5 tips om deze winter veilig op reis te gaan

Ga jij deze winter nog op vakantie? Een weekendje weg in eigen land of naar de zon? Om verantwoord te kunnen genieten van je vakantie, is een goede voorbereiding belangrijk. We zetten een aantal zaken op een rij.

Tip 1: Reisadviezen kunnen dagelijks veranderen: houd deze goed in de gaten

Of je nu in Nederland vakantie viert of toch de grens over gaat: blijf goed op de hoogte van de actuele corona-ontwikkelingen en -maatregelen op jouw bestemming. Deze kunnen dagelijks veranderen en per regio verschillen. Heeft het gebied waar jij op vakantie gaat een negatief reisadvies (kleurcode oranje of rood)? Dan is het onverstandig om hiernaartoe te reizen. Op de website van de overheid vind je een overzicht van alle (reis)adviezen en maatregelen per land. Hier lees je bijvoorbeeld in welke landen het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes verplicht is. Je kunt maar beter goed voorbereid zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Tip 2: Ga je met de auto op pad? Rijd zonder afleiding

Of je nu een lange of korte rit maakt in de auto: veiligheid staat voorop. Zeker bij wat langere afstanden, bijvoorbeeld naar wintersportgebieden, kan het voorkomen dat je de focus op het verkeer verliest. De smartphone is een grote afleider in de auto. Download daarom de AutoModus app, die je helpt om jouw telefoon te negeren als je onderweg bent.

Tip 3: Controleer je auto

Check voor vertrek de bandenspanning, de slijtage van het bandprofiel en of winterbanden op de plaats van bestemming verplicht zijn. Vul alle vloeistoffen goed aan en controleer of alle verlichting goed werkt. Neem daarnaast voldoende reservemateriaal mee en een noodhulppakket met startkabels en een sleepkabel. Ga je naar de sneeuw? Vergeet dan niet je sneeuwkettingen en een warme deken voor onderweg. 

Ondanks alle goede voorbereidingen, is het natuurlijk niet altijd te voorkomen dat je autopech krijgt. Het is daarom handig om goede pechhulp af te sluiten.

Tip 4: Laat je woning veilig achter

Niets is vervelender dan terugkomen van vakantie en er dán achter komen dat er in je huis is ingebroken. Zorg voor de juiste voorzorgsmaatregelen, zodat je jouw huis met een goed gevoel achterlaat. Sluit alle deuren en ramen, maar maak het ook weer niet overduidelijk dat je weg bent. Een timer zetten op je verlichting is ook verstandig. Zo lijkt het alsof er leven in huis is. Daarnaast kun je de buren vragen om af en toe de gordijnen te openen en de kliko buiten te zetten.


Wil je zelf een oogje in het zeil kunnen houden terwijl je van huis bent? Dan kan een beveiligingssysteem een uitkomst bieden. Lees dan het artikel waarin we tips geven over waar je op moet letten bij het installeren van een beveiligingscamera.

Tip 5: Sluit een reisverzekering af

Je reisverzekering is al geldig vanaf 1 geboekte overnachting. Hierdoor ga je misschien wel vaker op vakantie dan je denkt en kan een doorlopende reisverzekering voordelig zijn.


Let op dat je geen dekking hebt op je reisverzekering als je een niet-noodzakelijke reis maakt naar een gebied met een negatief reisadvies. Lees meer informatie over het coronavirus en de reis- en annuleringsverzekering van Interpolis.