7 tips voor de brandveiligheid van je rieten dak

Rieten daken: ze hebben een hoge isolatiewaarde, zijn duurzaam en veel mensen vinden ze er mooi uitzien. Maar hoe groot is het brandgevaar van een rieten dak? En wat kun je doen om de kans op brand te verkleinen? In dit artikel vertellen we er alles over.

Brandveiligheid bij een traditioneel gebonden rieten dak

Rieten daken die voor de jaren ’70 zijn geplaatst, zijn vaak nog gemaakt van traditioneel gebonden riet. Je kijkt bij zo’n dak vanaf de binnenkant van het huis tegen de rietbundels aan. Deze daken hebben een hoger risico op brand, omdat een kleine vonk snel om zich heen kan grijpen. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld blikseminslag, brandstichting, overgewaaid vuur of vuurwerk. Of juist door vuur binnenshuis, wat vaker voorkomt. 

Hoe brandveilig zijn nieuwbouwwoningen met een rieten dak? 

Bij moderne rietdaken is het risico op brand minder groot dan bij traditioneel gebonden rieten daken. Voor een modern rietdak wordt namelijk gebruik gemaakt van het zogeheten schroefdak. Daarbij schroeft een rietdekker het riet op platen. Er zit dan geen zuurstof tussen het riet en de constructie, wat een brand beter te controleren maakt. Toch is het verstandig op een aantal dingen te letten bij een – al dan niet traditioneel – rieten dak. Wij zetten ze voor je op een rij:

  1. Zorg voor de aanwezigheid van kleine blusmiddelen
    Rookmelders zijn sinds 1 juli 2022 op elke verdieping in huis verplicht. De beste plek voor rookmelders is op de overloop, in de hal, en in de nok van het rieten dak. Daarnaast is het bij woningen met een rieten dak aan te raden kleine blusmiddelen in huis te hebben. Denk hierbij aan een brandslanghaspel of een draagbaar blustoestel. Hiermee blus je – als er nog nauwelijks rookontwikkeling is - een kleine brand zelf. Doe dit alleen als je zeker weet hoe het blusmiddel werkt én als je de veiligheid van jezelf en anderen kunt garanderen.

  2. Kies voor het aanbrengen van een brandvertragend middel op je rieten dak
    Een andere manier om je rieten dak brandveiliger te maken is om een brandvertragend middel op je rieten dak te laten spuiten. Schakel hier een specialist voor in, want je moet goed weten wat en hoeveel erop gespoten moet worden. Om de werking van dit middel te garanderen, is het belangrijk dit proces elke 2 jaar te herhalen. Laat ook een expert bij voorkeur voor en na de winter het dak nalopen op schade en slijtplekken. Rieten daken zijn het meest kwetsbaar bij slecht weer en daarom kan er in seizoenen met veel regen slijtage ontstaan.

  3. Heb je een schoorsteen? Plaats een vonkenvanger op je rieten dak
    Als je een open haard, een houtkachel of een pelletkachel hebt is het plaatsen van een vonkenvanger op je rieten dak verplicht. Een goede vonkenvanger:
    - is gemaakt van koperdraad of roestvrij staal;
    - heeft draden met een minimale doorsnede van 1 mm;
    - heeft een maaswijdte tussen de 9,5 en 12,5 mm;
    - heeft gaas met een oppervlakte die minimaal 3 keer zo groot is als de doorlaat van de schoorsteen.

    Ook is het belangrijk om de schoorsteen zelf te voorzien een brandwerende omkokering. Om de kans op brand te verkleinen zorg je er daarnaast voor dat je de open haard en schoorsteen goed onderhoudt. Laat daarbij 1 à 2 keer per jaar je schoorsteen of het rookgasafvoerkanaal vegen door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is.

  4. Breng voor meer brandveiligheid daksporen aan onder het rieten dak
    Je kunt bij een traditioneel rieten dak beplating onder de daksporen aanbrengen om het brandveiliger te maken. Bijvoorbeeld met brandwerende gipsplaten. Op die manier verminder je de snelheid waarmee de brand om zich heen kan grijpen. Ook heeft een brand in huis zo minder kans om naar het dak over te slaan.

  5. Denk aan periodiek onderhoud
    Niet alleen je open haard en schoorsteen hebben periodiek onderhoud nodig. Ook voor je rieten dak is dit verstandig. Woon je bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving of staan er veel bomen rondom je huis? Dan is het belangrijk om mos- en algenvorming zoveel mogelijk te voorkomen. Ook kunnen er door regen en wind zwakke plekken in je rieten dak ontstaan. Door je dak regelmatig schoon te (laten) maken en na te lopen op zwakke plekken maak je deze minder kwetsbaar voor brand.

  6. Kies een verzekering met de juiste dekking voor een rieten dak
    Het is belangrijk om je goed te verzekeren voor het geval er toch een keer brand uitbreekt. Denk daarbij niet alleen aan een woonhuisverzekering voor het verzekeren van je huis, maar ook aan een inboedelverzekering om je meubels en andere waardevolle spullen verzekerd te hebben. Voor beide verzekeringen geldt dat je moet aangeven dat je een rieten dak hebt. Dit kan gevolgen hebben voor de kosten en dekking van je verzekering. Ook staat in de voorwaarden van de verzekering omschreven dat er eisen worden gesteld aan het dak en het onderhoud ervan. Informeer altijd welke voorwaarden en regels er bij jouw verzekering gelden. 

  7. Installeer een sprinklerinstallatie
    Als laatste kun je er ook voor kiezen om een sprinklerinstallatie aan te (laten) leggen. Dit sprinklersysteem treedt in werking zodra via sensoren een vlam wordt gedetecteerd. Optioneel gaat er een melding richting de brandweer. Informeer bij je rietdekker wat er bij jouw rieten dak mogelijk is.

Tips voor brandveiligheid: brandveilig wonen doe je zo!

Meer lezen over brand(veiligheid) bij jou thuis

Eerder gingen we in gesprek met Ange Goutier, adviseur risicobeheersing bij Brandweer Midden- en West-Brabant. Zij vertelde ons haar tips en adviezen en gaf antwoord op de vraag, wat te doen bij brand?

Wil je zeker weten dat je alle maatregelen voor een zo brandveilig mogelijk huis hebt genomen? Bekijk dan ook onze pagina over brandveiligheid.