Niet verzekerde schade autoverzekering

Wat kun je doen als schade niet is verzekerd

Autoschade

Schade aan of met jouw auto maken, bij jezelf of bij een ander, is nooit fijn. Maar het is nog vervelender als de schade niet verzekerd is. Welke schade is wel of niet verzekerd? En wat kun je doen als schade niet verzekerd is? Op deze vragen geven wij antwoord.

(Onverzekerde) schade door eigen schuld

Heb je auto- of letselschade veroorzaakt bij jezelf of iemand anders? Dan bepaalt de dekking van jouw autoverzekering of jouw schade verzekerd is. 

  • Met de Interpolis Autoverzekering WA, WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco is alle auto- en letselschade die je veroorzaakt aan iemand anders verzekerd. 
  • Interpolis Autoverzekering WA (Wettelijke Aansprakelijkheid): auto- of letselschade aan jezelf is niet verzekerd. Alle schade moet je zelf betalen. 
  • Interpolis Autoverzekering WA + Beperkt Casco: je bent verzekerd voor schade aan jouw eigen auto. Je bent niet verzekerd voor schade door botsingen en slippartijen, van de weg raken of te water raken, vandalisme en letselschade. Deze schade moet je zelf betalen. 
  • Interpolis Autoverzekering WA + Volledig Casco: schade aan jouw eigen auto die je zelf veroorzaakt is verzekerd. Letselschade is niet verzekerd. 

(Onverzekerde) schade door schuld van iemand anders

Heb je auto- of letselschade door iemand anders? Dan moet de verzekeraar van de tegenpartij jouw schade vergoeden. Weet je niet wie de dader is? Of is de dader niet goed verzekerd? Of rijdt de dader in een gestolen auto? Dan kun je het Waarborgfonds Motorverkeer aanspreken. Als het Waarborgfonds de schade afwijst, moet je de schade zelf betalen.

Wat is niet verzekerd?

Binnen de dekking van jouw autoverzekering zijn ook een aantal uitsluitingen. Dat betekent dat schade niet is verzekerd. Belangrijke uitsluitingen zijn bijvoorbeeld: 
  • Schade die ontstaat tijdens verhuur tegen betaling of gebruik als taxi. 
  • Schade als gevolg van het gebruik van alcohol of drugs. 
  • Opzettelijk veroorzaakte schade. 
Bekijk de veelgestelde vragen over wat wel en niet verzekerd is op rabobank.nl en bekijk de verzekeringsvoorwaarden voor een volledig overzicht wat wel en niet verzekerd is.

Ben ik verzekerd voor diefstal van mijn auto?

Met onze dekkingen WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco is diefstal van jouw auto verzekerd. Bij autodiefstal houden wij een termijn van 20 dagen aan. Daarna gaan wij over tot betaling. Jouw autoverzekering wordt 1 dag na de schadedatum beëindigd. Wordt jouw auto binnen 20 dagen teruggevonden? Dan melden wij het kenteken weer aan. Wordt de auto na 20 dagen teruggevonden? Dan is de auto eigendom van Interpolis.

Hoe ben ik verzekerd voor autodiefstal?

Heb je de dekking WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Caso? Dan krijg je de volledige aanschafwaarde terug als jouw auto binnen 3 jaar na aanschaf gestolen wordt. Kostte jouw auto meer dan € 50.000,-? Dan vergoeden we bij diefstal de eerste 3 jaar de dagwaarde plus 10%. Na 3 jaar vergoeden we de dagwaarde. Dat is het bedrag dat de auto direct voor de schade waard was.

Wat zijn de gevolgen als mijn auto niet verzekerd is?

Het hebben van een autoverzekering met WA-dekking is wettelijk verplicht. Zowel de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) als de politie kunnen je een boete van € 550,- opleggen als jouw auto niet verzekerd is. En schade die je met jouw onverzekerde auto veroorzaakt, moet je helemaal zelf betalen. Deze kosten kunnen enorm oplopen.

Schade zelf betalen

Wat doe je als jij schade zelf moet betalen? 
  • Zoek zelf een geschikte reparateur en betaal de kosten zelf.
  • Je hoeft niets door te geven aan jouw verzekeraar. 
  • Bewaar wel altijd de bonnetjes van de reparatiekosten. Zo kun je bij een eventuele nieuwe schade bij jouw verzekeraar aantonen dat je de vorige schade zelf hebt hersteld. 

Hoe voorkom je dat je de schade zelf moet betalen? 

Wil je voorkomen dat je schade krijgt die je zelf moet betalen? Zorg dat je slim en veilig op weg gaat. Kijk ook voor een uitgebreidere dekking of een aanvullende verzekering op jouw autoverzekering. 
 
Met een WA + Volledig Casco (all-risk) dekking ben je bijvoorbeeld verzekerd voor zelf veroorzaakte autoschade aan jouw eigen auto. En met onze aanvullende Schadeverzekering Inzittenden ben je verzekerd voor autoschade en letselschade aan de bestuurder én passagiers in jouw auto. Ongeacht wie het ongeval veroorzaakte.