Zo verklein je de kans op inbraak in en diefstal van je auto

De dupe worden van een auto-inbraak of -diefstal. Je denkt er liever niet over na. Toch is het verstandig hier eens bij stil te staan. Want door het nemen van een aantal preventieve maatregelen, verklein je de kans op diefstal uit of van jouw auto wel degelijk. In dit artikel delen we tips over hoe jij de kans op inbraak in en diefstal van je voertuig verkleint.

Het aantal autodiefstallen en -inbraken kende vorig jaar een flinke dip. Waarschijnlijk het resultaat van veel thuisblijvers in coronatijd; zowel autobezitters als criminelen. 'Maar inmiddels zitten we weer zo'n beetje op het niveau van vóór die periode', zo vertelt senior data-analist Jan-Willem Blank van Interpolis. 'Dus je kunt je voorstellen dat het weer belangrijker wordt om aan preventie te doen. Dat kan je een hoop leed besparen.'

Merk en parkeerlocatie vaste risicofactoren

In 2021 kreeg omgerekend ruim 1 op de 500 Nederlanders met een inbraak in een motorvoertuig te maken. Fikse aantallen. Maar de kans dat je als autobezitter slachtoffer van inbraak werd, was in werkelijkheid zelfs nog groter. 'In de genoemde berekening zijn álle Nederlanders meegerekend. Dus ook kinderen onder de 18 en personen zonder rijbewijs of voertuig bijvoorbeeld. Maar die groepen overkomt zo'n delict natuurlijk niet.' En als je dan ook nog bedenkt dat de aantallen in 2021 relatief laag waren vergeleken met eerdere jaren, begrijp je dat de analist tot preventie adviseert. 'Denken mij overkomt dat niet heeft absoluut geen zin. Alert zijn is nodig.'

Ja, er zijn wat vaste factoren die bepalend zijn voor het risico dat je loopt. Zaken die je niet zo makkelijk verandert. Het merk auto waarin je rijdt bijvoorbeeld. Zo hebben criminelen het bij zowel diefstallen als inbraken het vaakst gemunt op Volkswagens, Toyota's en BMW's. Maar ook de locatie waar je parkeert is van invloed. Neem de provincie Utrecht. Daar is de kans dat er in je voertuig ingebroken wordt bijna 2 keer groter dan gemiddeld in heel Nederland, zo blijkt uit data van de analist. Wat diefstallen betreft moet je vooral in Noord-Holland en Limburg extra waakzaam zijn. En in Friesland, Overijssel en Zeeland zit je op dat gebied dan weer een stuk veiliger. 'Woon je bijvoorbeeld in Utrecht, dan is verhuizen een vrij drastische stap om inbraak te voorkomen. Wel kun je een aantal maatregelen nemen die jouw kansen positief beïnvloeden. Wel kun je een aantal maatregelen nemen die jouw kansen positief beïnvloeden', aldus de analist.

Raadpleeg altijd eerst de AutodiefstalBarometer

Met extra maatregelen vergroot je de kans dat de spullen die je in je auto hebt, van jou blijven. Denk aan een navigatiesysteem dat je net nieuw hebt aangeschaft. 'Maar ook airbags worden nog steeds vaak gestolen. In dat geval is de schade altijd groot. Want dieven moeten het hele dashboard daarvoor kapot knippen. Dat wil je dus gewoon voorkomen.' De eerdergenoemde inbraak-aantallen zijn overigens inclusief diefstallen van auto-onderdelen die van buitenaf buitgemaakt worden. 'Zijspiegels, wieldoppen en katalysators bijvoorbeeld. Ook die zijn onder dieven gewild.'

Blank adviseert allereerst om regelmatig de AutodiefstalBarometer te raadplegen. Rijd je ergens anders naartoe, dan brengt deze tool op basis van je nummerbord en parkeerlocatie het risico op autodiefstal of -inbraak in kaart. 'Ga je bij iemand op bezoek? Dan zie je gemakkelijk en snel hoeveel auto-inbraken er de afgelopen maand in dat postcodegebied plaatsvonden. Net als het aantal gestolen auto's in die buurt. Zo kun je inschatten hoe waakzaam je moet zijn. En of je misschien niet liever een stukje verderop parkeert.'

Neem aanvullende maatregelen

Helaas, met enkel de AutodiefstalBarometer raadplegen kom je er niet. Welke maatregelen je kunt nemen om de kans op diefstal uit of van jouw auto te voorkomen? We hebben ze hieronder voor je opgesomd. 

  • Parkeer in het licht en zicht
    Opgemerkt worden? Daar houden dieven niet van. Parkeer je auto daarom altijd op een verlichte plek, die goed zichtbaar is vanaf de stoep of straatkant. Kun je jouw voertuig in een garage stallen? Op een oprit parkeren? Of achter een poort neerzetten? Maak dan van die optie gebruik. Dat is veruit het veiligst.
  • Draai je wielen richting de stoeprand
    Zet je wielen in de richting van de stoeprand wanneer je parkeert. Een autodief moet dan eerst achteruitrijden om het parkeervak te verlaten. Dat kost extra tijd. De voorkeur zal daardoor uitgaan naar een andere auto.
  • Benut je stuurslot
    Het gebruiken van je stuurslot; maak er een gewoonte van. Deze beveiliging zit standaard op elke auto. En je activeert het heel eenvoudig. Zet je motor uit en haal je sleutels uit het contact. Draai je stuur vervolgens een klein stuk naar links of rechts, totdat je een klik hoort.
  • Nog zekerder van je zaak zijn? Combineer het interne stuurslot met een externe variant. Je bevestigt die vorm van beveiliging tussen of op je stuurwiel, of eroverheen. Dat zorgt voor een extra blokkade. Het is heel zichtbaar en schrikt dieven af omdat het een snelle diefstal onmogelijk maakt. Het overwegen waard dus.
  • Zorg dat er niets te halen valt
    Laat waardevolle spullen zoals je smartphone, tablet of laptop niet in je auto liggen. Ook niet onder een stoel of op een andere 'geheime' plek. Dieven kunnen ze namelijk via het Bluetooth-signaal detecteren. Kun je jouw apparaten om een bepaalde reden écht niet meenemen? Schakel ze dan helemaal uit. Zo zijn ze niet traceerbaar.
  • Laat zien wat je (niet) in huis hebt
    Sta je vaak of voor langere tijd op dezelfde plek? Laat je dashboardkast dan open staan. Zo zien dieven dat er niets van grote waarde in verscholen zit.
  • Vergrendel je auto
    Sluit je auto goed af. Altijd. Ook tijdens het laden en lossen van je boodschappen, bijvoorbeeld. Autodieven zijn sneller dan je denkt.
  • Schakel het autoalarm in
    Beschikt jouw voertuig over een alarm? Laat het dan automatisch inschakelen bij het vergrendelen van je auto. En maak met stickers op je ruiten kenbaar dat er een alarmsysteem actief is. Dit schrikt inbrekers af. Heeft je auto geen alarm? Overweeg dan de aanschaf van een mobiel inbraakalarmsysteem. Gemakkelijk in gebruik, effectief en betaalbaar.
  • Berg je autosleutel goed op
    Heb je een auto met een keyless-sleutelsysteem? Bewaar je autosleutel(s) dan altijd op minimaal 6 meter afstand van het voertuig. Zo maak je het voor dieven onmogelijk om het signaal op te vangen en te kopiëren. Is het bewaren van deze afstand lastig in jouw specifieke woonomgeving? Schaf dan bijvoorbeeld de LoJack KeyJack aan. Dit opbergzakje voor je autosleutel blokkeert het signaal naar buitenaf.
  • Graveer je kenteken in je ruiten
    Laat je het autokenteken in je ruiten graveren? Dan maak je diefstal van het voertuig veel minder aantrekkelijk. Want een dief moet dan niet alleen de kentekenplaat vervangen. Ook de ramen.
  • Laat je kenteken vastschroeven 
    Diefstal van kentekenplaten; de politie waarschuwt er steeds vaker voor. Jaarlijks worden er zo'n 20.000 exemplaren als gesloten opgegeven. Waarom ze zo in trek zijn bij dieven? Zij tanken ermee zonder te betalen of plegen er een overval of inbraak mee. Laat je plaat daarom vakkundig vastschroeven. Bij een autogarage of een Kentekenloket-vestiging bijvoorbeeld.
  • Registreer kostbare spullen
    Met het registeren van je eigendommen voorkom je geen diefstal. Maar wanneer er ingebroken wordt, is de kans wel groter dat je jouw bezittingen terugvindt. Er zijn verschillende registratiemogelijkheden. Zo ontwikkelde de politie kant-en-klare kaarten. Daarop noteer je eenvoudig de serienummers en IMEI-nummers van je bezittingen. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van de Stop Heling-app van de politie.

Zorg dat je goed verzekerd bent

Al kom je met de bovenstaande tips een heel eind, een auto-inbraak of -diefstal is helaas niet altijd te voorkomen. Een goede verzekering is dan ook van belang. Je hoopt hem natuurlijk nooit nodig te hebben. Maar mocht het wel zover komen, dan kun je erop terugvallen. Weten wat de mogelijkheden bij Interpolis zijn? Lees meer over onze autoverzekering.