Met deze tips bescherm je een scooter of brommer tegen diefstal

Scooters en brommers zijn gevoelig voor diefstal. Criminelen nemen het voertuig makkelijk mee op een aanhangwagen of in een busje. Een goede beveiliging is dus belangrijk om de kans te verkleinen dat jouw scooter of brommer gestolen wordt. Wij geven hiervoor een aantal tips.

Zo verklein je de kans op diefstal van je scooter of bromfiets

Met de volgende tips maak je het dieven een stuk lastiger:
  • Zet je scooter of brommer veilig weg in bijvoorbeeld een schuur, bijkeuken of garage die je op slot kunt doen. En als je met de scooter op pad gaat, kies dan voor een bewaakte (brom)fietsenstalling. Kun je je scooter of brommer nergens binnen zetten? Kies dan voor een plek die in het zicht is en die ’s avonds en ’s nachts goed is verlicht.
  • Zet het voertuig altijd op slot. Ook als je jouw scooter of brommer maar een paar minuten wegzet. Zorg ervoor dat je een ART3- of ART4-goedgekeurd slot gebruikt én dat je het voertuig vastzet aan een ‘vast’ punt. Bijvoorbeeld een hek, fietsenrek of lantaarnpaal.
  • Maak je voertuig zichtbaar uniek. Hierdoor is je scooter of brommer makkelijk te herkennen. Voor dieven is het dan minder aantrekkelijk om deze te stelen. En bij diefstal is de kans ook grote dat deze teruggevonden wordt.

Verzeker je brommer of scooter

Diefstal is helaas niet altijd te voorkomen. In zo’n situatie is het fijn dat je goed verzekerd bent. Kies daarom een scooterverzekering met dekking voor diefstal.

Wil je weten in welke gebieden diefstal van je fiets, bromfiets of snorfiets het hoogst is? Bekijk dan het artikel waar we hier dieper op ingaan.

Beveilig de kentekenplaat van je brommer of scooter

Niet alleen het voertuig zelf is interessant voor dieven. Ook kentekenplaten zijn gevoelig voor diefstal. Besteed daarom extra aandacht aan de beveiliging van je kenteken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de kentekenplaat extra goed vastzit met bijvoorbeeld lijm of popnagels.

Een scooter of brommer met volgsysteem is snel vindbaar na diefstal

Helaas kun je diefstal nooit helemaal voorkomen. Wel kun je het terugvinden van een gestolen scooter of brommer vergemakkelijken. Voorzie je voertuig van een volgsysteem. Wanneer de scooter of brommer GPS-signalen uitzendt, zien jij en de alarmcentrale waar de scooter is. Dit vergroot de kans dat je jouw scooter of brommer terugkrijgt nadat deze gestolen is.

Is je voertuig gestolen? Doe dan altijd aangifte bij de politie

Het aangiftebewijs heb je nodig voor je verzekeraar. Ook kan de politie na je aangifte op zoek gaan naar de daders. De aangifte kun je makkelijk online doen.