Op vakantie in eigen land: 6 manieren om dit te doen

Waar sommige reizigers massaal naar de Costa del Sol gaan, struinen door de straatjes van Venetië of cultuur snuiven in Bangkok, kiezen andere voor een vakantie in eigen land. Heb jij plannen om deze zomervakantie in Nederland door te brengen? In dit artikel vind je alvast 6 manieren om ‘op reis’ te zijn in eigen land. 

1. Boek een vakantiehuisje (in de natuur)

Op talloze plekken in Nederland kun je vakantie vieren. De meest gekozen opties zijn natuurlijk een huisje op een vakantiepark, een chalet op de camping of, voor de liefhebbers, een wellness-resort. Maar wist je dat je ook een huisje kunt boeken midden in de natuur? Weg van het drukke stads- of plattelandsleven vind je in diverse bossen, natuurgebieden en op het strand knusse huisjes waar je helemaal tot rust komt.

2. Kamperen op een Nederlandse camping

Ondanks dat je bij het woord ‘camping’ misschien eerder aan Zuid-Frankrijk, het Gardameer of de Spaanse kust denkt, kun je in Nederland ook prima op campings terecht. En als het weer een beetje meezit, kun je in Nederland net zoveel van je kampeervakantie genieten als over de grens. Nederland kent veel mooie en luxe campings die beschikken over alle voorzieningen die je tijdens een vakantie nodig hebt, zoals (subtropische) zwembaden, restaurants en speeltuinen voor de kinderen.

3. Ga op fietsvakantie

Ben je sportief aangelegd? Kies dan eens voor een fietsvakantie. In ons kleine kikkerlandje kom je gemakkelijk van A naar B, omdat de afstanden tussen steden niet groot zijn en we beschikken over goede fietsroutes. Stippel vooraf je route uit en boek voor iedere nacht een hotel of B&B in een andere stad. Zo ontdek je Nederland op een andere manier. Zorg er wel voor dat je goed voorbereid op weg gaat.

Ga je met de e-bike op pad? Bekijk dan deze tips om veilig te fietsen met een elektrische fiets.

Boot op het water

4. Vier vakantie op het water

Waar je in het buitenland misschien een cruise zou maken of een dagtrip zou boeken met een rondvaartboot, kun je ook prima in eigen land te water gaan. Ben je in het bezit van een vaarbewijs? Dan kun je een boot huren waarop je met je gezin kunt overnachten. Op deze manier kun je met je drijvende huisje Nederland over water verkennen. Heb je geen vaarbewijs? Kies dan voor een vast huisje op het water. Dan ervaar je toch de charme en rust van het leven op water.

5. Plan dagtripjes

Heb je niet de mogelijkheid een meerdaagse vakantie te boeken, dan heeft Nederland talloze opties om te genieten van een dagtripje. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende dierentuinen, pretparken of musea. Maar een dagje strand in Zeeland, een bezoek aan de Waddeneilanden, een fietstocht door de Veluwe of een wandeling in Zuid-Limburg zijn ook ideaal als dagtrip.

6. Ga kamperen in de eigen tuin

Deze low budget vakantie is een gegarandeerd succes voor als je kinderen hebt. Met een tentje in de tuin, een opblaasbaar zwembad en de barbecue aan, lijkt het net alsof je op de camping bent.

Sluit altijd een passende reisverzekering af

Kortom: er is genoeg keuze om op vakantie in eigen land te gaan. Houd er wel rekening mee dat je ook in eigen land schade kunt oplopen. Je denkt er natuurlijk liever niet aan, maar je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met diefstal van je spullen of een ongeval. Daarom is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Bekijk hier waar je op moet letten bij het afsluiten van een reisverzekering.

Tip: Veel mensen vergeten dat een nachtje weg in eigen land ook onder de reisverzekering valt. Deze gebruik je namelijk al bij 1 overnachting. Hierdoor ga je vaker op vakantie dan je denkt en kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn. Ga je niet zo vaak weg, dan heb je aan een kortlopende reisverzekering voldoende.