Zorg in vakantielanden: weet hoe het zit

Goed om te weten: zorg in het buitenland is anders geregeld dan in Nederland. We geven je een kijkje in de zorgstandaarden van de populairste Europese vakantielanden.

Nederlanders met een medisch probleem komen in het buitenland vaak voor verrassingen te staan

Denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van de benodigde medische specialisten, artsen die gebrekkig Engels spreken, beperkte dekking vanuit de verzekering en zorgkosten die daardoor hoger oplopen. Hoe verder de bestemming, hoe bewuster de vakantieganger zich ervan is dat de zorg in het buitenland anders geregeld is. Maar ook binnen Europa lopen de zorgstandaarden ver uiteen, blijkt uit de meldingen die de Interpolis Alarmcentrale ontvangt.

Nicole Bootsma, hoofd medisch team van de Interpolis Alarmcentrale, licht toe: “Over het algemeen lijken Engeland, Frankrijk en Duitsland het meeste op Nederland qua zorgstelsel. Toch kunnen ook in deze landen de ziekenhuizen over minder mogelijkheden en faciliteiten beschikken. Wij krijgen veel telefoontjes van Nederlanders vanuit die landen over beperkte behandelmogelijkheden. Daarnaast krijgen wij vanuit verschillende Europese landen met grote regelmaat hulpvragen bij taalbarrières. Lang niet in elk land wordt Engels gesproken in ziekenhuizen.”

Familiaire verantwoordelijkheid in Italië

Vanuit Italië bellen veel mensen met verbazing over de behandeling in staatsziekenhuizen. Zo is een veelgehoorde klacht dat familieleden niet worden gewassen. De grootste oorzaak hiervan is de Italiaanse cultuur. Voor Italianen is het namelijk heel gebruikelijk dat de familie de patiënt verzorgt en van eten en handdoeken voorziet. Deze faciliteiten zijn daarom niet in alle Italiaanse zorginstellingen aanwezig.
een dokterstafel van bovenaf gezien, waar een arts de bloeddruk van een patiënt opneemt

Griekse soberheid

Op de Griekse eilanden zijn de medische faciliteiten in de staatsziekenhuizen minimaal. Deze ziekenhuizen zijn over het algemeen kleiner en hebben minder middelen. Zo kan het zijn dat zij niet de juiste specialist in huis hebben of dat je medicatie zelf moet ophalen bij de apotheek. Daarnaast beschikken zij niet standaard over de meest geavanceerde technologie. Daarom overweegt Interpolis Alarmcentrale in sommige gevallen de patiënt naar een ander (privé)ziekenhuis te vliegen voor verdere behandeling.

Privézorg versus staatszorg

In landen waar de private en publieke gezondheidszorg naast elkaar staan, zijn grote kwaliteitsverschillen, vertelt Nicole Bootsma: “In Spanje is de kwaliteit van zorg minder goed voorspelbaar. Het hangt erg af van of je in een privékliniek of staatsziekenhuis terecht komt. De privéziekenhuizen in bijvoorbeeld Spanje en Griekenland zijn qua zorg heel goed, maar worden ook ervaren als over de top. Zij zijn van alle luxe en gemakken voorzien, waaronder een eigen team van tolken. Maar daar betaal je dan ook voor.”

Verdiep jezelf in de dekking van je verzekering

Mocht je tijdens je vakantie onverhoopt in het ziekenhuis belanden, dan wil je je natuurlijk geen zorgen hoeven maken over bijkomende medische kosten. We raden je dan ook aan om jezelf voor vertrek goed te verdiepen in de dekking van je verzekering. Een basiszorgverzekering vergoedt bijvoorbeeld alleen wat de behandeling in Nederland kost. Maar de zorg in Europese (privé)ziekenhuizen is vaak veel duurder, waardoor de kosten niet volledig vergoed worden. Voor deze extra kosten heb je een reisverzekering met dekking voor medische kosten nodig. Of een aanvulling op je zorgverzekering. Lees meer over zorgkosten in het buitenland.