Personeel veiligheid en preventie. De grootste risico's en tips om schade te voorkomen of beperken,

Veiligheid.

Uw personeel

Sfeer op de werkvloer heeft veel invloed op het ziekteverzuim. Verziekte verhoudingen, pesten op het werk, managers die zich horkerig gedragen: het is een recept voor oplopend verzuim. De kosten van verzuim kunnen zo hoog oplopen dat het de continuïteit van uw bedrijf in gevaar brengt.
Risico top 5 personeel: een medewerker wordt ziek
5

5
Zieke medewerker

Iedere ondernemer met personeel krijgt er wel eens mee te maken. Vaak is een medewerker maar een paar dagen ziek. De gevolgen voor uw onderneming zijn dan goed te overzien. Maar wat betekent het als een medewerker langer ziek is?

Weet u wat de financiële gevolgen van ziekteverzuim zijn? Wat uw verplichtingen zijn? Kan uw onderneming doordraaien met minder mensen? En hoe vermindert u ziekteverzuim?

Risico top 5 personeel: een medewerker krijgt een ongeluk
4

4
Een ongeluk

Dit kan in ieder bedrijf gebeuren. Een horecamedewerker struikelt over het afstapje, een taxichauffeur heeft een aanrijding, een machinewerker verwondt zijn arm tijdens het afstellen van apparatuur.

In de eerste plaats is dit heel vervelend voor uw medewerker. Maar er zijn ook gevolgen voor uw onderneming. U moet loon doorbetalen, op zoek naar vervangend personeel en u krijgt misschien problemen met het opleveren van werk. Het zijn zaken die tijd, geld en energie kosten. En dat stopt u natuurlijk liever in uw onderneming. Zorg daarom voor een veilige werkomgeving en goede werkomstandigheden.
 

Risico top 5 personeel: u krijgt een conflict met een medewerker
3

3
Een conflict

Uw medewerker is het niet eens met een nieuw beleid en meldt zich ziek. Of u en uw zakenpartner denken anders over de toekomstplannen van het bedrijf. Natuurlijk doet u er alles aan om situaties als deze te voorkomen. Maar soms lukt dat niet.

We kunnen u niet adviseren wat u precies moet doen in welke situatie. Vraag daarom advies aan uw personeelsadviseur of juridisch adviseur.  Wel geven we u tips voor goed personeelsbeleid.

Risico top 5 personeel: een medewerker maakt een fout bij een klant
2

2
Een fout

U hebt goed personeel in dienst, processen worden gevolgd en de kennis is up-to-date. Toch is een fout zo gemaakt. Misschien had uw medewerker niet de juiste gegevens, was het gewoon onoplettendheid of waren er onduidelijkheden. Feit is dat u als eigenaar van het bedrijf aansprakelijk bent voor de gemaakte fout. Hoe houdt u dan de schade beperkt? Wij geven tips.
Risico top 5 personeel: een medewerker veroorzaakt schade
1

1
Schade door schuld

Uw medewerker veroorzaakt schade in uw bedrijf of bij een klant. Afhankelijk van het type onderneming kan dit grote gevolgen hebben en is dit misschien een van uw grootste nachtmerries. Als hij per ongeluk een laptop van een klant stuk maakt, zal de schade wel meevallen. Legt hij een hele fabriek stil omdat hij bij de aanleg van een installatie een fout maakt, dan kan de schade oplopen tot in de miljoenen.