Je woning isoleren: het hoe, wat en waarom

Het is áltijd een goed moment om je woning te isoleren. In welk seizoen je ook aan de slag gaat, je hebt sowieso profijt. Alles over het hoe, wat en waarom van goede woningisolatie.

Vlak voor de winter of aan de vooravond van een snikhete zomer; het isoleren van je woning betekent hoe dan ook winst. Voor je portemonnee, maar ook voor het milieu en jouw eigen woongenot. Doorpakken is dus een aanrader, het liefst zo snel mogelijk. Als duwtje in de juiste richting zetten we hier de voordelen voor je op een rij.

3 redenen om te isoleren

Hebben we het over de voordelen van isoleren, dan hebben we het over grofweg 3 verschillende zaken. Isoleren is goed voor: 

  • Een lagere energierekening

  • Isolatie houdt in de wintermaanden de kou buiten. In de zomer laat het de hitte juist niet binnen. Je hoeft door het jaar heen dan ook minder te stoken en te koelen. Dat leidt tot minder kosten voor je energieverbruik. 

  • CO2-reductie

  • Minder stoken en koelen heeft ook een lagere uitstoot tot gevolg. Naast financieel aantrekkelijk is het dus ook erg goed voor het milieu. 

  • Een warm huis in de winter, een koele woning in de zomer

  • Door isolatie heb je in de winter niet met tocht van doen. Ook verliest je huis minder warmte via muren, vloeren of dak. Tijdens de steeds vaker voorkomende hittegolven hoef je daarnaast geen gruwelijke warmtes binnenshuis meer te doorstaan. Veel extra woongenot dus!

Veel manieren om je woning te isoleren

Met isoleren aan de slag? Je kunt dan natuurlijk meteen naar de kit- of een PUR-spuit grijpen. Maar volgens Sjak van Nieuwkuijk, manager Veiligheid en Preventie van Interpolis, is het vaak veel interessanter om het écht grondig aan te pakken. “Wil je verschil merken op financieel gebied, milieugebied én qua wooncomfort? Dan is het van belang om zowel je muurisolatie als je vloer-, dak- en glasisolatie onder de loep te nemen. Het is misschien een flinke uitgave, afhankelijk van de staat van je huis en de al getroffen isolerende maatregelen natuurlijk. Maar op termijn verdien je die meer dan terug. Ik vraag me altijd af: wat houdt je tegen?”

Sjak: “In oudere woningen is warmteverlies via de buitenmuren bijvoorbeeld vaak een probleem. Dan is muurisolatie echt een must. Ook vloeren kunnen door een gebrek aan afdoende isolatie akelig koud aanvoelen. Dat is relatief eenvoudig te verhelpen door goede vloer- of kruipruimte-isolatie. Een geïsoleerd dak reduceert daarnaast warmteverlies en binnendringende kou in huis. En ook glasisolatie helpt de temperaturen te reguleren. Er zijn mogelijkheden te over.”

De kosten en baten; wat levert isoleren jou op?

MilieuCentraal deed onderzoek naar de gemiddelde kosten én baten van isoleren. Jouw eigen uitgaven en besparingen zijn natuurlijk afhankelijk van het soort huis, de staat ervan, het aantal bewoners en je stookgedrag. Maar MilieuCentraal geeft een indicatie. Hieronder wat gemiddeldes op een rijtje voor een ‘normale’ tussenwoning met 3 bewoners:
Tabel met isolatiemethoden en terugverdientermijn

Regelingen voor energiebesparende maatregelen

Al ben je er op de lange termijn mee geholpen, grondig isoleren kan voor huiseigenaren een financiële kostenpost zijn. Sommigen zullen daar geen moeite mee hebben. Voor anderen is het een reden om het uit- of zelfs af te stellen. Toch hoef je zo’n bedrag niet altijd handje contantje klaar te hebben liggen.

In bepaalde gevallen is overheidssubsidie beschikbaar; tijdelijk zelfs tot 30% van het isolatiebedrag. Ontdek direct of jij in aanmerking komt voor deze subsidie. Huiseigenaren kunnen energiebesparende maatregelen ook meefinancieren bij de aankoop van een woning. En bestaande eigenaren kunnen ze vaak alsnog meefinancieren door hun hypotheek te verhogen. De maandelijkse lasten nemen dan wat toe, maar de stookkosten gaan omlaag. Met een terugverdientijd van enkele jaren zit je na die tijd helemáál gebakken.

Woning isoleren

Isoleren via Interpolis

Denk jij er ook over om je woning te isoleren? Volgens Sjak is het altijd aan te raden om een erkend bedrijf in te schakelen. “Die werken nauwkeurig, professioneel en aan de hand van de Nederlandse wet- en regelgeving. Ook weet je zeker dat ze iedere klus van begin tot eind kunnen uitvoeren.”

Hij voegt nog toe: “Voor de IsoleerWijzer – een initiatief van Interpolis – werken wij samen met vaste partners; QBuild en Pluimers Isolatie. Partijen die wel van wanten weten en die bij problemen altijd voor een goede oplossing zorgen. Ze gebruiken daarnaast uitsluitend de hoogste klasse brandvrije isolatiematerialen. Zo word je door het isoleren van je huis niet opeens met een ander probleem opgescheept. Daar herken je wat mij betreft de echte professionals aan. Die kijken verder dan alleen hun eigen vakgebied.”

Meer informatie over IsoleerWijzer

Lees meer over isoleren op de website van IsoleerWijzer. Hier kun je ook een snelle check doen voor een schatting van de kosten voor het isoleren van jouw huis.