Burn-out voorkomen? Zorg goed voor jezelf!

Herken jij de verschillen tussen ‘lekker druk zijn’ en de eerste signalen van een burn-out? Je wil natuurlijk voorkomen dat je met een burn-out te maken krijgt. Deze 3 uitgangspunten helpen je daarbij.

‘Lekker druk’ is iets anders dan ‘druk, drukker, drukst’

Een volle agenda hebben is helemaal niet erg. Maar herken jij wanneer dit verandert in het té druk hebben? Vaak gaan de eerste signalen van een aankomende burn-out ongemerkt voorbij. Omdat je van het ene in het andere rolt. De momenten van rust worden steeds iets korter, je piekert steeds iets langer. Om een burn-out te voorkomen, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Houd de volgende 3 uitgangspunten daarom voor ogen.

Zorg voor voldoende slaap

Ben jij ook iemand die geen ‘nee’ kan zeggen en altijd alles perfect wil doen? Dat kan leiden tot werk dat zich maar blijft opstapelen. Een keer ’s avonds wat langer doorwerken is geen probleem. Maar laat het geen gewoonte worden. Voldoende en goed slapen is namelijk heel belangrijk. Als je structureel te kort of slecht slaapt, dan breekt dat je een keer op. Zorg er dus voor dat je vaste slaapritme goed is. Eens per 2 weken bijslapen is niet de oplossing.
Een vrouw die ziek in bed ligt

Zorg voor je offline zelf

De online wereld kan van grote invloed zijn op hoe jij je voelt. Word je ’s ochtends wakker en check jij meteen Facebook en Instagram? Grote kans dat je dan (onbewust) het succes van anderen vergelijkt me jouw eigen leven. Onthoud daarom dat posten op social media geen wedstrijd is. Ook jouw e-mail inbox kan een trigger zijn voor een aankomende burn-out. Een paar tips om jouw e-mail goed te managen:
  • Zorg ervoor dat de mails die je moet beantwoorden zich niet opstapelen. Laat ze niet liggen, maar handel ze meteen af als je ze leest.
  • Raak jij steeds van je werk afgeleid door binnenkomende e-mails? Sluit je mailbox dan af en plan 2 of 3 momenten per dag waarop je alle binnengekomen mails leest en beantwoordt.
  • Levert een binnengekomen e-mail je meer vragen dan antwoorden op? Bel de persoon even op en stem deze zaken meteen af. Zo bespaar je jezelf een uitgebreide mailwisseling.

Zorg voor balans

Het willen zorgen voor anderen is iets dat veel mensen van nature in zich hebben. Gelukkig maar, want dit is een hele mooie eigenschap. Toch kan het ook een valkuil zijn. Want als jij nooit nee zegt, dan blijven anderen om jouw hulp vragen. Bedenk daarom altijd of de keuzes die je maakt, bijdragen aan een goede balans. Anderen helpen is prima, maar soms moet je ook even voor jezelf kiezen. ‘Me-time’ is een heel belangrijke factor bij het voorkomen van een burn-out. Je hoeft dus echt niet altijd in te gaan op een uitnodiging van vrienden. Als jij meer zin hebt om een avond of dag voor jezelf te hebben, dan heb je daar alle recht op!

Heb je last van stressklachten?

Is je batterij vaak leeg, maar zie je niet wat je anders kan doen? Bespreek met 1 van de deskundige psychologen van HeyCoach waar je tegenaan loopt. En kijk samen waar voor jou winst te behalen valt. Boek een (online) videoconsult via de website van HeyCoach.