Autoverzekeringen vergelijken: dit is belangrijk.

Autoverzekeringen lijken misschien één pot nat. Toch zijn er belangrijke verschillen in de basisdekking. Vooral als je naast de verplichte WA-verzekering, ook schade aan je eigen auto verzekert met de Beperkt Casco of Volledig Casco dekking. En bij Interpolis kun je kiezen voor een uitgebreide autoverzekering, of voor een autoverzekering met keuzes. In onderstaande video leggen we uit waar je op kunt letten bij het vergelijken van de autoverzekering. Je kunt de belangrijkste informatie uit de video ook in dit artikel lezen.

Wat is een autoverzekering?

In Nederland is iedereen die in bezit is van een auto wettelijk verplicht om over een Autoverzekering WA te beschikken. Als je met je auto materiële schade maakt, of er door jouw toedoen iemand gewond raakt – wij noemen dat letselschade – dan kun je daarvoor aansprakelijk zijn. Met een Autoverzekering WA ben je hiervoor verzekerd. WA staat daarbij voor wettelijke aansprakelijkheid. Voor schade aan je eigen auto is er de WA+ Beperkt Casco en de WA+ Volledig Casco-verzekering.

Wil je meer weten over de verschillende dekkingen van de autoverzekering? Bekijk hier het artikel waar we er dieper op ingaan.

Waar kan ik op letten bij het kiezen van een autoverzekering?

Veel mensen vergelijken een verzekering op prijs, maar er zijn veel meer factoren die belangrijk zijn bij het vergelijken van autoverzekeringen:

  1. Vrije reparatiekeuze
    Is jouw garage niet aangesloten bij je verzekeraar? Dan krijg je vaak niet de hele schade vergoed als je het daar laat repareren. Er geldt dan een extra eigen risico, óf je krijgt helemaal geen vergoeding. Kiezen voor je eigen garage is in zo'n geval niet slim voor je portemonnee.
  2. Vergoeding na diefstal en total loss
    Stel, je auto wordt gestolen, of je auto is niet meer te repareren na een ongeval. Dan ligt het er per verzekeraar aan of je het bedrag vergoed krijgt dat de auto kort voor de schade waard was. De dagwaarde is vaak te weinig om dezelfde auto opnieuw te kunnen kopen. Als je dat wel wilt, kies je voor een autoverzekering waarbij de aanschafwaarde wordt vergoed. Dan krijg je het hele bedrag dat je voor de auto hebt betaald. Hoe lang de regeling geldt, verschilt per verzekeraar: van 1 tot 3 jaar na aanschaf.
  3. Bescherm je no-claimkorting of bonus-malustrede
    Voor ieder jaar dat je geen autoschade claimt, krijg je 1 schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de 'no-claimkorting' op je premie. Je kunt tot 75% no-claimkorting ontvangen. Als je schade claimt, daalt je korting en stijgt je premie. Bij een beperkt aantal autoverzekeraars kun je een aanvullende dekking afsluiten waarmee je die korting beschermt.
  4. Verplicht eigen risico
    Met een eigen risico betaal je bij schade een deel zelf. Bij sommige autoverzekeringen is dit verplicht. Bij andere kun je er zelf voor kiezen. Het voordeel is dat je premie dan daalt.
  5. Bespaar op pechhulp
    Wist je dat je bij veel autoverzekeringen pechhulp kunt afsluiten als aanvullende dekking? Verzekeraars werken daarvoor samen met een netwerk van lokale autospecialisten. Zodat hulp altijd in de buurt is. Heb je via je dealer nog recht op pechhulp? Dan is extra verzekeren misschien helemaal niet nodig.
  6. Kostbare auto-accessoires verzekerd
    Bij de meeste autoverzekeraars zijn accessoires beperkt meeverzekerd tegen schade en diefstal. Vaak tot € 1.000,- of € 2.500,-. Heb je een fietsendrager, dakkoffer, dure geluidsinstallatie of bijzondere velgen? Dan kun je een extra bedrag bijverzekeren óf kiezen voor een verzekeraar die alle accessoires standaard meeverzekerd. 
  7. Goed geholpen bij een ongeval
    Als je het belangrijk vindt dat je goed en vriendelijk geholpen wordt bij een ongeval, bekijk dan de ervaringen van klanten wanneer je autoverzekeringen vergelijkt.
Wil je weten hoe deze punten bij Interpolis geregeld zijn? Bekijk onze autoverzekeringen.

Hoe komt de verzekeringspremie tot stand?

Hoe hoog de premie van een autoverzekering uitpakt, is afhankelijk van veel factoren. 2 mensen met dezelfde auto bij dezelfde autoverzekeraar betalen bijna nooit dezelfde premie. De volgende factoren bepalen de hoogte van de autopremie:

  • leeftijd van de regelmatige bestuurder;
  • rijervaring; hoe meer schadevrije jaren, hoe minder groot het risico en dus hoe lager de premie;
  • woonplaats; in de stad heb je meer kans op diefstal en ongelukken;
  • leeftijd van de auto; hoe ouder de auto, hoe lager de premie;
  • gewicht van de auto; hoe zwaarder de auto, hoe groter de schade bij een botsing;
  • cataloguswaarde;
  • accessoires die in de fabriek zijn geïnstalleerd, ook wel de ‘af-fabriek-accessoires’.

Op je basispremie ontvang je vaak een korting (een bonus) of een toeslag (een malus). Die korting wordt bepaald op basis van 3 punten. Als je voor het eerst een autoverzekering afsluit start je op trede 6. Die trede betekent dat je 40% korting op je premie ontvangt. Elk verzekeringsjaar dat je schadevrij rijdt, ga je een trede omhoog. Je korting kan zo oplopen tot wel 75%. Dit geldt bij Interpolis alleen voor de uitgebreide autoverzekering op de Alles in één Polis. De autoverzekering met keuzes (AutoBewust) kent geen bonus malus tabel met korting. Daar hebben schadevrije jaren wel impact op de premie, maar dan zonder de bonus malus korting. 

Hoe werkt de opbouw van schadevrije jaren?

Schadevrije jaren worden per auto opgebouwd en staan altijd op naam van de verzekerde. Elk verzekeringsjaar komt er 1 schadevrij jaar bij als er in het afgelopen jaar geen schade is gemeld die gevolgen had op je schadevrije jaren. Heb je schade? Dan gaat er een aantal schadevrije jaren af. Hoeveel er af gaan, hangt af van het aantal schadevrije jaren dat je had en het aantal schades dat je meldt.