Energielabels voor woningen: vanaf 2021 nauwkeuriger en duurder

De methode om het energielabel van een woning vast te stellen, verandert. Vanaf 1 januari 2021 gebeurt de aanvraag niet langer alleen digitaal. Er komt een energieadviseur bij je over de vloer voor metingen en berekeningen voor jouw specifieke woning. Nauwkeuriger, maar ook een stuk duurder. Wij vertellen je er alles over.

Het energielabel gaat per 1 januari 2021 op de schop 

Vanaf dan kan een woningeigenaar het label niet meer geheel online aanvragen. In plaats daarvan komt er een energieadviseur bij je thuis over de vloer. Op deze manier wordt het label nauwkeuriger vastgesteld. En er komen specifieke aanbevelingen voor verduurzaming op te staan. Maar met de nieuwe aanpak gaan ook de kosten voor het label flink omhoog. Op dit moment leg je nog zo’n € 7,50 voor het document neer. Per 1 januari 2021 betaal je voor een label voor een eengezinswoning naar verwachting € 190,-. Een energielabel voor een appartementen gaat naar schatting € 100,- kosten.

De werkwijze wordt aangepast om aan Europese wetgeving te voldoen

Volgens die regelgeving moet de hoeveelheid energie die wordt gebruikt voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie, uitgedrukt worden in kWh per m2. Maar de berekening hiervoor is erg ingewikkeld. En dus moet daar een expert aan te pas komen. Dat verklaart de extra kosten die vanaf 2021 bij de aanvraag van een energielabel worden gemaakt. Ter vergelijking: het huidige label zag er tot nu toe zo uit, vanaf 2021 gaat het label er zo uitzien.

Wat is het energielabel voor woningen?

Begin 2015 ontvingen alle woningeigenaren in Nederland een voorlopig energielabel van de rijksoverheid. Met labelklassen van A tot en met G, waarbij een A-label het energiezuinigst is. Het voorlopige label was een algemene inschatting van hoe energiezuinig het huis is. Er werd gekeken naar zaken als het bouwjaar, het woningtype en de oppervlakte. Het voorlopige label moest vooral aansporen tot nadenken over manieren om huizen energiezuiniger te maken.

Verkoop je je huis, dan moet je op het moment van overdracht een geldig, definitief gemaakt energielabel overleggen. Dat blijft ook in de nieuwe situatie zo. De energiekosten voor onder meer je koelkast of wasmachine staan los van het label. Maar het geeft nieuwe eigenaren wel een redelijke inschatting van zaken als de te verwachten stookkosten.

Het omzetten van voorlopig naar definitief kost je nu maximaal een paar tientjes. En het is voor particulieren weinig werk. Dit terwijl het boetebedrag bij het ontbreken ervan tijdens een woningoverdracht op kan lopen tot € 170,-. Een veelvoud van het eigenlijke bedrag dus. Ook verhuurders en woningcorporaties moeten een afschrift van een definitief label aan een nieuwe huurder beschikbaar stellen. Voor verhuurders liggen de boetebedragen bij het niet kunnen tonen nog hoger.

Zo werkt de aanvraag

Nu werkt het aanvragen van een energielabel als volgt. Via DigiD beantwoord je 10 vragen. En je geeft een aantal woningkenmerken door. Een deskundige keurt die kenmerken dan op afstand, waarna de overheid het label vaststelt. Het label blijft vervolgens 10 jaar geldig. Je hoeft daarna geen nieuw label meer aan te vragen. Maar zoals gezegd: wil je je huis verkopen, dan moet je actie ondernemen. Of er al een definitief energielabel van je huidige of toekomstige woning aanwezig is (en de vervaldatum) controleer je hier.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je, sinds de vaststelling van het voorlopige label, aan verduurzaming van je woning hebt gewerkt. Dan verdient je huis waarschijnlijk een beter energielabel dan nu is ingeschat. Ook om achter de huidige labelklasse van je huis te komen, moet je je voorlopige label definitief maken.

De situatie vanaf 1 januari 2021

Maar de gang van zaken rond de aanvraag gaat dus per 1 januari veranderen. Want heb jij na die datum een definitief energielabel nodig? Dan kun je rekenen op een energieadviseur op je stoep. Die zal in 1 of 2 uur tijd je huis bekijken en kenmerken van je woning opnemen, bijvoorbeeld:
 • Afmetingen
 • Aanwezige isolatie
 • Aanwezige installaties

 • Ook berekent de adviseur hoeveel energie verbruikt wordt voor:
  • Verwarming
  • Warm water
  • Ventilatie
  • Het koelen van de woning
Dit bezoekje resulteert in een uitgebreid document. Met een samenvatting van de energieprestaties van jouw woning tot aan de toelichting van factoren die meespeelden bij de inschatting. En van het huidige percentage hernieuwbare energie tot aan het risico op hoge binnentemperaturen in de zomermaanden. Alles wordt daarbij zichtbaar gemaakt, waardoor je een goed beeld van de situatie krijgt. Ook worden alle verbetermogelijkheden specifiek voor jouw woning vastgesteld en uitgewerkt. Veel uitgebreider en met meer detail dan op het huidige label het geval is. Want diegene die het document opstelt, heeft de situatie met eigen ogen kunnen bekijken.

Nauwkeuriger en duurder

Al dat extra werk: daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan. Wat de kosten precies gaan zijn, moet nog blijken. Die bepaalt de energieadviseur zelf. Het bedrag is afhankelijk van het type woning, de beschikbare documenten en de tijd die nodig is om alle kenmerken vast te leggen. De gemiddelde bedragen zullen na 1 januari 2021 duidelijk worden, zo stelt de rijksoverheid.

Het nieuwe energielabel blijft net als het huidige label 10 jaar geldig. Heb je eerder een definitief label aangevraagd? Dan blijft het ook onder de nieuwe regels gewoon wettig tot de uiterste datum. De Vereniging Eigen Huis adviseert huiseigenaren zonder definitief energielabel om vóór de jaarwisseling een aanvraag in te dienen. Dit om een hoge kostenpost te voorkomen.

Wil je meer weten over het nieuwe energielabel? Informatie en veelgestelde vragen vind je op de website van de rijksoverheid.