Verzuim

  Als een medewerker langdurig ziek is, komt er heel wat op u af. U  betaalt het loon door, maar krijgt daar geen productie voor terug. U moet misschien vervanging regelen voor uw zieke medewerker, zodat uw productiviteit op peil blijft. En de Wet verbetering poortwachter verplicht u stappen te ondernemen om het herstel van uw medewerker te bevorderen. Dat betekent veel extra inspanningen en een flinke impact op uw bedrijfscontinuïteit.

  In dit dossier leest u wat de gevolgen van ziekteverzuim zijn voor u en uw bedrijf. Hoe u verzuim voorkomt en beperkt én welke oplossingen er zijn als u dit risico niet zelf kunt of wilt dragen.

  E-book ziekteverzuim: Voor gezonde en tevreden medewerkers in het MKB

  De oorzaken van ziekteverzuim zijn heel divers. Van griep tot een chronische of ongeneeslijke ziekte. En van lichamelijk letsel tot een psychische aandoening. Soms worden medewerkers ziek door het werk dat ze doen of door een slechte sfeer op de werkvloer.

  In dit e-book leest u alles over de oorzaken van verzuim, zoals een onveilige werkomgeving, stress en seizoensinvloeden. U krijgt ook praktische tips om verzuim zoveel mogelijk te voorkomen en de gevolgen ervan te beperken.
  ebook zakboek Verzuim

  Meer inzicht in uw verzuimrisico's

  Pas als u weet welke risico’s uw medewerkers lopen, kunt u proberen ze te voorkomen of te beperken. Herkent u de signalen van een naderende burn-out bij een medewerker? En hebt u goed in beeld wat de gevolgen zijn voor uw bedrijfscontinuïteit als een medewerker langdurig verzuimt?

  Herken werkstress
  Werkstress is beroepsziekte nummer 1. Volgens onderzoek van TNO heeft meer dan 1 miljoen mensen jaarlijks last van burn-out klachten. Een derde van het ziekteverzuim komt door werkgerelateerde psychische klachten.
  Uw bedrijfscontinuïteit
  Als een medewerker langdurig ziek is, betaalt u niet alleen zijn loon 2 jaar door, maar bent u ook verantwoordelijk voor een goed verloop van zijn re-integratieproces. Een zieke medewerker kost u dus niet alleen geld, maar ook tijd!
  De kosten van verzuim
  Weet u wat het u kost als een medewerker langdurig ziek is? En hoe het verzuimpercentage van uw bedrijf zich verhoudt tot dat binnen uw branche? Met de handige Verzuimkostentool krijgt u meer inzicht!

  Voorkomen is beter dan genezen

  Verzekeren is niet de enige manier om risico’s tegen te gaan, vinden wij. Veel liever helpen wij u te voorkomen dat het misgaat. Daarom geven wij u graag tips en handige preventiemaatregelen om uw verzuimrisico’s te beperken en uw bedrijfscontinuïteit te borgen.
  Grip op griep
  Op een griepgolf onder zijn medewerkers zit geen enkele ondernemer te wachten. Verklein met eenvoudige maatregelen de kans dat een griepvirus zich verspreidt binnen uw bedrijf!
  Personen achter een schild
  Een veilige werkomgeving
  Als werkgever bent u verplicht uw medewerkers een veilige en gezonde werkomgeving te bieden. Hiervoor volgt u onder andere de arbeidshygiënische strategie.
  Uw bedrijfscultuur
  De sfeer op de werkvloer heeft invloed op de hoogte van het ziekteverzuim bij een bedrijf. Daarbij speelt goed leiderschap van u en uw managers een belangrijke rol.

  Ziekteverzuim in de praktijk

  2 ondernemers vertellen u hoe zij het aanpakten toen hun medewerker voor langere tijd uit de running was. Daarnaast krijgt u in tekst en beeld uitleg over uw verantwoordelijkheden voor een zieke medewerker.
  Financieel manager Jaap
  Jaap is financieel manager bij Kariflex, een exportbedrijf van snijbloemen, planten en boeketten. Dankzij nauwe samenwerking met Interpolis is het verzuim laag.
  Eigenaar Ramon
  Een medewerker die zich ziek meldt en vervolgens niet meer aan het werk wil, levert voor kleine ondernemers direct een probleem op. Ramon schakelde de hulp van Interpolis in.
  Een zieke medewerker
  Als uw medewerker ziek is, betaalt u in de eerste 2 ziektejaren het loon door en volgt u de Wet verbetering poortwachter. Weet u wat dat precies voor u en uw bedrijf betekent?

  Verzuimverzekering

  Loondoorbetaling en hulp bij re-integratie van uw zieke medewerkers