Misschien is het jou ook opgevallen; de ‘geveltuin’ wordt steeds populairder. Goed voor mens, natuur en huis. En nog een verrijking voor je buurt ook. Maar wat is zo’n geveltuin nu precies? Wat zijn de voordelen ervan? En hoe begin je eraan? Wij gingen op onderzoek uit. En we helpen je op weg met tips voor de aanleg van jouw eigen minituin.
Een geveltuin ziet er natuurlijk ontzettend gezellig uit; groen en bloemen in plaats van tegels en baksteen. Maar er is meer:
Het aanleggen van een geveltuin mag officieel alleen als de grond van jou is. Ben je geen eigenaar? Vraag dan toestemming. Aan je huisbaas bijvoorbeeld. Of aan de gemeente. Een geveltuin in het centrum van een drukke stad is niet altijd mogelijk. Vanwege de vele kabels die er liggen. Of omdat er dan te weinig loopruimte overblijft. Of een te kleine doorgang voor kinderwagens, rolstoelen en scootmobielen. Ook voor monumentale panden gelden speciale regels. Wees dus alert.
Krijg je een ‘go’ voor jouw groene oase? Gemeentes gaan verschillend met de aanleg van geveltuinen om.
Informeer altijd even bij jouw gemeente wat de afspraken zijn. Ook als je zelf aan de slag gaat. Op sommige plekken en steden in Nederland mag je bijvoorbeeld niet meer dan een bepaald aantal centimeters zand verwijderen in verband met de mogelijk archeologische waarde. Het groen aanschaffen en planten is meestal aan de aanvrager zelf. En ook voor het onderhoud ervan ben je zelf verantwoordelijk.
Dan komt het moment waarop de voorbereidingen zijn getroffen. Waarop de gemeente weer naar huis is. Of het scheppen in jouw eigen grond er inmiddels op zit. Het echte succes van jouw geveltuin zit ‘m vooral in de keuze van het groen. Want wil je er een project van maken met maximaal effect, dan kun je er niet zomaar van alles planten. Sta voor de optimale vulling van jouw ministadsjungle dus even bij de volgende vragen stil:
Online is ontzettend veel informatie te vinden over de omstandigheden waarbij de planten of bloemen van jouw voorkeur het beste gedijen. En ook het soort dieren dat je aantrekt, kun je aan de hand van jouw keuzes sturen. Laat je het liever aan een expert over? Vraag dan jouw lokale tuincentrum om advies.
Ben jij om? Ga jij voor een geveltuin? Dan ben je zó een aantal tuintegels armer. Een goede ontwikkeling. Zeker ook omdat je jouw gemeente daarmee nu ook naar de winst kunt helpen tijdens het NK Tegelwippen 2023. Want tot 30 september speelt heel Nederland tegen elkaar. Geef je gewipte tegels op via dit formulier. Dan worden ze bij de tussenstand van jouw gemeente opgeteld. Zo draag je dubbel jouw steentje bij!