Alles over veilig online fotogebruik.

We maken en verspreiden tegenwoordig de hele dag door foto's. In dit artikel leggen we uit hoe je dat veilig doet. Om te voorkomen dat jouw privébeelden onbedoeld gaan rondzwerven op het internet en misschien wel in verkeerde handen terechtkomen.

Jouw eigen foto's in 'de cloud'. Vakantiekiekjes die je plaatst op sociale media. Een applicatie die bij het maken van een account om een foto van je rijbewijs vraagt. Of een trotse grootouder die een collage van haar kleinkind via WhatsApp deelt. We maken en verspreiden tegenwoordig de hele dag foto's. Maar hoe ga je hier heel bewust mee om? Wat is verstandig? En wat juist niet?

Clouddiensten; voorzien van kwaliteitsstempel en 2-stapsverificatie.

Waar we voorheen onze foto's op een computer of externe harde schijf opsloegen, doen we dat vandaag de dag in 'de cloud'. Met diensten als iCloud, OneDrive, Google en Dropbox bijvoorbeeld. Dit scheelt niet alleen een hoop opslagruimte op je apparaten. Je kunt hierdoor ook je bestanden te allen tijde tevoorschijn halen. Waar je ook ter wereld bent. Hartstikke handig dus. Maar houd hierbij wel rekening met onderstaande punten:

  • Kies voor een opslagomgeving met kwaliteitsstempel, bijvoorbeeld met het keurmerk Zeker-Online of met de PCI DSS-, ISAE 3402- of een ISO-27001-certificering. In dat geval is de dienst getoetst door een onafhankelijke partij. En voldoet het aan alle veiligheidseisen. Grote clouddiensten zoals die van Apple en Google zijn hier voorbeelden van.
  • Stel 2-stapsverificatie voor je online opslagdienst in. Hierdoor moet je na het invullen van je gebruikersnaam en wachtwoord op een 2e manier bevestigen dat jij het bent. Met een toegangscode die verstuurd wordt per sms of die in te zien is via een authenticator-app bijvoorbeeld. Voor beiden geldt dat toegang tot jouw telefoon benodigd is. Op deze manier voeg je dus een extra beveiligingslaag toe aan het inlogproces.

 

Socialmediaplatforms: plaats vakantiefoto's achteraf en beperk je volgers.

Je tijdlijn op Facebook of je profiel op Instagram zijn bij uitstek plekken om foto's te delen. Niet voor niets gebeurt dat dan ook wereldwijd. Maar zomaar allerlei plaatjes online plaatsen kan bijvoorbeeld tot inbraken leiden. Omdat criminelen weten wat er bij jou in huis te halen valt. En wanneer je even niet thuis bent. Je leest hieronder onze belangrijkste tips voor het veilig delen van foto's met je volgers:

  • Ga je een weekend of week van huis? Post dat dan niet op social media. Dat maakt veel te duidelijk wanneer de kust veilig is om toe te slaan. En deel ook liever geen updates en locaties tijdens de vakantie zelf. Zo verklein je de kans op narigheid.
  • Houd de groep mensen die jou volgt beperkt. Ga eens na hoe goed je jouw achterban op social media nou eigenlijk kent. En loop kritisch door je volgers en vriendenlijst. Staan er mensen tussen die je in het dagelijkse leven nauwelijks spreekt? Overweeg dan om ze te ontvolgen of -vrienden. Want waarom zou je ze online dan wel van persoonlijke zaken op de hoogte houden?  
  • Heb je jouw social media kanalen opgeschoond? Zet je profiel dan ook op privé. Hierdoor moeten mensen toestemming vragen om je te volgen. Op deze manier ben je er zeker van dat je foto's alleen worden getoond aan echte vrienden.
  • Het is als trotse ouder verleidelijk om leuke kiekjes van je kind te delen. Maar toch is het belangrijk hier zorgvuldig mee om te gaan. Het brengt namelijk de nodige risico's met zich mee. Zo weet je bijvoorbeeld nooit bij wie ze uiteindelijk terechtkomen. En heeft een platform als Facebook het recht om jouw kinderfoto's te gebruiken voor publicaties. Velen weten het niet, maar het platform mag de beelden zelfs verkopen aan derden. Stuk voor stuk opgenomen in de voorwaarden. Overweeg dus om (kinder)foto's niet met je hele volgerslijst en mogelijk dus ook met anderen te delen, maar met een beperkte groep. In een familie-whatsappgroep bijvoorbeeld.

Controleer jouw online veiligheid.

Wil jij weten hoe het zit met jouw online veiligheid? Vul dan onze CyberCheck in en krijg een goed inzicht. De CyberCheck bestaat uit 3 thema's: veilig delen van (persoons)gegevens, alertheid op misleiding en beveiliging van account en apparaat. Op basis van je antwoorden ontvang je een score en tips om je online veiligheid te vergroten.

Foto's van je identiteitsbewijs; gebruik de KopieID-app of PassProtect-beschermfolie.

Een kopie van je identiteitsbewijs maken? Slechts enkele organisaties zijn hiervoor bevoegd. Het gaat hierbij om banken, levensverzekeraars, notarissen, werkgevers, casino's en overheidsinstanties. Toch wijst de praktijk uit dat andere partijen ook om een afdruk vragen. Je bent niet verplicht om die aan ze te geven. Vaak volstaat een registratie met enkele gegevens ook. Besluit je om toch een kopie van je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs te delen? Volg dan onderstaande adviezen op. Mocht de afdruk ooit in handen komen van fraudeurs, dan is het moeilijker om ermee te frauderen. 

  • Download de KopieID-app van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens op je mobiele telefoon. Met deze applicatie maak je een foto van je identiteitsbewijs. Waarna je vervolgens een aantal gegevens kunt doorstrepen. En de kopie met hetzelfde gemak van een watermerk voorziet. Hierin vermeld je bijvoorbeeld het doel en de datum van de kopie.
  • Maak gebruik van PassProtect. Deze speciaal ontwikkelde folie beschermt je persoonsgegevens bij het maken van een afdruk van je identiteitsbewijs. Zo zijn je pasfoto en Burgerservicenummer bijvoorbeeld niet volledig zichtbaar. De beschermfolie is verkrijgbaar voor zowel een paspoort, rijbewijs als een identiteitskaart.

 

Berichtenapps: end-to-end-versleuteling en eenmalige weergave.

WhatsApp, Telegram, Instagram, Facebook Messenger, Signal en iMessage. Stuk voor stuk berichtenapps waarmee je eenvoudig foto's verstuurt naar anderen. Voor het veilig delen van privébeelden via dit soort applicaties geven we je graag wat adviezen mee:

  • Controleer of de end-to-end-encryptie, ook wel end-to-end-versleuteling, ingesteld staat. In dat geval zijn de foto's die je onderling uitwisselt afgeschermd. Hierdoor kunnen alleen jij en de persoon met wie je communiceert ze bekijken. Berichtendiensten WhatsApp, iMessage en Signal zijn standaard end-to-end-versleuteld. Maar voor Instagram, Facebook Messenger en Telegram gaat dit (nog) niet op. Zij kunnen daardoor informatie uit je gesprekken halen en dit inzetten voor bijvoorbeeld gepersonaliseerde advertenties. Maak je gebruik van deze apps? Zet dan de versleuteling handmatig aan. Op het internet vind je meer informatie over hoe je dit per berichtendienst en apparaat doet.
  • Verstuur foto's met eenmalige weergave. Met deze functie wordt het bestand pas geopend als de ontvanger er zelf op tikt. En zoals de naam al doet vermoeden is het beeld niet nogmaals te bekijken. Na de weergave verdwijnt de foto automatisch uit de chat. En wordt hij ook niet opgeslagen op het apparaat van de ontvanger.

Extra tips voor veilig online fotogebruik.

Veilig foto's maken en verspreiden; we deelden onze adviezen per categorie. Wil je nog zekerder zijn dat jouw foto's geen eigen leven gaan leiden? Dan hebben we nog een aantal aanvullende tips voor je.

  • Maak gebruik van sterke wachtwoorden. Deze zijn moeilijker te hacken en kraken. Een password manager kan je hierbij helpen. Dit hulpmiddel genereert sterke, unieke letter- en cijfercombinaties voor al je accounts. En onthoudt deze ook.
  • We stipten het belang van de 2-stapsverificatie al eerder in dit artikel aan. Maar naast je clouddiensten, adviseren we deze extra beveiligingslaag ook in te stellen voor andere apps. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je socialmedia-accounts, je e-mail of WhatsApp.
  • En de laatste tip: deel niet te veel. Geef een applicatie bijvoorbeeld niet automatisch toegang tot je foto's. In het dagelijkse leven laat je die toch ook niet aan een onbekende zien?