Dit verandert er in de basis zorgverzekering van 2022

Ieder jaar op Prinsjesdag maakt de regering de plannen voor het aankomende jaar bekend in de Miljoenennota. Hierin worden ook de veranderingen in de basisverzekering aangekondigd. Wij vertellen je wat er in de basisverzekering van 2022 verandert.

Wat is de basisverzekering?

De basisverzekering is bedoeld om iedereen te verzekeren van zorg die medisch noodzakelijk is. Het wordt daarom ook wel een ziektekostenverzekering of zorgverzekering genoemd. Een basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Dit is dus bij iedere zorgverzekeraar gelijk. Je kunt deze basisverzekering uitbreiden met aanvullende verzekeringen als je meer zorg verwacht te gebruiken in het aankomende jaar. 

Dit verandert er in de basisverzekering

De kosten in de zorg zijn gestegen. Daarom verwacht het kabinet dat de premie voor 2022 iets stijgt. Wat de premie precies wordt, weten we nog niet. Uiterlijk 12 november maken alle zorgverzekeraars de maandelijkse premie voor het komende jaar bekend.

Doordat de premie stijgt, zal ook de maximale zorgtoeslag in 2022 worden verhoogd om mensen met een lager inkomen tegemoet te komen. Voor 1-persoonshuishoudens stijgt de maximale toeslag met ongeveer € 36,- per jaar. Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de maximale toeslag met ongeveer € 40,- per jaar.

Het eigen risico blijft gelijk

Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt een verplicht eigen risico voor de basisverzekering. De overheid bepaalt elk jaar hoe hoog het eigen risico gaat zijn. Ook in 2022 blijft het verplicht eigen risico € 385,-. Maak je gebruik van zorg uit de basisverzekering? Dan betaal je dus de eerste € 385,- aan zorgkosten zelf. Daarna ontvang je een vergoeding vanuit de basisverzekering

Welke nieuwe vergoedingen zitten er in de basisverzekering en welke vergoedingen zijn verlengd?

  • De vergoeding voor Paramedische Herstelzorg na COVID-19 is verlengd tot 1 augustus 2022. Hiermee krijg je een vergoeding voor fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en diëtetiek als je (mogelijke) ernstige verschijnselen van COVID-19 (corona) hebt gehad. En als je in de herstelfase last hebt van ernstige klachten en beperkingen. 
  • De vergoeding van autotransplantaten is nieuw. Een autotransplantaat is als een eigen tand of kies wordt verplaatst naar de plaats van een missende tand of kies. In 2021 wordt dit nog uit de aanvullende tandartsverzekering vergoed, maar vanaf 2022 niet meer. Dan is het een vergoeding uit de basisverzekering. 
  • De vergoeding overnachtingskosten na een ziekenhuisbehandeling is nieuw. Vanaf 2022 kun je overnachten in de buurt van het ziekenhuis. Bijvoorbeeld in een hotel of Airbnb. De kosten hiervan betaalt de verzekeraar tot maximaal € 76,50 per nacht. Zo kun je in alle rust herstellen van de behandeling.

Interpolis heeft 2 zorgverzekeringen

Je kunt kiezen uit:

  • ZorgCompact, een online basisverzekering met 1 aanvullende verzekering;
  • ZorgActief, een basisverzekering met een uitgebreide pakketkeuze.

Zo kies je de zorgverzekering die bij je past.