Je huis isoleren met subsidie

Met isolatiemaatregelen je huis verduurzamen? Het bespaart geld, zeker met de huidige stijging van energieprijzen. Het zorgt ook voor meer wooncomfort. En je draagt je steentje bij aan het milieu. De Nederlandse overheid moedigt mensen met een koopwoning dan ook aan om energiebesparende maatregelen te nemen. Dit door met de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) een deel van de gemaakte kosten te vergoeden. Voor dit jaar is 124 miljoen euro beschikbaar gesteld. En ook in 2022 kunnen huiseigenaren nog aanspraak maken op die pot. Dus ben jij in het bezit van een koopwoning? En wil je met isolatiemaatregelen aan de slag? Lees dan verder. Wij vertellen je alles over isoleren met subsidie.

Want welke isolatiemogelijkheden zijn er allemaal? En waar moet je aan voldoen om subsidie te krijgen? We gingen hierover in gesprek met een isolatie-expert van Pluimers Isolatie. En spraken met een woningeigenaar over haar ervaringen met de ISDE.

De isolatiemogelijkheden op een rij

Rutger Rozendom werkt als isolatieconsultant bij Pluimers Isolatie. Het isoleren van je huis? Dat heeft volgens hem alléén maar voordelen. 'Je bespaart flink op je maandelijkse kosten. Want je hebt minder energie nodig om je huis te verwarmen. Ook houd je de warmte beter binnen en de kou beter buiten. En het tocht niet meer. Dat voelt een stuk prettiger.' In zijn ogen is er trouwens nóg een belangrijke factor om te verduurzamen. 'Minder energieverbruik is ook goed voor het milieu.' Volgens de consultant zijn er verschillende manieren om je huis te isoleren. 'Je kunt kiezen voor (spouw)muurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en isolerende beglazing. Met deze maatregelen bespaar je tot wel 30% aan energiekosten. En sommige van deze investeringen heb je al binnen 4 jaar terugverdiend.'

Bij spouwmuurisolatie vult Rozendom de ruimte tussen de 2 buitenmuren met isolatiemateriaal. Zo trekt er geen kou, tocht en vocht meer langs je muren en ramen. 's Winters blijft het dus warmer in huis. En in de zomer gebeurt juist het omgekeerde. 'Door je dak verdwijnt daarnaast ook veel warmte', waarschuwt hij. 'Want warme lucht stijgt op. Bij onvoldoende isolatie verlies je daar tot een kwart van de warmte in huis.' Tenzij je kiest voor groen op je woning. Door de isolerende werking van een groen dak verlies je minder warmte. En heb je een kruipruimte onder je woning? 'Dan is ook vloerisolatie vaak zinvol. Het zorgt voor een scheiding met je leefruimte. De warmte verdwijnt zo niet de koude grond in. En vocht trekt niet langer vanuit de kruipruimte omhoog.' Ook voor huiseigenaren met enkelglas heeft hij een dringend advies. 'Isolerende beglazing houdt de warmte binnen. Dat zorgt niet alleen voor een fijnere temperatuur in huis. Het leidt ook echt tot een lagere gasrekening.' En dat is geen overbodige luxe met de stijgende energieprijzen.

Subsidie aanvragen en ontvangen

De voordelen van isoleren zijn inmiddels helder. Maar geheel kosteloos is het niet. Om Nederlanders tegemoet te komen zijn er in 2021 en 2022 dus subsidies beschikbaar. Met vergoedingen tot wel 20% van de aanschafkosten. Dat maakt de investering kleiner.

Om aanspraak te maken op de subsidieregeling, moet je wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent eigenaar van de koopwoning. En je woont er zelf het grootste deel van het jaar, of gaat dit na de verbouwing doen. Verhuur jij je huis? Dan kom je dus niet in aanmerking.
  • Je hebt sinds 1 januari 2020 minimaal 2 aanpassingen gedaan ter verduurzaming van je woning. 2 isolatiemaatregelen bijvoorbeeld. Of 1 isolatiemaatregel in combinatie met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. De facturen hiervoor zijn al betaald.
  • Je ontvangt alleen subsidie voor maatregelen in een bestaande woning. Voor de isolatie van nieuwbouw, een aanbouw of gebouwen die vrij staan van je woning - een garage bijvoorbeeld - krijg je via deze regeling niets vergoed.
  • De maatregelen voldoen aan de eisen die de overheid aan de isolatiewaarden stelt. Ook vallen ze binnen het minimum- en maximumaantal vierkante meters.
  • Je ontving eerder nog geen subsidie voor deze maatregelen.
  • Je vraagt de subsidie maximaal 1 jaar na de uitvoering van de eerste (isolatie)maatregel aan. De verschillende maatregelen hoeven dus niet op hetzelfde moment doorgevoerd te worden. Let wel op: voor het ontvangen van subsidie mag er maximaal 12 maanden tussen de uitvoering van de beide maatregelen zitten.
  • De isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd door een bouw- of installatiebedrijf. Zelf isoleren levert geen subsidie op.

Gratis isoleeradvies

Voor welke isolatiemaatregelen je het beste kunt kiezen? 'Dat verschilt per woning en hangt af van een aantal zaken', aldus Rutger. 'Daarom hebben we samen met Interpolis de IsoleerWijzer ontwikkeld. Een gratis online hulpmiddel waarmee je direct inzicht krijgt in welke isolatieopties er in jouw situatie zijn. We stellen je 4 vragen. En op basis daarvan krijg je direct jouw isolatiemogelijkheden te zien.'


'En geef je aan een vrijblijvende offerte te willen ontvangen? Dan nemen we binnen 2 dagen contact op voor een persoonlijk adviesgesprek en onderzoek bij je thuis. Eén van onze isolatie-experts bekijkt dan de ruimtes. Dit om te beoordelen welke werkzaamheden en materialen het meest geschikt zijn. Aan het einde van het gesprek weet je precies wat je bespaart met de isolatie.' En het isoleren zelf? 'Dat duurt meestal maar 1 dag per onderdeel', geeft Rutger aan.

Verhuizen en verduurzamen

Puck en haar vriend verhuisden in januari 2021 naar een koopwoning uit 1959. 'We zochten nog vóór de verhuizing uit welke isolatiemaatregelen we konden treffen. Voornamelijk voor het verlagen van onze energierekening.' Via via hoorde Puck over de IsoleerWijzer. 'Die heb ik ingevuld. En daarna heb ik meteen een vrijblijvende offerte aangevraagd. Ook is er een adviseur bij ons langs geweest voor persoonlijk advies.'

Uiteindelijk koos het stel voor de 2 isolatiemaatregelen die het grootste voordeel opleverden: spouwmuurisolatie en het plaatsen van dubbelglas. 'De ruimte met het enkelglas heeft namelijk veel grote ramen. En door de spouwmuurisolatie aan de voorkant van ons huis neemt ook meteen het geluid van de straatkant af.' Hoe het er nu voor staat? 'Eerder deze maand werd het dubbelglas geplaatst; bijna 11 m². Het verschil in temperatuur voelde ik in de eerste week al. De warmte van binnen, blijft nu ook binnen. De spouwmuurisolatie staat over een paar weken op de planning. Als ook dat gebeurd is en we beide facturen betaald hebben, dienen we onze subsidieaanvraag bij de overheid in. Het pas na afloop kunnen aanvragen van de subsidie baarde mij wel wat zorgen. Want wat nou als gaandeweg de subsidiepot leeg zou zijn? Gelukkig was daar de website van de Rijksoverheid, waar ik precies kon inzien hoeveel geld er nog beschikbaar was. En dat was en is er nog méér dan voldoende. De financiële afhandeling duurt ongeveer 8 weken, heb ik me laten vertellen. En het subsidiebedrag staat dan binnen 1 week op onze rekening.'

Hoeveel subsidie krijg jij?

Voor het vervangen van enkelglas naar dubbelglas ontvangen Puck en haar vriend € 35,- subsidie per m², zo hebben ze berekend. 'Dat betekent dat we ruim € 350,- terugkrijgen voor alleen al de ramen.' Puck heeft inmiddels de smaak van het verduurzamen te pakken. Als het aan haar ligt blijft het dan ook niet bij isoleren alleen. 'We overwegen nu het subsidiebedrag dat we terugkrijgen in zonnepanelen en een groen dak te investeren. Zo gaan onze energiekosten nóg verder omlaag.'

Op hoeveel subsidie jij recht hebt? Dat hangt helemaal af van de maatregelen die je neemt. En het aantal vierkante meters dat geïsoleerd wordt. De bedragen verschillen van een paar euro tot wel tientallen euro’s per m². De precieze getallen vind je op de website van de Rijksoverheid. Ook vraag je daar direct subsidie aan.