Een onderneming van betekenis: zorgen voor de toekomst met een veilig en duurzaam bedrijfspand

Bij de aanduiding ‘duurzaam bedrijfspand’ wordt vaak gedacht aan energie besparen, maar ‘duurzaam’ verwijst ook naar een lange levensduur van gebruikte materialen, minder impact op het milieu en zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Interpolis sprak met ondernemers Herman de Jong en Anita Smits die - geconfronteerd met uitdagende omstandigheden - kansen zagen om hun bedrijfspand veiliger, duurzamer en toekomstbestendig te maken.

Inzichten uit de Interpolis Bedrijvenmonitor

  • De gevolgen van brand zijn groot: Vier op de tien bedrijven die afbranden, gaan failliet. 
  • Eén op de tien mkb-bedrijven geeft zichzelf een onvoldoende voor de beveiliging tegen brand blijkt uit onze Interpolis Bedrijvenmonitor
  • Eén op de vier bedrijfsbranden is het gevolg van defecte elektra. Een regelmatige SCIOS Scope 10-keuring brengt de risico’s op het ontstaan van brand in kaart.

Miljoenenschade door brand

De leliekwekerij van Herman de Jong ging op 28 juni 2020 in vlammen op. Dertien jaar hard werken wordt in één middag voor een groot deel weggevaagd. Het loepeffect van een stuk glas is de waarschijnlijke oorzaak van de brand in de kwekerij. Een miljoenenschade is wat er overblijft als de vlammen gedoofd zijn.

Bundeling van kennis en daadkracht

Stoppen is geen optie, ik wil gewoon door’ zegt Herman meteen. Dat lukt. Door de inzet van medewerkers, collega-tuinders en met hulp van zowel een gewas- als technisch schade-expert van Interpolis komt er een oplossing om snel door te kunnen gaan. Hoewel de ravage enorm is, draait een deel van het bedrijf drie weken later weer.

Duurzame verbeterslagen

Die snel gerealiseerde oplossing is tijdelijk. Er moest een nieuw pand komen. De gebouwen verzekering die Herman de Jong had afgesloten dekt het bedrag nodig om het pand te herbouwen. Na adviesgesprekken met Interpolis besluit Herman om het nieuwe bedrijfspand met extra aandacht voor veiligheid en duurzaamheid op te bouwen. Er wordt geïnvesteerd in een geïsoleerd dak. LED-verlichting maakt het bedrijf veiliger en energiezuiniger. Dankzij een slim stoom-procedé kan de kweekgrond eindeloos worden hergebruikt. En veel van de gebruikte stroom kan het bedrijf inmiddels zelf produceren. ‘De brand heeft ook iets goed gebracht’ concludeert Herman.

Zorgen voor de toekomst

Door te zorgen voor een duurzame én veilige werkomgeving is de kans op schade kleiner. Daar helpt Interpolis graag bij, met ondernemers en experts ontwikkelen we oplossingen en diensten voor veilige bedrijfspanden. Lees hier waarom we dat belangrijk vinden.

Van veehouderij naar energie-neutrale B&B

36 jaar lang bestierden Anita Smits en haar man Jack hun veehouderij in Milheeze. Toen de gemeente aankondigde direct naast hun bedrijf een golfbaan aan te leggen ging het roer om. De veehouderij werd omgebouwd tot een volledig energieneutrale Bed & Breakfast met twaalf gastenkamers.

Genieten van rust en natuur

Extra regels, veranderingen en de omslag van de publieke opinie maakten het werk op de veehouderij steeds lastiger. Het gaf stress. Anita speelde al langer met het idee ooit een B&B te beginnen. ‘Ik houd van mensen, van sociaal contact, van verhalen horen en vertellen. Het is prachtig om mensen hier te kunnen laten genieten van de rust en de natuur, zoals het natuurgebied De Stippelberg hiernaast. Het was een grote stap, maar we zijn weer dolgelukkig.’

De blik vooruit, op een schone toekomst

Duurzaamheid was voor Anita cruciaal: ‘We zitten hier in de prachtige natuur; daar moest het goed bij aansluiten. We hadden nog met gas mogen bouwen, maar kozen bewust voor gasloos. Het pand is goed geïsoleerd en helemaal zelfvoorzienend met lucht-warmtewisselaars en zonnepanelen. De blik vooruit, op een schone toekomst.’ Interpolis voerde veiligheids- en risicoanalyses uit in en rondom het pand. Bij een verbouwing of uitbreiding van je bedrijfspand, kun je met andere risico’s en regels te maken krijgen. Voor grotere B&B’s is bijvoorbeeld een omgevingsvergunning nodig voor het brandveilig gebruik van het pand.

Inzichten uit de Interpolis Bedrijvenmonitor 

  • 1 op de 5 bedrijven doet meer dan verplicht is op het gebied van duurzaamheid.
  • Van alle bedrijven in het groot mkb investeert 29% in duurzame energie. Ook het klein mkb (22%) en zzp'ers (14%) investeren daar steeds vaker in.
  • 41% van de ondernemers in het groot mkb is van plan om te gaan besparen op kantoren of bedrijfsruimtes. In het klein mkb geeft 39% aan van plan te zijn om te gaan verbouwen.

Lees hier meer over de BedrijvenMonitor

Als onderneming wil je van betekenis zijn. Ook als het om een bijdrage aan een duurzame toekomst gaat. Daar helpt Interpolis graag bij, samen met ondernemers en experts ontwikkelen we oplossingen en diensten voor het inrichten van een veilige en duurzame werkomgeving. Hiermee verklein je bijvoorbeeld de kans op brand en waterschade. Je kunt er hier meer over lezen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met XTR branded content.
Fotografie: Dick Nicolai