Alles over afsluiten en opzeggen van de zorgverzekering

Iedereen boven de 18 die in Nederland woont of werkt is verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. In onderstaande video vertellen we je in detail alles wat je wilt weten over het afsluiten en opzeggen van de zorgverzekering. Je kunt de belangrijkste informatie uit de video ook hieronder lezen.

Waarvoor is de zorgverzekering bedoeld?

In Nederland is het zorgstelsel zo ingericht dat iedereen meebetaalt aan de basis zorgverzekering. Een zorgverzekering is er zodat iedereen in Nederland gebruik kan maken van belangrijke zorg, zoals zorg in ziekenhuizen. De inhoud van het basispakket is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde, omdat de overheid bepaalt wat er in dit pakket zit. In dit basispakket zit onder andere bezoek aan de huisarts, behandeling in het ziekenhuis, voorgeschreven medicijnen en psychologische zorg.

Wil je meer weten over de dekkingen van de zorgverzekering van Interpolis? Bekijk dan ook het artikel waarin we hier dieper op ingaan.

Hoe sluit je een zorgverzekering af?

Wil je graag je zorgverzekering wijzigen of overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Dan kun je de wijziging doorgeven vanaf half november tot uiterlijk 31 december. Je zorgverzekering wijzigt dan per 1 januari – dat is wettelijk bepaald. Dat geldt ook voor de keuze van je vrijwillig eigen risico.

Wil je je zorgverzekering stopzetten? Dan kan dit tot uiterlijk 31 december. Een nieuwe zorgverzekering afsluiten kan tot 1 februari van het nieuwe jaar. Deze gaat dan met terugwerkende kracht op 1 januari van het nieuwe jaar in.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van zorgverzekeringen?

De premie is bij iedere zorgverzekeraar anders, en zorgverzekeraars bieden verschillende vormen van de pakketten aan. In dit artikel vertellen we waar je op kunt letten bij het vergelijken van zorgverzekeringen.

Welke keuzes heb je bij het afsluiten van een zorgverzekering?

Als je je zorgverzekering gaat afsluiten, zijn er verschillende zaken waar je op moet letten. Je kunt keuzes maken in hoeveel eigen risico je betaalt, maar ook kun je kiezen voor een aanvullende verzekering:

  • Eigen risico
    Als je zorg nodig hebt die onder de basisverzekering valt, betaal je eerst een verplicht eigen risico. De hoogte van dit verplicht eigen risico wordt door de overheid bepaald. Je kunt ook voor een vrijwillig eigen risico kiezen. Het bedrag van het vrijwillig eigen risico wordt dan opgeteld bij het verplicht eigen risico. Hoe hoger je vrijwillig eigen risico, hoe minder zorgpremie je betaalt. Verwacht je geen zorgkosten te maken in het aankomende jaar? Dan kun je overwegen je eigen risico te verhogen.

  • Aanvullende verzekering
    Met een aanvullende verzekering verzeker je jezelf tegen extra zorgkosten die niet verzekerd zijn in de zorgverzekering. Het is verstandig om voor een aanvullende verzekering te kiezen als je het aankomende jaar zorg verwacht die niet wordt gedekt vanuit de basisverzekering, zoals kosten voor de tandarts, fysiotherapie of kraamzorg.

Wil je weten wat de kosten zijn van een zorgverzekering?

Bekijk dan het artikel waar we hier dieper op ingaan.