Welke schade is wel en niet verzekerd bij storm?

Dakpannen die van het dak waaien, tuinmeubelen die de lucht in vliegen, een boom die omvalt; een storm kan zorgen voor veel schade. Het is daarom belangrijk om te weten welke schade door storm wel en niet verzekerd is. Maar minstens zo belangrijk is het om te weten hoe je stormschade kunt voorkomen en wat je moet doen als je schade hebt aan jouw spullen door een storm. In dit artikel vind je hier meer informatie over.

Wanneer spreken we van storm?

In Nederland kan het behoorlijk waaien. Het KNMI en de weerberichten spreken van een storm als de gemiddelde windsnelheid minimaal 14 meter per seconde is. Wij volgen het KNMI en verzekeren schade door toedoen van harde wind en storm in de volgende situatie. Op het moment van de schade moet de wind minimaal windkracht 7 op de schaal van Beaufort zijn. Schade die veroorzaakt is door wind bij windkracht 6 of lager, wordt niet vergoed.

Wanneer is stormschade wel of niet verzekerd?

Wat precies verzekerd is bij stormschade is afhankelijk van je verzekering. Zo is stormschade aan je huis, tuin en schuur, zoals dakpannen, schutting, beplanting, zonnepanelen en ramen verzekerd op je woonhuisverzekering. Schade door storm aan spullen in of aan je huis, zoals zonwering, schotelantennes en spullen die je buiten gebruikt, zijn verzekerd op je inboedelverzekering. Wil je weten wat precies wel en niet verzekerd is bij stormschade, bekijk dan dit handige overzicht.

Ben je bij Interpolis verzekerd, dan betalen we alle kosten om je woning weer in dezelfde staat terug te brengen als op het moment van voor de stormschade. Daaronder vallen de kosten van de materialen en reparatie. Voor spullen die niet gerepareerd kunnen worden, betalen we de dagwaarde of nieuwwaarde. Welk bedrag we betalen hangt af van hoe oud je spullen zijn en welk eigen risico je hebt.

Omgewaaide boom

Stel dat er tijdens een storm een boom omwaait waardoor je schade hebt aan je huis, dan is de schade aan het huis verzekerd. Als het afvoeren van de boom noodzakelijk is om de schade te kunnen herstellen, dan zijn deze kosten ook verzekerd tot een maximum bedrag van € 1.000,-.

Geen vergoeding bij achterstallig onderhoud

Zowel voor de woonhuisverzekering als de inboedelverzekering geldt dat stormschade alleen vergoed wordt als het voorwerp dat beschadigd is in goede staat was. Waren de palen van je schutting bijvoorbeeld rot en waait de schutting om door een storm, dan wordt dit niet vergoed. Bij onvoldoende onderhoud, slijtage, ouderdom, verrotting en roest is schade namelijk niet gedekt.

Eigen risico bij stormschade

Voor alle stormschade geldt een eigen risico van € 250,- per storm of per gebeurtenis. Zijn er tijdens een storm dus een paar dakpannen van het dak gewaaid en de reparatie kost niet meer dan € 250,-? Dan hoef je de schade niet te melden, want deze wordt niet vergoed.

Is stormschade aan je auto verzekerd?

Schade aan je auto door storm, bijvoorbeeld als je voertuig omwaait of als er iets tegen je auto aan waait, is verzekerd als je een autoverzekering hebt met de dekking WA+ Beperkt Casco of WA+ Volledig Casco (ook wel Allrisk). Met alleen een WA-dekking ben je niet verzekerd tegen stormschade. Schade aan je auto door storm heeft overigens geen gevolgen voor je trede op de bonusmalusladder en je aantal schadevrije jaren. Voor stormschade aan je auto hoef je dan ook geen schadeformulier in te vullen zolang er geen andere partij bij betrokken is.

Wat moet je doen als je schade hebt door storm?

Als je schade hebt aan je woning, tuin of spullen door een storm, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk herstellen. Bij Interpolis helpen we je graag zo goed en snel mogelijk weer verder. Dit gaat in 3 stappen, namelijk:
 1. Verzamel alle informatie
  Denk hierbij aan alle gegevens van de spullen: afmetingen, materialen, merk, type, ouderdom en andere (bijzondere) kenmerken. Maak ook foto's van de schade voor een duidelijk beeld. Op basis hiervan kan Interpolis namelijk een goede inschatting maken van de schade. 

 2. Meld de schade
  Via de website of Interpolis app kun je schade door storm 24/7 melden. Je ziet dan vaak direct of de schade wel of niet gedekt is. Als het online melden niet meteen lukt, dan kun je dat ook later doen. Schade door storm mag je binnen enkele weken melden. Kun je niet meer veilig in je huis wonen vanwege de stormschade, neem dan direct contact op via +31 13 580 1234.

 3. Wij regelen het verder voor je
  Aan de hand van jouw schademelding kijken we naar de beste oplossing voor duurzaam herstel van je schade. Je kiest zelf hoe je de schade laat herstellen, tijdens het melden van je schade wordt hierom gevraagd. Interpolis zorgt vervolgens voor de reparatie, vervanging of betaling.

Wat moet je doen als je schade spoed heeft?

Kun je door stormschade niet meer in je woning wonen, slapen of werken, of heb je extreme wateroverlast? Dan heeft de schade spoed en moet er direct actie worden ondernomen. Je hebt in dat geval 3 opties:
 1. Interpolis schakelt een monteur in.
  Bel Interpolis op +31 13 580 1234. Wij gaan direct met je schade aan de slag en een van onze schadeherstelbedrijven neemt binnen een half uur contact met je op.
 2. Je schakelt zelf een reparateur in.
 3. Je voert zelf een spoedreparatie uit.

Voor optie 2 en 3 geldt dat je niet hoeft te wachten met de reparatie tot je ons gesproken hebt. Maak duidelijke foto's van de schade en de situatie, onthoud het aantal uren dat je met herstel bezig bent en bewaar facturen van de kosten. Alle kosten van de noodvoorziening zijn verzekerd. Houd er wel rekening mee dat er een eigen risico geldt van € 250,-.

Hoe kun je stormschade voorkomen?

Hoewel we weinig invloed hebben op het weer, kunnen we wel veel doen om de kans op schade door storm te verkleinen

Is er storm op komst, dan kun je vóór de storm al veel doen, zoals:

 • Sluiten van alle ramen en deuren, denk hierbij ook aan dak- en klapramen.
 • Parkeer de auto onder een stevige overkapping of binnen, in ieder geval niet onder of dicht bij een boom.
 • Zorg ervoor dat luifels en zonwering opgerold of ingeklapt zijn.
 • Berg losse materialen en tuinmeubilair op of zet het vast.
 • Controleer of zonnepanelen, schotels, vlaggenmasten etc. nog goed bevestigd zijn.

Tijdens een storm staat persoonlijke veiligheid voorop:

 • Blijf zoveel mogelijk binnen.
 • Wacht met reparaties en noodvoorzieningen tot de storm voorbij is.
 • Moet je toch op pad, houd dan deuren of portieren van auto's stevig vast bij in- en uitstappen.

Storm en regen komen vaak samen. Verklein de kans op extra schade na de storm:

 • Laat schade aan daken en ruiten zo snel mogelijk herstellen of dek af met zeil.
 • Inspecteer de dakbedekking en zet losliggende dakpannen vast.
 • Check of er lekkagesporen zijn onder het dak of bij de plafonds.

Controleer ook regelmatig je huis, tuin en bijgebouwen om bij storm de risico's op schade zo veel mogelijk te verkleinen. Is de schutting nog stevig, zitten alle zonnepanelen goed vast, zijn alle bomen nog gezond? Een storm kan zomaar opsteken en daar kun je maar beter goed op voorbereid zijn.

Benieuwd hoe je je woning beschermt tegen andere weertypen zoals zon, sneeuw, regen of vrieskou? Lees dan dit artikel