Beweeg jij voldoende tijdens een werkdag?

We weten het allemaal: voldoende beweging is belangrijk én goed voor onze gezondheid. Maar hoe zorg jij ervoor dat je genoeg beweegt, ook als je een drukke werkdag hebt? We helpen je op weg met een aantal praktische tips.

Lange tijd achter elkaar zitten is niet goed voor je gezondheid

Heb je een kantoorbaan? Dan herken je vast wel dat je een groot deel van de dag zittend doorbrengt. Dit kan een negatief effect hebben op je gezondheid. Wanneer je lange tijd achter elkaar zit, heeft dit namelijk invloed op de suikerstofwisseling in het bloed. Ook kan het de kans op diabetes en hart- en vaatziekten vergroten. Maar wist je dat onvoldoende bewegen ook een negatieve invloed kan hebben op hoe jij je voelt?  

Reden genoeg dus om bewuster met bewegen bezig te zijn. Door een aantal kleine wijzigingen in je dagelijks leven aan te brengen, kun je al een verschil maken. Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad zouden volwassenen minimaal twee en een half uur per week matig intensief moeten bewegen. Hieronder vallen bijvoorbeeld wandelen, fietsen, rustig zwemmen of wat zwaardere huishoudelijke klussen. We geven je graag wat tips om je vooruit te helpen.

6 praktische tips om te zorgen voor meer beweging:

  1. Zorg voor vaste momenten van beweging
    Iedereen deelt zijn of haar (werk)dag op een andere manier in. Probeer daarom op vaste tijdstippen een moment in te plannen voor beweging. Dat kan in je pauze zijn, tijdens een telefoongesprek of helemaal aan het begin van je werkdag. Het levert je een gezonder lijf én hoofd op. 

  2. Neem vaker de trap in plaats van de lift
    Traplopen is een makkelijke manier om (extra) te bewegen. Het is naast een goede training voor je spieren, ook goed voor je uithoudingsvermogen. Heb je dus de mogelijkheid om voor de trap te kiezen? Daag jezelf dan uit en laat de lift links liggen.

  3. Ben kritisch op je zitgedrag
    Uit Europees onderzoek blijkt dat Nederlanders, met gemiddeld 9 uur zitten per dag, met afstand zit-koplopers zijn van Europa. Zitten op zich is niet slecht, maar té veel of te lang achter elkaar zitten kan wel negatieve gevolgen hebben. Bekijk daarom of je werkzaamheden ook staand of lopend uit kunt voeren. Heb je bijvoorbeeld een digitale meeting of telefoongesprek, gebruik dit moment dan om even een blokje om te gaan.  

  4. Draai je armen, nek en rug regelmatig los
    Wij Nederlanders zitten lang achter elkaar aan een bureau. Daardoor raken armen, nek en schouders verkrampt. Zorg daarom dat je regelmatig je armen, nek en je rug los maakt. Draai bijvoorbeeld je schouders 20 keer van voor naar achter. En daarna hetzelfde aantal keren in de tegenovergestelde richting. Dat is makkelijk en kun je overal doen. Tijdens het koken, wanneer je op de koffie of waterkoker wacht of gewoon wanneer je achter je bureau zit. 

  5. Pak voor korte afstanden vaker de fiets
    Steeds meer mensen nemen makkelijk de auto, ook voor afstanden die makkelijk fietsend of wandelend kunnen. Herkenbaar? Breng hier verandering in door voor kortere afstanden (bijvoorbeeld tot 4 kilometer) de fiets te pakken. Dus voor je boodschappen, je ritje naar de sportclub of een bezoek aan je vriend(in) pak je voortaan de fiets. Hoef je nergens naartoe? Stap dan de fiets op voor een ommetje en geniet van de buitenlucht! 

  6. Plan 7 minuten tijd voor een intensieve workout
    Om aan voldoende beweging te komen, kun je er ook voor kiezen om thuis een work-out te doen. Er zijn hiervoor tegenwoordig veel (online) mogelijkheden beschikbaar. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘7-minute work-out’, waarbij je in slechts 7 minuten verschillende oefeningen doet die goed zijn voor je spieren en uithoudingsvermogen. Die 7 minuten zijn natuurlijk nog niet genoeg voor je dagelijkse beweging, maar omdat je hier helemaal niet zoveel tijd mee kwijt bent, kun je het combineren met bijvoorbeeld een wandeling. 
Iemand die achter zijn laptop aan het werk is