Niet verzekerde schade autoverzekering

Wat kunt u doen als schade niet is verzekerd

Autoschade

Schade aan of met uw auto maken, bij uzelf of bij een ander, is nooit fijn. Maar het is nog vervelender als de schade niet verzekerd is. Welke schade is wel of niet verzekerd? En wat kunt u doen als schade niet verzekerd is? Op deze vragen geven wij antwoord.

(Onverzekerde) schade door eigen schuld

Hebt u auto- of letselschade veroorzaakt bij uzelf of iemand anders? Dan bepaalt de dekking van uw autoverzekering of uw schade verzekerd is. 

  • Met de Interpolis Autoverzekering WA, WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco is alle auto- en letselschade die u veroorzaakt aan iemand anders verzekerd. 
  • Interpolis Autoverzekering WA (Wettelijke Aansprakelijkheid): auto- of letselschade aan uzelf is niet verzekerd. Alle schade moet u zelf betalen. 
  • Interpolis Autoverzekering WA + Beperkt Casco: u bent verzekerd voor schade aan uw eigen auto. U bent niet verzekerd voor schade door botsingen en slippartijen, van de weg raken of te water raken, vandalisme en letselschade. Deze schade moet u zelf betalen. 
  • Interpolis Autoverzekering WA + Volledig Casco: schade aan uw eigen auto die u zelf veroorzaakt is verzekerd. Letselschade is niet verzekerd. 

(Onverzekerde) schade door schuld van iemand anders

Heeft u auto- of letselschade door iemand anders? Dan moet de verzekeraar van de tegenpartij uw schade vergoeden. Weet u niet wie de dader is? Of is de dader niet goed verzekerd? Of rijdt de dader in een gestolen auto? Dan kunt u het Waarborgfonds Motorverkeer aanspreken. Als het Waarborgfonds de schade afwijst, moet u de schade zelf betalen.

Wat is niet verzekerd?

Binnen de dekking van uw autoverzekering zijn ook een aantal uitsluitingen. Dat betekent dat schade niet is verzekerd. Belangrijke uitsluitingen zijn bijvoorbeeld: 
  • Schade die ontstaat tijdens verhuur tegen betaling of gebruik als taxi. 
  • Schade als gevolg van het gebruik van alcohol of drugs. 
  • Opzettelijk veroorzaakte schade. 
Bekijk de veelgestelde vragen over wat wel en niet verzekerd is op rabobank.nl en bekijk de verzekeringsvoorwaarden voor een volledig overzicht wat wel en niet verzekerd is.

Ben ik verzekerd voor diefstal van mijn auto?

Met onze dekkingen WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco is diefstal van uw auto verzekerd. Bij autodiefstal houden wij een termijn van 20 dagen aan. Daarna gaan wij over tot betaling. Uw autoverzekering wordt 1 dag na de schadedatum beëindigd. Wordt uw auto binnen 20 dagen teruggevonden? Dan melden wij het kenteken weer aan. Wordt de auto na 20 dagen teruggevonden? Dan is de auto eigendom van Interpolis.

Hoe ben ik verzekerd voor autodiefstal?

Heeft u de dekking WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Caso? Dan krijg u de volledige aanschafwaarde terug als uw auto binnen 3 jaar na aanschaf gestolen wordt. Kostte uw auto meer dan € 50.000,-? Dan vergoeden we bij diefstal de eerste 3 jaar de dagwaarde plus 10%. Na 3 jaar vergoeden we de dagwaarde. Dat is het bedrag dat de auto direct voor de schade waard was.

Wat zijn de gevolgen als mijn auto niet verzekerd is?

Het hebben van een autoverzekering met WA-dekking is wettelijk verplicht. Zowel de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) als de politie kunnen u een boete van € 550,- opleggen als uw auto niet verzekerd is. En schade die u met uw onverzekerde auto veroorzaakt, moet u helemaal zelf betalen. Deze kosten kunnen enorm oplopen.

Schade zelf betalen

Wat doet u als u schade zelf moet betalen? 
  • Zoek zelf een geschikte reparateur en betaal de kosten zelf.
  • U hoeft niets door te geven aan uw verzekeraar. 
  • Bewaar wel altijd de bonnetjes van de reparatiekosten. Zo kunt u bij een eventuele nieuwe schade bij uw verzekeraar aantonen dat u de vorige schade zelf hebt hersteld. 

Hoe voorkomt u dat u de schade zelf moet betalen? 

Wilt u voorkomen dat u schade krijgt die u zelf moet betalen? Zorg dat u slim en veilig op weg gaat. Kijk ook voor een uitgebreidere dekking of een aanvullende verzekering op uw autoverzekering. 
 
Met een WA + Volledig Casco (all-risk) dekking bent u bijvoorbeeld verzekerd voor zelf veroorzaakte autoschade aan uw eigen auto. En met onze aanvullende Schadeverzekering Inzittenden bent u verzekerd voor autoschade en letselschade aan de bestuurder én passagiers in uw auto. Ongeacht wie het ongeval veroorzaakte.