Zo voorkom je waterschade in huis.

Van een paar druppels tot aan een waterballet; vochtschade in of aan je woning is nooit prettig. Hoewel het soms 'gewoon' een kwestie van domme pech is, kun je de kans op narigheid wel flink verkleinen. Hoe? Wij spraken met onze schade-expert Wim Mensink en zetten zijn tips voor je onder elkaar. Zo kun jij met zijn goede raad aan de slag. En voorkomen we samen dat jouw woongenot in het water valt.

Tips om waterschade te voorkomen.

Omdat geen huis hetzelfde is, brachten we de tips van Mensink in categorieën onder. En wel in de verschillende ruimten die een woning kan hebben. Zo zie je makkelijk en snel wat op jouw woonsituatie van toepassing is. En kun je direct meters maken om waterschade actief tegen te gaan.

Overloop of hal

  • Mensink: 'Controleer regelmatig of de watermeter loopt wanneer je géén water gebruikt. Is dit het geval, dan kan er sprake zijn van een lekkage binnen het waterleidingensysteem.'

 

Keuken

  • Een poetsbeurt op z’n tijd is geen overbodige luxe. Door je keukenafvoeren jaarlijks onder handen te nemen bijvoorbeeld, kun je een hoop leed besparen. Mensink legt uit hoe je dit het beste aanpakt: 'Plaats een emmer onder de afvoer en verwijder de dop onderaan de sifon. Draai de kraan een klein beetje open. En laat het water lopen totdat het helder is. Plaats dan de dop van de sifon terug en spoel hem nog even goed met water door.'

 

Badkamer

  • Het is verstandig om de kitranden in je badkamer jaarlijks op gebreken te controleren. Mensink: 'Kitranden beschermen tegen vocht en schimmels. Wanneer ze niet waterdicht zijn, bestaat dan ook het risico op flinke waterschades.'
  • De expert vervolgt: 'En ben je toch met een inspectie in je badkamer bezig? Neem dan meteen de voegen in de keuken, het toilet en rond je kozijnen onder de loep. Stuit je tijdens je controle op verdroging of openstaande naden, dan is er werk aan de winkel. Schakel hiervoor een erkend bedrijf in.'
  • Net als in de keuken is het ook in de badkamer van belang om jaarlijks alle afvoeren schoon te maken. Gebruik bij deze activiteit nooit chemische ontstoppers. Die maken je leidingen poreus, met mogelijke lekkages tot gevolg.
  • Roest is kwetsbaarder dan metaal. Corrosie – een aantasting die kan ontstaan als metaal met water en zuurstof in contact komt – betekent dus zwakkere waterleidingen. Is de waterdruk tijdens het douchen of handen wassen lager dan je gewend bent? Of is het water dat uit je kraan komt roodbruin of blauwgroen van kleur? Dan is het tijd om je watermeter te controleren. Als die loopt, is het zaak zo snel mogelijk de hoofdkraan van de waterleiding af te sluiten en een professional in te schakelen.

 

Wasruimte

  • Afvoerslangen van wasmachines en drogers zorgen nog wel eens voor problemen. Omdat ze niet goed in de afvoerleiding vastzitten bijvoorbeeld. Controleer ze dus goed. En plaats voor de zekerheid een lekbak onder je wasmachine, voor het geval er interne lekkages ontstaan.
  • Alle machines die aangesloten zijn op je waterleiding zijn bij voorkeur van een waterslot voorzien. Zo’n slot zorgt er namelijk voor dat er niet onnodig veel water naar een apparaat stroomt. Controleer of jouw machine is uitgerust met een dergelijk slot. Is dit niet het geval? Dan bestel je het eenvoudig online.

 

Buitenomgeving

  • Je hoeft er niet eens je dak voor op om te controleren of je dakpannen nog goed liggen. Het kan namelijk gewoon vanaf een afstand. Een jaarlijkse inspectie hoeft dus niet veel tijd te kosten. Helemáál goed en efficiënt bezig zijn? Neem dan ook meteen de nok van je dak in de controle mee. Je hoort geen scheurvorming in de eventueel aanwezige specie te ontdekken.
  • Loodslabben van je schoorsteen moeten goed op de dakpannen aansluiten. Is dat niet het geval, dan is het tijd voor actie.
  • De dakgoten jaarlijks schoonmaken zorgt ervoor dat hemelwater een vrije doorgang naar de afvoer heeft. Het voorkomt overstromingen en drek dat langs de muren van je woning naar beneden stroomt. Staat je woning in een bosrijke omgeving? Pleeg dit onderhoud dan meerdere keren per jaar. Takken, bladafval en je dakgoot zijn immers geen goede combinatie.
  • Een plat dak en de bijbehorende afvoer wordt bij voorkeur ieder halfjaar op vuil gecontroleerd. Met een schoon dak voorkom je ongewenste plantengroei en daarmee schade aan de dakbedekking.
  • Al eens van een groen dak gehoord? Dat is – ook om waterschade te voorkomen – echt het overwegen waard. Het sedum op zo’n groen dak vangt tijdens heftige regenbuien namelijk water op en houdt het vast. Dat biedt het riool verlichting en helpt dus waterschades aan je woning te voorkomen.
  • Een plat dak van bitumen dakbedekking dat ouder is dan 10 jaar, moet ook op scheuren en gaten gecontroleerd worden. Uitdroging van het dakleer is bij oudere daken een bekend probleem.
  • Als een loodaansluiting van je platte dak en opgaande muur te lang is of in een plas water ligt, dan kan er achterlangs water naar binnen stromen. Schakel bij een gebrekkige aansluiting dus altijd een gecertificeerde dakdekker in.

 

Overig

  • Ga je op vakantie? Zet de thermostaat dan niet lager dan 12 graden. Hiermee voorkom je bevriezing van water- en cv-leidingen tijdens (onverwachte) vorst. En mogelijke scheurvorming in de leidingen, omdat water uitzet als het bevriest.
  • Plaats een watersensor in de badkamer, keuken en bij de wasmachine. Druppelt het ergens? Dan gaat er direct een alarm af. En bij sommige modellen ontvang je een melding op je smartphone.
  • Controleer 1 keer per jaar de waterdruk van je verwarmingsinstallatie. Doe dit op een vast moment. Wanneer de wintertijd ingaat bijvoorbeeld. Voor zowel de centrale verwarming als de warmtepomp geldt dat de druk tussen de 1,5 en 2 bar moet liggen. Mensink: 'Constateer je een te lage druk? Vul het apparaat dan aan met water. En controleer de waarde op de drukmeter na enkele dagen nog een keer. Is die weer gedaald? Schakel dan een installateur in. Een lekkage in de installatie kan hier namelijk de veroorzaker van zijn.'

Verzeker je woning en spullen tegen waterschade.

Soms is waterschade simpelweg niet te voorkomen. Of heb je gewoon een keer pech. Met onze Woonhuisverzekering is waterschade aan jouw woning gedekt. En met de Inboedelverzekering zijn je spullen verzekerd.