Ontspullen, voor wat ruimte in huis én hoofd

Vele boeken over ontspullen liggen ongebruikt in lades en kasten weg te stoffen. Nu het steeds langer licht blijft en we even aan huis gekluisterd zijn, hebben we echter géén excuus meer. Tijd om te ontspullen!

Ontspullen; er zijn zóveel boeken over geschreven, dat je daar alleen al weer een boekenkast mee zou kunnen vullen. Dat is vaak ook precies de plek waar die handboeken terechtkomen. Ongelezen, in afwachting van tijd en zin aan de kant van de lezer. Maar nu de lente begonnen is, het buiten steeds langer licht blijft en we tijdelijk avond aan avond aan huis gekluisterd zijn, hebben we geen enkel excuus meer. Het is tijd voor een grote schoonmaak. Het is tijd om te ontspullen!
Chaos in je huis betekent vaak ook chaos in je hoofd. Al helemaal nu we bijna de hele dag in dezelfde omgeving zitten. Want kun jij je concentreren tijdens je thuiswerk, met volle kasten en tierlantijntjes om je heen? En is je huis nu niet érg vol, met al die spullen en óók nog al jouw gezinsleden bijna 24/7 binnen? Ontspullen, declutteren of opruimen; hoe je het ook noemen wil, het kan uitkomst bieden voor jezelf en jouw hoofd. En ook voor anderen. Want wedden dat veel van jouw niet-gebruikte spullen nog prima een ronde meekunnen. En daar is onze medemens dus ook weer mee geholpen.

Wat vooraf ging aan jouw overvolle woning

Het mag gezegd; we leven in een lastig tijdperk. Want aan de ene kant proberen we milieubewust te leven, afval te scheiden en vooral zo min mogelijk plastic te gebruiken. Aan de andere kant zijn daar de ketens waar je voor een prikkie een leuk spulletje of een accessoire aan kan schaffen. Over zo’n aankoop hoef je dan amper meer na te denken, want voor dat geld hoeft het ook niet echt kwaliteit te zijn. Je koopt zó weer iets nieuws, toch…?

Tijdelijk opslaan binnenshuis

Voordat we echt van start gaan nog even een kleine voetnoot. Want het is nu natuurlijk niet de bedoeling dat je morgen meteen met tassen vol spullen bij de kringloop voor de deur staat. Of jan en alleman via Marktplaats je huis binnenlaat om de nog bruikbare spullen op te halen. Dat zou normaal gesproken natuurlijk prima zijn; een beetje actie in de tent. Maar in de huidige situatie is een andere aanpak nodig. Want het moet wel verantwoord blijven, natuurlijk.

Sla de spullen die je weg wilt doen dus tijdelijk ergens op. In je garage, schuur of op zolder bijvoorbeeld. Als het maar uit het zicht is. Zo kun je ook langzaam wennen aan je ontspulde woonomgeving. Je zult zien dat je na afronding van de klus meteen meer rust in je hoofd ervaart. En zodra we weer vrijuit naar buiten kunnen, ben je zó klaar; alles staat al voor het grijpen om weggegooid, gedoneerd of afgehaald te worden.

Ontspullen

Ontspullen met 3 werkwijzen

Ieder mens is anders. En dat maakt dat er niet één methode bestaat die voor iedereen werkt. De een heeft niks met spullen, bij de ander roepen ze juist veel herinneringen en emoties op. Weer een ander kan moeilijk beslissingen nemen, terwijl een vierde soms juist iets te snel beslist, hetgeen tot spijt kan leiden. En dus zetten wij 3 verschillende manieren van ontspullen op een rijtje. Aan jou de keuze…

Werkwijze 1: ontspullen op projectbasis

Deze methode werkt vooral prettig voor de beginnende opruimer. Want door kleine projecten aan te pakken, houd je het geheel overzichtelijk en blijft het helder in je hoofd. Denk hierbij in termen als ‘keukenla’ of ‘badkamerkastje’ in plaats van in slaap-, woon- of eetkamers. Lekker behapbaar. Wees hierbij wel echt een beetje streng voor jezelf en doe niet alleen weg wat kapot is. Want wat heb je aan 5 spatels, 8 opscheplepels en 3 verschillende maten gardes? Of aan een handmixer, een staafmixer én een blender in de gangkast? Maak er een ander blij mee. En kies in de toekomst voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Een gecombineerde keukenmachine bijvoorbeeld, in plaats van al die losse apparaten. Én voor die éne machine heb je vast wel plek op je aanrecht, waardoor je ‘m ook écht gaat gebruiken.

Werkwijze 2: per thema ontspullen

Ontspullen per thema werkt goed voor diegenen die emotionele binding met bepaalde spullen hebben. Kies bijvoorbeeld het thema ‘herinneringen’, zet alle spullen waaraan emoties kleven bij elkaar en je zult zien dat er een hoop overlap is. Dan heb je opeens 5 verschillende dingen die je aan die vakantie naar Portugal doen denken. Of 11 dingen die ooit van je oma waren. En dan is het misschien wel genoeg om één flesje parfum te bewaren, in plaats van 6 sjaaltjes, een plaid (dat ze voor je maakte, maar dat al jaren in de la ligt omdat het toch echt niet bij de rest van je interieur past), 2 lipsticks én dat flesje parfum. Door deze manier van werken krijg je inzicht in hoeveel spullen je bij een bepaalde herinnering hebt. En dat maakt het ook gemakkelijker om dingen weg te doen.

Werkwijze 3: van badkamer naar keuken

Voor al doorgewinterde ontspullers of mensen die wat minder moeite hebben met ‘wegdoen’, is er de manier van werken waarbij je steeds een vertrek in je huis uitkamt. Het vraagt wat meer doorzettingsvermogen en stressbestendigheid. Maar ben je klaar, dan heb je ook écht meters gemaakt. Wees wel precies; geen hoekjes of laatjes overslaan. Deze werkwijze is overigens ook handig als je vaak ergens aan begint, maar het vervolgens niet afmaakt. Want ligt jouw héle woonkamer overhoop, maar heb je opeens geen zin meer om op te ruimen, dan zul je toch wel móéten. Een extra stok achter de deur, dus.

Nog wat algemene ontspultips

En dan, ongeacht welke methode je kiest, nog wat aanbevelingen voor ‘onderweg’:
  • Werk met verschillende stapels; dat wat weggegooid moet worden, wat verkocht kan worden en hetgeen naar de kringloop toe kan. Dan hoef je later niet nóg een keer door al die spullen heen te grasduinen.
  • Kom los van verwachtingen. Bewaar je dat ene boek of tijdschrift al jaren omdat je vindt dat je dat nog steeds een keer moet lezen? Geef het weg. Want dat is allemaal onnodige ballast. Laat het lekker los. Scheelt ook weer in je hoofd. En heb je die postzegelverzameling nog steeds omdat je er echt enthousiast van wordt? Of omdat je het anders zonde vindt van de tijd die je er ooit in hebt gestoken? In dat tweede geval: weg ermee. Te veel aan het verleden vasthouden, da’s pas zonde!
  • Maak korte metten met verpakkingsmateriaal. Van het doosje van je blarenpleisters tot aan de verpakking van de zilvervliesrijst, pannenkoekenmix en havermout. Zo weet je altijd hoeveel je in huis hebt, maar heb je nooit onnodig veel op voorraad. Voor zaken als pasta en rijst zijn glazen voorraadpotten trouwens echt een aanrader. Ze zorgen voor overzicht en staan vast en zeker ontzettend gezellig in jouw opgeruimde huis. Je zult verbaasd zijn hoeveel ruimte verpakkingsmateriaal in je huis innam. 
  • Zijn jouw accessoires in huis gezet omdat je huis decoratie nodig had? Of omdat je niet wist waar je het anders moest laten? Decoreer met een bedoeling. Dan kan de rest de ruimte uit.
  • Verzamel spullen met emotionele waarde in een aparte doos. Als een soort kleine verzameling. En dan niet dat hele plaid van je oma dus, maar een klein stukje ervan. Al kun je er ook voor kiezen daar later pas beslissingen over te nemen en die doos nu even te laten voor wat ‘ie is. Tegen de tijd dat je de nodige ontspul-uren op de teller hebt, gaat het wegdoen van sommige spullen met emotionele waarde je misschien beter af. En je hebt even heel bewust over je beslissing na kunnen denken.
  • Maak ontspullen een vast onderdeel van je dag. Je krijgt er namelijk steeds meer handigheid in en hoeft zo niet alles in één dag te doen. En doordat je het een beetje bijhoudt, slibt je huis ook niet zo snel meer dicht.
  • Creëer een functionele rommellade. Want ja, functionele rommel bestaat. Je hebt altijd wel een knoop in huis die je nog terug aan een kledingstuk moet naaien. Een fietslichtje voor als de batterij van je ingebouwde exemplaar weer eens op is. Of die stempelkaart van het koffietentje waar je zo nu en dan eens komt. Maar wees wel strikt; houd ‘m echt functioneel.
Ben je heel serieus met de bovenstaande tips bezig geweest, dan zul je al snel merken dat je visie op spullen verandert. Het voelt goed; een beetje lucht in je woning. Je koopgedrag zal waarschijnlijk ook veranderen, waardoor er ook weer minder onnodige spullen je huis binnenkomen. En de spullen die je hebt worden extra waardevol voor je. Zo ga je met een beetje geluk rommelvrij de zomer in.