Doen of laten: gordijnen en rolluiken dicht als je weg bent?

Je gordijnen en rolluiken sluiten als je meerdere dagen van huis gaat. Doen of laten? Het is een kwestie waarover iedereen een mening heeft. Wij vroegen het aan 2 experts. Zij schijnen hun licht over de voor- en nadelen van gesloten raambekleding. En geven antwoord op de vraag: doen of niet doen?

Wat nu echt verstandig is, blijft in het midden. We vroegen het aan Marcelino Levering, adviseur woninginbraken bij Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en Sjak van Nieuwkuijk, preventie- en risico-expert bij Interpolis.

(N)iemand thuis

Marcelino Levering steekt direct van wal: "Je huis bij een vakantie achterlaten met gesloten gordijnen en/of rolluiken zorgt vaak voor een veilig gevoel. Want inbrekers zien op het 1e oog niet dat er niemand thuis is. Maar we moeten ons beseffen dat dit in een paar dagen kan veranderen. Indringers staan er namelijk bekend om dat ze meerdere keren poolshoogte nemen voordat ze toeslaan. Zodra ze bij een potdichte woning opmerken dat hier telkens geen enkele vorm van activiteit is, weten ze vaak hoe de vork in de steel zit. En het feit dat de gordijnen en rolluiken ook overdag gesloten blijven, onderstreept dit alleen maar."
Slaat een inbreker toe bij een afgesloten woning? Dan geeft dit alle vrijheid om op zoek te gaan naar waardevolle spullen. Van buitenaf is immers niks te zien, en dit geeft de indringer vrij spel
Sjak van Nieuwkuijk, preventie- en risico-expert bij Interpolis

Inbraakwerend en -gevoelig

Levering haakt aan en zoomt specifiek in op gesloten rolluiken. "Deze raambedekkers maken de weg naar binnen toe voor inbrekers moeilijk. En het forceren ervan gaat gepaard met een hoop lawaai. Je kunt dus wel degelijk spreken van een inbraakwerende functie." Maar daar waar rolluiken kunnen afschrikken, trekken ze juist ook inbrekers aan. "Het wekt de indruk dat er iets te halen valt. En zodra de indringers binnen zijn kunnen ze ook nog eens ongestoord te werk gaan," aldus de expert.
Het wekt de indruk dat er iets te halen valt
Marcelino Levering, adviseur woninginbraken
Van Nieuwkuijk waarschuwt daarnaast voor het sluiten van rolluiken als je thuis bent. "Het is in dat geval van groot belang dat ze ook handmatig bedienbaar zijn. Bij brand kan er namelijk kortsluiting in de elektrische besturing optreden waardoor jouw rolluiken niet meer omhoog gaan. Zo ook het exemplaar bij je voordeur niet. En je weet het: bij brand in huis telt iedere seconde om veilig buiten te komen."

Eindoordeel: doen of laten?

Je gordijnen en rolluiken dichtdoen als je weg bent, wat is wijsheid? De experts maken de balans op. 

Laat de gordijnen open, hiermee zet je de inbreker in het zicht voor buurtgenoten. Van Nieuwkuijk: "Zorg voor een bewoonde indruk. Zo vergroot je de kans dat inbrekers niet toeslaan."

Voor rolluiken geldt juist dat je ze het beste kunt sluiten. Ze vormen immers een tijdrovend en luidruchtig obstakel voor inbrekers. "Maar schakel wel hulp in van bijvoorbeeld je buren. En vraag of ze dagelijks je luiken openen en sluiten. Zo zet je inbrekers op het verkeerde been", besluit van Nieuwkuijk.

Tips om inbrekers te slim af te zijn

Levering licht toe: 

  • "Vraag buren of buurtgenoten om hun auto op jouw oprit te parkeren en regelmatig post uit de brievenbus te halen. 
  • Laad je auto, caravan of camper niet recht voor de deur in.
  • Zet een (halfvol) glas water of kopje koffie zichtbaar op de salontafel.
  • En zorg ervoor dat er op verschillende plaatsen en momenten verlichting (met een tijdschakelaar) in huis aan is."

Verzeker je woning en spullen tegen inbraak

Met onze Woonhuisverzekering verzeker je jouw woning tegen inbraakschade. En met de Inboedelverzekering is schade aan of diefstal van je spullen gedekt.
Waarom houdt Interpolis zich hiermee bezig?
Je huis is een plek voor ontspanning en waar je je fijn en veilig wilt voelen. Wij willen samen met jou zorgen voor een thuis met minder brand-, inbraak- en waterschade. Daarom geven wij je handige tips waarmee je de kans op die schades bij jou thuis verkleint. Als het gaat om woninginbraken, check je met de Interpolis InbraakBarometer het aantal inbraken en pogingen tot inbraak bij jou in de buurt van de laatste 3 maanden. Zo weet je altijd welk risico je loopt en wat je kunt doen om de kans op inbraak te verkleinen.