verzekerd. Je bent wel verzekerd voor reizen die hierna worden geboekt.


Kortlopende annuleringsverzekering
Sluit de verzekering zo snel mogelijk af. Je bent namelijk alleen verzekerd als het gaat om een onverwachte gebeurtenis tijdens de looptijd van de verzekering. Je bent niet verzekerd als je de reis annuleert vanwege een ziekte of andere situatie die al bekend was vóór of op de ingangsdatum van de verzekering.