Verduurzamen zonder extra inspanningen: wat doe jij al?

Duurzaam wonen zit 'm niet altijd in grote investeringen of tijdrovende veranderingen. Je kunt ook groen bezig zijn zonder extra moeite te doen of geld te investeren. Wij maakten een lijst met ideeën voor je.

Duurzaam wonen is relevanter en populairder dan ooit

Er valt dan ook een hoop over te lezen. Over de grotere investeringen en over aanpassingen die flink wat van je tijd vragen. Maar wist je ook dat je duurzamer kunt leven zonder dat het je zelfs maar een béétje extra moeite of geld kost? Wij hebben wat suggesties voor in en rond het huis op een rij gezet. Zo kun je eenvoudig duurzamer en comfortabeler wonen. Hoeveel kun jij er al afvinken?

Duurzame tips voor in huis

  • Groener koffie drinken
    De gemiddelde Nederlander heeft aan het einde van 1 jaar ruim 260 liter koffie achter de kiezen. Stel je nu eens voor hoeveel koffiefilters, pads en cupjes we daarmee alleen al in ons land verbruiken. Onnodig, want er zijn prima alternatieven voor.

    Zijn jouw filters, pads of cups bijna op? Denk dan eens na over composteerbare of – nóg beter – herbruikbare varianten. Want met hetzelfde gemak haal je iets in huis waar je jaren mee vooruit kunt. Filters van stof of rvs die je na gebruik uitspoelt bijvoorbeeld. Of cups die je telkens met je gemalen koffie vult. Op internet is voor ieder apparaat wel een duurzame oplossing te vinden. Dompel je dus eens onder in de wereld van het milieubewuste koffiedrinken. Op termijn levert het je mogelijk ook nog eens financieel voordeel op.

     

  • Afval scheiden
    Doe jij al het mogelijke al om afval goed te scheiden? Zitten er bij jou nooit stukken plastic of batterijen bij het restafval? Of gft-resten tussen het papier? Het is best een organisatie om wat afval betreft duurzaam te wonen. Maar eenmaal begonnen, wil je niet anders meer. Want goed scheiden kan helpen om bijvoorbeeld stank en maden te voorkomen. En je doet veel langer met je vuilniszak. 

    Meer duurzame tips voor in huis die niet veel kosten, lees je in dit artikel.

     

  • Bomenaanplant door online zoekopdrachten
    Nog een voorbeeld van heel eenvoudig vergroenen: het Duitse Ecosia. Deze zoekmachine investeert minimaal 80% van haar winst in de aanplant van bomen. Het zijn dus geen zoekopdrachten die direct in bomen worden omgezet, maar hoe meer gebruikers, des te hoger de advertentie-inkomsten (en de uiteindelijke winst). Er zijn omgerekend zo’n 45 zoekopdrachten nodig om 1 boom aan te planten, zo laat het bedrijf weten. Inmiddels zijn al ruim 118 miljoen exemplaren aangeplant, blijkt uit de online teller.
     
    Wil je verduurzamen door jouw surfgedrag? Stel Ecosia dan als je standaardzoekmachine in. Voor Apple-gebruikers is het inmiddels zelfs nog eenvoudiger. Sinds de software-update van december 2020 is Ecosia de standaardzoekmachine van het besturingssysteem.

Duurzame tips voor in je tuin

  • Gebruik een regenton
    Websites als Marktplaats staan er vol mee; regentonnen voor een prikkie. Ideaal voor gebruik rond jouw huis. Want het scheelt je niet alleen maandelijks liters water op je rekening. Ook ontziet de regenton het riool en de putten in je woning. Daardoor verklein je de kans op wateroverlast. Hemelwater bevat daarnaast minder kalk dan kraanwater en is daardoor gezonder voor je planten. En was je jouw auto ermee? Dan hoef je niet zo grondig na te drogen om vlekken te voorkomen. Vierdubbel handig dus.

     

  • Leg een composthoop aan
    Als je dan toch al begonnen bent met afval scheiden, dan is een composthoop aanleggen een mooie volgende stap. In de vorm van een losse hoop. Of beter nog: in een gesloten bak of container. Dat verkleint de kans op overlast door ongedierte. Door te composteren, raakt jouw gft-bak een stuk minder snel vol. En gebruik je jouw eigengemaakte compost in je tuin, dan activeer je het bodemleven.

    Ben je op zoek naar andere mogelijkheden om je tuin te vergroenen en zo jouw woning te verduurzamen? Je leest ze hier.

Duurzame bezorging

  • CO2-neutrale verzending
    Steeds meer online webshops en winkels geven jou als consument verschillende bezorgopties. Door precies te vertellen wat hun verschillende pakketdiensten aan duurzaamheid doen bijvoorbeeld. Met jouw keuze voor een bepaalde aanbieder draag je dus al een beetje bij. Ook kun je steeds vaker voor directe bezorging bij een pakketpunt kiezen. Meestal zijn deze goed bereikbaar per fiets of te voet. En de bezorger hoeft geen extra kilometers te maken. Overweeg trouwens ook eens wat vaker een webshop die elektrische voertuigen of fietskoeriers voor pakketbezorging inzet. 

    En laat jij je boodschappen bezorgen? Ook dan heb je meestal keuze. Verschillende supermarkten werken met een duurzaam tijdvak. Dan heb je je boodschappen niet per se heel snel in huis, maar wel op een groene (en vaak goedkopere) manier. Vanwege de gecombineerde ritten naar andere adressen in jouw buurt.

Duurzaam boodschappen doen

  • Kies voor een verkorte kassabon
    Jaarlijks wordt er wel 30 miljoen kilo aan kassabonnen geprint. Het grootste deel ervan komt direct op de afvalberg terecht. Veel supermarkten geven tegenwoordig dan ook de mogelijkheid om een kortere of helemaal geen kassabon meer te ontvangen. Bij de zelfscankassa’s van Albert Heijn kun je kiezen voor een exemplaar met alleen een streepjescode. Daar open je het poortje naar buiten toe mee. Reken je bij een caissière af? In de supermarktapps van Jumbo en Lidl geef je eenvoudig aan dat je standaard geen bonnetje meer wilt ontvangen. Ook zo wordt een hoop papier en inkt bespaard. 

     

  • Online zegels sparen
    Verzamel jouw koop- of spaarzegels voortaan digitaal. Het scheelt een hoop stickers, zegels en plakboekjes. En misschien heb je zo nog wel eerder dan voorheen die messenset bij elkaar gespaard. Want je spaarzegels verdwijnen nooit meer overal in en tussen.

     

  • Eigen tassen meenemen
    De eenmalige investering in een aantal stoffen boodschappentassen is zó terugverdiend als je niet steeds bij de kassa naar een plastic tasje grijpt. Hang je jouw boodschappentas voortaan klaar voor vertrek? Stop er dan ook meteen wat herbruikbare zakjes voor groenten, fruit en verse broodjes in. Een kleine moeite. Maar met jaarlijks flink effect.

Wat kun jij al afvinken? 

Zoals je ziet, hoeft milieubewust bezig zijn niet altijd extra tijd, geld of moeite te kosten. Een standaardzoekmachine stel je eenmalig in. En die regenton, die vult zich vanzelf. Wij zijn heel benieuwd welke van de bovenstaande tips voor duurzaam leven jij al af kunt vinken. En welke je wilt overwegen. Want alle beetjes helpen! Oh, en heb jij zelf nog andere eenvoudige aanpassingen voor deze lijst? Laat het ons dan vooral weten.