Rechtsbijstand: de opties op een rijtje

In een juridisch conflict, heb je mogelijk behoefte aan juridische hulp. Rechtsbijstand biedt dan ondersteuning. Je wordt bijgestaan door juristen en andere deskundigen die het juridische probleem voor je behandelen. Je bepaalt zelf welke rechtsbijstand het beste past. Dit hangt af van jouw situatie. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Rechtsbijstand kun je regelen met een verzekering of betaald juridisch advies

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van rechtsbijstand bij een juridisch conflict. De kosten van een jurist, proces, arbitrage of advies worden dan vanuit je verzekering vergoed. Je sluit deze dus af omdat je geen risico wilt lopen. Je wilt bijvoorbeeld zeker zijn van juridische hulp bij een reorganisatie als jouw baan op het spel staat.

Zit je al in een conflict en heb je (nog) geen rechtsbijstandverzekering, maar wil je wel juridische hulp? Dan kun je kiezen voor rechtshulp on demand. Er is geen wachttijd en je kunt dus direct gebruikmaken van de dienst. Afhankelijk van de situatie en wensen wordt er enkel een juridisch advies gegeven of voert de jurist de onderhandelingen ook uit. Deze vorm is een betaalde dienst voor eenmalige rechtshulp. Hiermee is het ook geschikt voor mensen die niet vast willen zitten aan een verzekering, maar die wel de mogelijkheid willen hebben om rechtsbijstand in te schakelen.

Kies de juiste aanvullende dekking(en) bij jouw rechtsbijstandverzekering

Met een basisdekking ben je verzekerd van rechtshulp. Deze verzekering biedt hulp bij getuigenverhoren, waarborgsommen en onvermogendekkingen. Bij de Interpolis Rechtsbijstandverzekering kies je daarnaast minimaal 1 aanvullende dekking. Zo sluit de verzekering aan bij jouw situatie. Je kiest uit 4 aanvullende dekkingen:
 • Verkeer
  Met de dekking Verkeer ben je verzekerd voor conflicten over verkeersongevallen. Bijvoorbeeld als je een ongeluk krijgt en er een conflict ontstaat over wie de schade aan jouw voertuig betaalt. Of bij een conflict over letselschade of affectieschade.
 • Consument & Wonen
  Met de dekking Consument & Wonen ben je verzekerd van juridische hulp bij conflicten die jou als consument kunnen overkomen. Bijvoorbeeld over de aankoop van producten en diensten. Of bij conflicten die te maken hebben met je woning. Zoals over de aankoop van een keuken of een overeenkomst met een klusjesman.
 • Werk & Inkomen
  Met de dekking Werk & Inkomen ben je verzekerd van juridische hulp bij conflicten over werk, uitkering, pensioen of studiefinanciering. Denk hierbij aan mogelijke conflicten over jouw arbeidsovereenkomst of pensioen.
 • Fiscaal & Vermogen
  Met de dekking Fiscaal & Vermogen ben je verzekerd van juridische hulp bij conflicten over zaken als belastingen, beleggingen, vermogensbeheer en belastingaanslagen. Maar bijvoorbeeld ook voor conflicten over een 2e woning of vakantiehuis in Europa.