Goede isolatie als basis van een duurzame woning

Duurzaam wonen is goed voor onze planeet én het bespaart de nodige kosten. Isolatie van je woning speelt daarin een belangrijke rol. We helpen je graag op weg met tips om je woning beter te isoleren.

Isolatie en energieverbruik staan met elkaar in verbinding

Heb je een oud huis dat slecht is geïsoleerd? Dan verbruik je waarschijnlijk de nodige energie aan het verwarmen van je woning. Investeren in het verbeteren van de isolatie loont. Het leidt namelijk niet alleen tot een lagere energierekening, maar verhoogt ook de (verkoop)waarde van je huis. Bovendien zorgt het voor meer wooncomfort. Er zijn veel manieren om de isolatie van je woning te verbeteren.

Wil je een flink verschil maken, investeer dan in dakisolatie

Warmte stijgt op. Het is dus niet zo gek dat de isolatie van het dak flinke invloed heeft op je energieverbruik. Tot wel 30% van de warmte in huis kan via het dak verloren gaan, als dit niet goed geïsoleerd is. Hoewel het verbeteren van je dakisolatie een behoorlijke investering is, kun je (afhankelijk van je woning) wel € 500,- tot € 1.000,- per jaar besparen. Als je wil investeren in de lange termijn en waarde van je woning, is dit dus een goede manier.

Goed geïsoleerde muren en vloeren besparen energie en maken wonen comfortabeler

Warmte verliest je woning niet alleen via het dak, maar ook via de muren en de vloer. Het loont dus de moeite om na te gaan of je de isolatie van (spouw)muren en vloeren kunt verbeteren. Het kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van koude buitenmuren en zorgt voor een meer gelijkmatige temperatuur in huis. En heb je een kruipruimte? Dan is de kans groot dat je huis daar ook veel warmte verliest. Dit zorgt er bovendien voor dat je vloer lekker warm blijft.
Verbouwing van een huis waarbij de isolatie wordt verbeterd

Kies voor dubbel glas en gebruik isolerende raamfolie

Zonlicht in huis: dat vindt iedereen natuurlijk prettig. Wist je ook dat beglazing ook een belangrijke veroorzaker is van warmteverlies? Zeker bij oudere woningen is het investeren in dubbel glas de moeite waard. Maar ook door te kiezen voor isolerende raamfolie kun je een verschil maken. Daarmee verbeter je de isolatiewaarde van enkel en dubbel glas. De raamfolie plak je aan de binnenkant van het glas of span je op het kozijn. Bovendien is het een goedkope investering. Alle beetjes helpen! En zeker wanneer je ook gordijnen hebt, merk je het verschil wel degelijk op je energierekening.

Meer kleine verbeteringen: plaats tochtstrips en isoleer je verwarmingsleidingen

Een andere simpele, maar effectieve methode, is het plaatsen van tochtstrips. Via naden en kieren verlaat warmte je woning snel. Daar kun je dus vrij eenvoudig een behoorlijk verschil maken. Vergeet zeker je deuren niet te checken. Een laatste tip is het isoleren van je verwarmingsleidingen. Je verwacht het misschien niet, maar via deze leidingen gaat veel warmte verloren.

Goede isolatie? Denk ook aan goede ventilatie!

Een goede isolatie van je woning is belangrijk en levert veel voordelen op. Maar het dichten van alle kieren en naden, zorgt er ook voor dat je woning niet meer ‘automatisch’ wordt geventileerd. Een goede ventilatie is voor verschillende zaken wel van belang. Daarmee voorkom je vocht en schimmels. Zet dus op gezette tijden ramen open door het hele huis. Ook in de winter!