Dakpannen die van het dak waaien, tuinmeubelen die de lucht in vliegen, een boom die omvalt; een storm kan zorgen voor veel schade. Het is daarom belangrijk om te weten welke schade door storm wel en niet verzekerd is. Maar minstens zo belangrijk is het om te weten hoe je stormschade kunt voorkomen en wat je moet doen als je schade hebt aan jouw spullen door een storm. In dit artikel vind je hier meer informatie over.
In Nederland kan het behoorlijk waaien. Het KNMI en de weerberichten spreken van een storm als de gemiddelde windsnelheid minimaal 14 meter per seconde is. Wij volgen het KNMI en verzekeren schade door toedoen van harde wind en storm in de volgende situatie. Op het moment van de schade moet de wind minimaal windkracht 7 op de schaal van Beaufort zijn. Schade die veroorzaakt is door wind bij windkracht 6 of lager, wordt niet vergoed.
Wat precies verzekerd is bij stormschade is afhankelijk van je verzekering. Zo is stormschade aan je huis, tuin en schuur, zoals dakpannen, schutting, beplanting, zonnepanelen en ramen verzekerd op je woonhuisverzekering. Schade door storm aan spullen in of aan je huis, zoals zonwering, schotelantennes en spullen die je buiten gebruikt, zijn verzekerd op je inboedelverzekering. Wil je weten wat precies wel en niet verzekerd is bij stormschade, bekijk dan dit handige overzicht.
Ben je bij Interpolis verzekerd, dan betalen we alle kosten om je woning weer in dezelfde staat terug te brengen als op het moment van voor de stormschade. Daaronder vallen de kosten van de materialen en reparatie. Voor spullen die niet gerepareerd kunnen worden, betalen we de dagwaarde of nieuwwaarde. Welk bedrag we betalen hangt af van hoe oud je spullen zijn en welk eigen risico je hebt.
Voor optie 2 en 3 geldt dat je niet hoeft te wachten met de reparatie tot je ons gesproken hebt. Maak duidelijke foto's van de schade en de situatie, onthoud het aantal uren dat je met herstel bezig bent en bewaar facturen van de kosten. Alle kosten van de noodvoorziening zijn verzekerd. Houd er wel rekening mee dat er een eigen risico geldt van € 250,-.
Hoewel we weinig invloed hebben op het weer, kunnen we wel veel doen om de kans op schade door storm te verkleinen.
Is er storm op komst, dan kun je vóór de storm al veel doen, zoals:
Tijdens een storm staat persoonlijke veiligheid voorop:
Storm en regen komen vaak samen. Verklein de kans op extra schade na de storm:
Controleer ook regelmatig je huis, tuin en bijgebouwen om bij storm de risico's op schade zo veel mogelijk te verkleinen. Is de schutting nog stevig, zitten alle zonnepanelen goed vast, zijn alle bomen nog gezond? Een storm kan zomaar opsteken en daar kun je maar beter goed op voorbereid zijn.
Benieuwd hoe je je woning beschermt tegen andere weertypen zoals zon, sneeuw, regen of vrieskou? Lees dan dit artikel.