Je zonwering schoonmaken: zo pak je het aan

Je zonwering verzamelt de nodige viezigheid. Een poetsbeurt op z’n tijd is dan ook geen overbodige luxe. We delen schoonmaaktips met je voor het beste en meest langdurige resultaat.

Je zonwering schoonmaken. Niet de leukste klus, maar wel een belangrijke. Want je zorgt niet alleen voor een frisse uitstraling, het verlengt ook de levensduur van de materialen. In dit artikel vertellen we je hoe je te werk gaat voor het beste effect. Van de gordijnen in huis tot rolluiken aan de straat. Laat die zon maar komen!

Door je zonwering in ieder geval jaarlijks schoon te maken, heb je er langer plezier van. Het buitengedeelte is vanwege het weer meer een voorjaarsklus. Die kan ook prima op een ander moment opgepakt worden trouwens. Ga bij voorkeur aan het begin van de dag of in de namiddag aan de slag. Want de combinatie van zon en schoonmaakmiddelen kan lelijke vlekken in je zonwering opleveren. 

Voor elke zonwering is een andere methode

Je binnen- en buitenzonwering schoonmaken; er bestaan verschillende methodes voor. Het zou natuurlijk ook te mooi zijn om waar te zijn. Je gordijnen, luxaflex, rolgordijnen, markiezen, screens, zonneschermen en rolluiken allemaal met hetzelfde sopje.

We delen onze tips dan ook op in 2 categorieën: in tips voor de zonwering binnen én adviezen voor buiten. Zo weet je zeker dat je op de juiste manier te werk gaat. 

Binnen: aan de slag met gordijnen en jaloezieën

Gordijnen en jaloezieën of lamellen hebben weinig te lijden onder het weer. Wel kunnen ze erg stoffig worden. En naarmate dat stof langer blijft zitten, wordt het reinigen lastiger. Het is dan ook goed om ze iedere maand schoon te maken. Voor je gordijnen gebruik je de meubelborstel van de stofzuiger. Of een plumeau, zolang je er daarmee niet meer stof ín wrijft dan verwijdert. Ook jaloezieën knappen vaak al op van een rondje met de plumeau. Al kun je voor een grondigere schoonmaakbeurt ook prima een sopje met (duurzame) allesreiniger en een microvezeldoek gebruiken.

Heb je vlekken in je gordijnen te pakken? Probeer ze dan eerst te verwijderen met een microvezeldoek en wat water. Lukt dat niet? Of zijn ze wel érg vuil? Controleer dan of er een etiket met wasvoorschriften aanwezig is. Veel gordijnen was je namelijk gemakkelijk op een wolwasprogramma van 30 graden. Door je wasmachine voor niet meer dan een derde te vullen, voorkom je kreuken. Fijne stoffen bescherm je door ze te verpakken in een (met koord) dichtgeknoopt kussensloop of een waszak. En pas op met scherpe onderdelen, zoals gordijnhaken. Let wel: veel wassen zorgt voor slijtage. Doe dit dan ook niet te vaak.

Buiten: aan de slag met stoffen schermen

Buitenzonwering is er in vele soorten en maten. En niet ieder stoffen scherm kun je even gemakkelijk schoonmaken. Handig om van tevoren even over na te denken dus. Er zijn verschillende opties:

  • Haal het doek los
    Dit is vaak de prettigste manier, want je kunt overal goed bij.
  • Klap het hele scherm uit en houd een ladder in de aanslag
    Dit is een prima optie als je niet weet of en zo ja hoe je het doek los kan maken. Zorg wel dat je een stevige keukentrap gebruikt om overal bij te komen.
  • Schakel een professioneel schoonmaakbedrijf in
    Sommige schermen zijn niet zo makkelijk te temmen. Laat dat voor je eigen veiligheid dus aan een specialist over.

Ga je zelf met het schoonmaken aan de slag en weet je wat jouw aanpak wordt? Dan kan de klus beginnen. Maak een sopje van lauwwarm water en groene zeep. En leg een zachte borstel of spons klaar. Vervolgens doorloop je het onderstaande stappenplan:

  1. Maak de kast of bak schoon waarin je zonwering is weggewerkt (de cassette).
  2. Rol het zonnescherm uit of haal het doek los.
  3. Haal het vuil met een droge zachte borstel van je scherm af.
  4. Maak het doek schoon met het sop van water en zeep. Gebruik hiervoor de zachte borstel of spons.
  5. Laat het geheel 15 minuten intrekken.
  6. Spoel de zonwering af met je tuinslang of met enkele emmers koud water.
  7. Laat het scherm drogen voordat je het weer optrekt. 

Buiten: aan de slag met rolluiken

  1. Bepaal allereerst of dit een klus is die je zelf kunt uitvoeren, of dat je het door een vakman laat doen.
  2. Ga je zelf aan de slag, heb je dan een ladder nodig? Of kun je er zo bij?
  3. Laat het rolluik helemaal zakken.
  4. Gebruik een zachte spons en een sopje met duurzame allesreiniger. Voor het luik zelf, maar ook voor de kap.
  5. Als alles opgedroogd is, kun je je rolluik insmeren met wax speciaal voor rolluiken en zonwering. Dat vormt een extra beschermlaag. Je rolluik trekt dan minder vuil aan en de lak blijft langer mooi.

De binnenkant van een rolluik is wat lastiger schoon te maken. Rol het luik eerst op, en laat het vervolgens steeds wat zakken, terwijl je het vrijgekomen deel van binnenuit schoonmaakt. Je kunt er als het goed is net bij met je hand. Maar weet ook dat je hier een bedrijf voor kunt inschakelen. Je zult niet de eerste zijn!

Wat je beter niet kunt doen wanneer je je zonwering schoonmaakt

Het schoonmaken van je zonwering mag dan geen hogere wiskunde zijn, er zijn wel een paar regels waaraan je je moet houden. Ze zorgen ervoor dat je de levensduur verlengt:

  • Gebruik nooit een hogedrukreiniger bij het schoonmaken van je zonwering. Die kan de lak of stof beschadigen.
  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Die tasten de beschermlaag aan die water, vuil en zon tegenhoudt. Gebruik dan ook bij voorkeur middelen met een ecologisch keurmerk. Niet alleen goed voor je schermen, maar ook voor mens en milieu. In de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal vind je de beste keurmerken voor schoonmaakmiddelen terug.
  • Klap of rol je zonnescherm nooit in als het nog nat is. Dat vergroot de kans op schimmelvorming op het doek. Het scherm is dan sneller aan vervanging toe en je zult het vaker schoon moeten maken. Goed laten drogen dus. 

Laat je schermen tijdig nakijken door een specialist

Met een sopje zo nu en dan kom je al een heel eind. Zowel binnen als buiten. Maar om langer van je buitenzonwering te genieten, is het wel verstandig om regelmatig een onderhoudsbeurt door een specialist uit te laten voeren. Ongeveer 1 keer in de 3 jaar. De specialist controleert dan ook meteen of de bediening nog goed werkt. De kosten liggen rond de € 60,-.