Op vakantie in eigen land: 6 manieren om dit te doen

We zullen dit jaar niet massaal aan de Costa del Sol liggen, struinen door de straatjes van Venetië of cultuur snuiven in Bangkok. Dit is hoe veel Nederlanders normaliter hun welverdiende zomervakantie doorbrengen. Deze zomer zullen veel vakanties in eigen land plaatsvinden. Inspiratie nodig? Met deze 6 manieren ben je toch éven 'op reis'.

Boek een vakantiehuisje (in de natuur)

Op talloze plekken in Nederland kun je vakantie vieren. De meest gekozen opties zijn natuurlijk een huisje op een vakantiepark, een chalet op de camping of, voor de liefhebbers, een wellness-resort. Maar wist je dat je ook een huisje kunt boeken midden in de natuur? Weg van het drukke stads- of plattelandsleven vind je in diverse bossen, natuurgebieden en op het strand knusse huisjes waar je helemaal tot rust komt.

Kamperen op een Nederlandse camping

Ondanks dat je bij het woord ‘camping’ misschien eerder aan Zuid-Frankrijk, het Gardameer of de Spaanse kust denkt, kun je in Nederland ook prima op campings terecht. En als het weer een beetje meezit, kun je in Nederland net zoveel van je kampeervakantie genieten als over de grens. Nederland kent veel mooie en luxe campings die beschikken over alle voorzieningen die je tijdens een vakantie nodig hebt, zoals (subtropische) zwembaden, restaurants en speeltuinen voor de kinderen.

Ga op fietsvakantie

Ben je sportief aangelegd? Kies dan eens voor een fietsvakantie. In ons kleine kikkerlandje kom je gemakkelijk van A naar B, omdat de afstanden tussen steden niet groot zijn en we beschikken over goede fietsroutes. Stippel vooraf je route uit en boek voor iedere nacht een hotel of B&B in een andere stad. Zo ontdek je Nederland op een andere manier. Zorg er wel voor dat je goed voorbereid op weg gaat.
Boot op het water

Vier vakantie op het water

Waar je in het buitenland misschien een cruise zou maken of een dagtrip zou boeken met een rondvaartboot, kun je ook prima in eigen land te water gaan. Ben je in het bezit van een vaarbewijs? Dan kun je een boot huren waarop je met je gezin kunt overnachten. Op deze manier kun je met je drijvende huisje Nederland over water verkennen. Heb je geen vaarbewijs? Kies dan voor een vast huisje op het water. Dan ervaar je toch de charme en rust van het leven op water.

Bedenk dat ook een vakantie in eigen land risico’s met zich meebrengt

Zoals je kunt lezen, is er genoeg keuze om je vakantie in Nederland door te brengen. Houd er wel rekening mee dat je ook in eigen land te maken kunt krijgen met schade. We denken er natuurlijk liever niet aan, maar je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met diefstal van je spullen of een ongeval. Daarom is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten.

Tip: Veel mensen vergeten dat een nachtje weg in eigen land ook onder de reisverzekering valt. Deze gebruik je namelijk al bij 1 overnachting. Hierdoor ga je misschien wel vaker op vakantie dan je denkt en kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn. Ga je niet zo vaak weg, dan heb je aan een kortlopende reisverzekering misschien voldoende.

Heb je niet de mogelijkheid om een meerdaagse vakantie te boeken?

Dan zijn er gelukkig nog andere opties om van je vakantie in eigen land te kunnen genieten:
  • Plan dagtripjes: dit is ook een leuke manier om je vakantie vorm te geven. Iedere dag kun je weer iets anders ondernemen. Nederland heeft talloze mogelijkheden om te genieten met je gezin. Niet alleen de dierentuin, een pretpark en musea zijn plekken om je vakantie door te brengen, maar ook tijdens een dagje strand, een fietstocht door de Veluwe of een wandeling in een oude stad kun je helemaal tot rust komen.
  • Ga kamperen in de eigen tuin: deze low budget vakantie is een gegarandeerd succes bij de kinderen. Met een tentje in de tuin, een opblaasbaar zwembad en de barbecue aan lijkt het net alsof je op de camping bent.