Een overlijdens­risico­verzekering voor huurders: niet verplicht, wel verstandig.

Of je nu net gaat huren of al jaren huurt; een overlijdens­risico­verzekering (ORV) is een verstandige keuze om ervoor te zorgen dat je dierbaren niet in financiële problemen komen als er iets met jou gebeurt. Hoewel het niet verplicht is om een ORV af te sluiten, is het een geruststellende gedachte om te weten dat je geliefden niet met onverwachte kosten achterblijven.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is een levensverzekering die eenmalig een bedrag uitkeert als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Een overlijdensrisicoverzekering helpt jouw geliefden om verder te gaan met hun leven als jij er niet meer bent. Of het helpt jou om door te kunnen als je jouw partner verliest. Vaak wordt deze afgesloten bij het kopen van een woning, bij het afsluiten van een hypotheek. Nina Rigtering, Ketenmanager Interpolis Leven geeft je 4 tips waar je op kunt letten wanneer je als huurder een ORV overweegt.

Voor wie is een ORV relevant?

Nina: 'Voor iedereen die een huishouding voert met de verantwoordelijkheid voor een partner en/of kinderen. Het maakt daarbij niet uit of je een koper of huurder bent. De financiële gevolgen bij overlijden zijn voor de huurder en de koper gelijk. Met een ORV houdt je namelijk de woonlasten en levensstijl voor jouw dierbaren betaalbaar als jij er niet meer bent. De aanname dat een ORV niet voor jou geschikt is omdat je geen hypotheek hebt, is dan ook niet juist. Ik hoop altijd dat iedereen er over nadenkt op momenten dat je het meest gelukkig bent in je leven. Bijvoorbeeld als je gaat samenwonen, verhuizen of een kind krijgt.'

Nina deelt nog een aantal tips waar je als huurder op kunt letten bij het afsluiten van een ORV.

Tip 1: check je huurcontract.

Wanneer je samen met je partner in een huurwoning woont, is het volgens Nina belangrijk om te checken of je allebei op het huurcontract staat. Dat is verstandig. Als 1 van beiden overlijdt, heeft de achterblijvende partner nog steeds rechten als huurder. Als dat niet het geval is, bepaalt de verhuurder - als het degene overlijdt die op het huurcontract staat - of de partner in de woning mag blijven wonen.

Tip 2: zet je uitgaven en wensen op een rijtje.

Als je een ORV overweegt, is het verstandig om het uitgavenpatroon van jouw gezin in kaart te brengen. Kijk wat er binnen komt en wat eruit gaat. Bepaal wat je tekort zou komen als jij of je partner wegvalt. Kan de overblijvende partner bezuinigen? Kan die meer gaan werken, of is het juist de wens om minder te werken als de partner er niet meer is? Meer inzicht nu kan je helpen om betere keuzes te maken voor later. Bekijk meer tips en tools op financieel gebied.

Tip 3: blijf reëel, overdrijf niet.

Je kunt heel ver gaan met verzekeren. Maar het is al fijn als jouw dierbaren niet direct een geldtekort hebben als jij overlijdt. Denk dus vooral aan een geldbedrag om de eerste jaren na jouw overlijden financieel door te komen. 'Een ORV sluit je al af voor een paar euro per maand. Je kiest zelf het verzekerd bedrag bij overlijden, bijvoorbeeld € 200.000,-. Dat is gemiddeld het verzekerde bedrag van een Interpolis ORV', aldus Nina.

Tip 4: meld je partner aan bij je pensioenfonds.

Dan heeft Nina nog een laatste tip. 'Controleer of er een nabestaandenpensioen geregeld is vanuit je werkgever. En zo ja: hoe hoog dat is. Als er sprake is van een nabestaandenpensioen, meld je partner (gehuwd of ongehuwd) dan aan bij je pensioenfonds. 1 telefoontje naar je pensioenfonds levert je veel informatie op over de inkomsten voor jou of je partner na overlijden. Dan weet je waar je aan toe bent.'
Ook Joyce kiest voor een overlijdens­risico­verzekering.
Als alleenstaande moeder komt alle zorg op haar schouders terecht, maar dat vindt Joyce geen punt. 'Moeder worden, was mijn beste beslissing ooit!' Omdat ze weet dat het leven onvoorspelbaar is, heeft ze gekozen voor een overlijdens­risico­verzekering; om te zorgen dat haar zoon niets tekortkomt.