Het motorseizoen komt eraan: ga veilig op weg

Niets is zo fijn als de temperaturen weer wat hoger worden en je als motorliefhebber eindelijk weer je motor uit de schuur of garage kunt halen. Heeft je motor een tijdje stilgestaan? Dan is een check voor vertrek erg handig. Wij geven je een paar tips over hoe je als motorrijder weer veilig op pad gaat.

Laad je accu van tevoren op zodat je motor goed start

Ben je van plan je motor weer uit de stalling te halen? Laad je accu dan van tevoren goed op. Als je motor lang stil heeft gestaan, dan kan deze namelijk langzaam zijn leeggelopen. Als je accu helemaal niet meer oplaadt, is het tijd om deze te vervangen. Laad ook ’s winters je accu op. Ondanks dat je jouw motor in die periode waarschijnlijk niet gebruikt, verlengt dit de levensduur van de accu.

Controleer de bandenspanning

Net als bij een auto, is het ook bij een motor belangrijk de bandenspanning te checken. De juiste bandenspanning zorgt er namelijk voor dat je meer grip op de weg hebt, wat noodzakelijk is als je snel moet remmen of moet inspelen op een verkeerssituatie. Ook kun je veel geld op brandstof besparen, omdat je verbruik lager is wanneer je de banden van je motor op de juiste spanning hebt staan.

Check de vloeistoffen om schade en slijtage te voorkomen

Bij een motor heb je te maken met verschillende vloeistoffen die, als je ze niet op tijd bijvult, ervoor kunnen zorgen dat je motor beschadigd raakt of dat motoronderdelen slijten. Controleer daarom regelmatig op lekkages en vul de motorolie, remvloeistof en koelvloeistof aan als dat nodig is.
Een motor die geparkeerd staat

Kijk of de verlichting nog werkt zodat je goed zichtbaar bent

Ondanks dat het in het motorseizoen vaak langer licht blijft, is goede verlichting erg belangrijk om zichtbaar te zijn. Dus ook als het gaat schemeren, het net wat slechter weer is of als je door tunnels rijdt. Controleer daarom voor vertrek altijd je voor- en achterlicht. Overdag wordt aangeraden te rijden met dimlicht.

Draag de juiste kleding om goed beschermd te zijn

Omdat je als motorrijder extra kwetsbaar bent, wordt aangeraden om extra beschermende kleding te dragen. Een motorhelm is verplicht, maar hierbij is het ook belangrijk dat deze kwalitatief goed is en lekker zit. Denk daarnaast aan een paar stevige handschoenen, laarzen of schoenen met grip en een motorpak met beschermende stukken.

Berg je mobiele telefoon goed op en voorkom afleiding

Als motorrijder is het extra van belang dat je goed op het verkeer om je heen let. Afleiding kun je hierbij zeker niet gebruiken. Berg je mobiele telefoon dus op en zet het geluid uit om niet afgeleid te raken door inkomende berichtjes of telefoontjes. De AutoModus app helpt je hierbij.

Let extra goed op bij het rijden in files

In de file heb je als motorrijder een groot voordeel: je kunt tussen het overige wegverkeer door blijven rijden. Toch ben je hierbij kwetsbaar. Wees daarom tijdens het filerijden extra alert. Auto’s kunnen zomaar van rijbaan verwisselen of je kunt net in de dode hoek van een vrachtwagen rijden. Matig je snelheid; je mag immers maximaal 10 kilometer per uur harder rijden dan auto’s. Gebruik eventueel je alarmlichten om extra zichtbaar te zijn voor je medeweggebruikers.

Sluit een motorverzekering af

Met een motorverzekering ben je verzekerd voor schade en diefstal van je motor(onderdelen). Wanneer je jouw motor aan het einde van het seizoen weer in de schuur of garage zet, dan kun je korting krijgen als je een WA + Volledig Casco dekking hebt.