Top 5 artikelen 2019 over slim en veilig wonen

De decembermaand is traditiegetrouw de maand van de lijstjes. We publiceerden dit jaar een aantal artikelen om je te voorzien van informatie, tips, tricks en inspiratie. Hierbij een opsomming van de 5 best gelezen artikelen binnen de thema’s; brand voorkomen, inbraak, duurzaamheid en digitale veiligheid.

1. Duurzamer leven hoeft écht niet vervelend te zijn 

Voor de beginnende verduurzamer kan het best wel overweldigend zijn: de wereld van het vergroenen. Maar volgens Sietse en Evert is het veel leuker en gemakkelijker dan vaak wordt gedacht. “In tegenstelling tot wat mensen soms denken, hoef je op veel vlakken helemaal niet in te leveren om goede keuzes te maken. Eigenlijk zijn er voornamelijk heel veel dingen die juister fijn en veel logischer zijn.” Een mooi gesprek met aandacht voor hun ervaringen en de groene initiatieven waar ze écht van warmdraaien.

2. Mijn foto’s: hoe bewaar ik ze veilig en privé?

Vraagje: maak jij back-ups van jouw familiefoto’s en vakantiekiekjes? Nee? Dan ben je niet de enige, want 37,5% van de 500 ondervraagden in ons onderzoek heeft geen kopieën achter de hand als de computer plotseling het leven laat. En hoe zit het met het op afstand blokkeren van jouw telefoon om foto’s veilig te stellen bij verlies of diefstal? We legden het panel van 500 mensen een zestal stellingen voor over het veilig opslaan van foto’s. We lieten webdeveloper Joris van de Sande van Freshheads de uitslag zien en vroegen hem wat nou echt wijsheid is.
Vrouw die in de vensterbank zit en uit het raam kijkt

3. Brief aan mijn inbreker: 'Nog bedankt!'

“Wat het ergst is, is dat je in mijn huis was. Dat je met je jatterige klauwen in mijn spullen en mijn kastjes en lades hebt gezeten. Zelfs tussen mijn beha’s en onderbroeken. Ook erg is dat ik het niet meer fijn vind om hier alleen te zijn. Sterker nog, ik ben bang. Zeker als het donker wordt. Je hebt mijn gevoel van veiligheid aangetast met je bliksembezoek.”

Annemijn kwam na een avondje terras thuis en bleek het slachtoffer van woninginbraak te zijn. Ze besloot hem een brief te schrijven en deelde die met ons.

4. Koolmonoxide: dit zijn de feiten en de misverstanden

Schokkend feitje: in bijna de helft van de gevallen van een CO-vergiftiging is een moderne, goed onderhouden cv-ketel de oorzaak. We gingen voor dit artikel naar de jaarlijkse kennissessie koolmonoxide. Jet Vroege-Gerth van Brandweer Nederland was een van de sprekers en ze vertelde daar over de misverstanden rondom dit dodelijke gas. We delen graag de feiten en de misverstanden over koolmonoxide met je.

5. Tot slot, ben jij ook zo gek op afvinklijstjes?

Duurzaamheid is een ‘hot topic’. Maar duurzaam leven lijkt soms gelijk te staan aan hoge kosten en veel gedoe. Gelukkig kosten lang niet alle duurzame verbeteringen veel tijd of geld. Hoe lang sta je onder de douche? Neem jij een herbruikbare drinkfles mee als je op pad gaat? Of vries je restjes eten altijd in voor een ander moment? Dan ben jij al goed bezig voor het milieu. Vink de lijst met dagelijkse ‘groene’ activiteiten af en krijg inzicht in wat je misschien ongemerkt allang doet. Want al kan het altijd groener, het is ook belangrijk om bij je successen stil te staan en trots te zijn op dat wat je al bereikt hebt…