11 tips om de kans op autodiefstal te verkleinen.

Een auto is een waardevol bezit en je wilt natuurlijk voorkomen dat deze wordt gestolen. Toch komt autodiefstal zeer regelmatig voor. Vooral hybride en keyless auto's zijn populair bij autodieven. Ook auto's die niet meer dan 3 jaar oud zijn lopen meer risico om gestolen te worden. Lees de tips hoe je de kans dat je auto of spullen in of rondom de auto gestolen worden, kunt verkleinen.

 1. Zet je wielen in de richting van de stoeprand.
  Als een autodief weg wil rijden met jouw auto, moet hij eerst achteruit het parkeervak uit. Dit kost extra tijd, wat het voor de dief minder aantrekkelijk maakt je auto mee te nemen.

 2. Gebruik een beschermhoesje voor je keyless entry-sleutel.
  Dat blokkeert het signaal dat je autosleutel afgeeft als je ermee in de buurt van je auto komt. Een voorbeeld van zo'n beschermhoesje is de KeyJack. Hiermee voorkom je dat je autosleutel van een afstand uitgelezen kan worden. 

 3. Bewaar de autosleutel minimaal 6 meter van de voordeur.
  Bij een keyless entry-systeem is het belangrijk om de autosleutels altijd op minimaal zes 6 meter van de voordeur te bewaren. Dit moet op een centrale plek in het huis, omdat dieven anders het signaal van de sleutel kunnen opvangen en kopiëren.

 4. Graveer je kenteken in je autoruit.
  Wanneer een autodief erop uit is om je auto door te verkopen, moet hij niet alleen het kenteken vervangen, maar ook de auto van nieuwe ruiten voorzien.

 5. Check het risico op autodiefstal in jouw wijk.
  Met onze AutodiefstalBarometer controleer je het risico op diefstal van merk en type auto. Met behulp van je kenteken en postcode kun je ook zien wat het diefstalrisico is in je eigen wijk. Het risico is ingeschat op een schaal van 1 tot 10. 

 6. Zorg dat je goed verzekerd bent.
  Diefstal is helaas niet áltijd te voorkomen. In zo'n situatie is het fijn dat je goed verzekerd bent. Kies daarom een autoverzekering die ook diefstal dekt.

 7. Laat je kentekenplaten vastzetten om diefstal ervan te voorkomen.
  Dieven stelen kentekenplaten zodat ze kunnen tanken zonder te betalen. Als een dief een misdaad begaat met jouw kenteken, kan dit voor grote problemen zorgen. Laat je kentekenplaten daarom stevig vastzetten door bijvoorbeeld een autogarage.

 8. Haal kostbare spullen uit je auto.
  Laat geen (kostbare) spullen in jouw auto liggen zoals een laptop of smartphone. Ook niet in de kofferbak. Moet je ze toch laten liggen? Schakel dan bluetooth en wifi uit, zodat ze niet van buitenaf traceerbaar zijn.

 9. Gebruik het stuurslot.
  Zorg ervoor dat je na het autorijden het stuurwiel in het stuurslot laat vallen. Dit doe je door de motor uit te zetten, de sleutels uit je contact te halen en je stuur een stukje naar links of rechts te draaien tot je een klik hoort.

 10. Parkeer op een zichtbare plek.
  Parkeer je auto als het kan altijd op een plek die goed verlicht is en goed zichtbaar is vanaf de weg of stoep. Kies voor een (parkeer)garage als je de mogelijkheid hebt je auto hier te parkeren. Of zet je auto op een oprit direct aan het huis of op een parkeerplaats achter een gesloten poort.

 11. Neem een alarm of track & trace systeem.
  Een autodief slaat een goed beveiligde auto liever over. Het kost hem namelijk teveel tijd om een alarm- of track & trace systeem uit te schakelen. Als je auto tóch gestolen wordt, is de kans groter dat je hem met een track & trace systeem weer terugvindt. Zorg er ook voor dat je alarm automatisch inschakelt zodra je de auto verlaat. Met stickers op de ruiten kun je laten zien dat er een alarm op je auto zit, wat je auto minder aantrekkelijk maakt voor autodieven.